Ara
Gümüşhane
Kapalı
6°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8504 %0.06
50,6513 %-0.11
6.164,75 % -0,45
Gümüşhane Haberleri Galeriler Gümüşhane ‘Afrikalı Uşaklar’ belgeseli tamamlandı

‘Afrikalı Uşaklar’ belgeseli tamamlandı

Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Bayram Fidanboy’un yönetmenliğini yaptığı, Rize’nin çay bahçelerinde çalışan Afrikalı göçmenleri konu edinen “Afrikalı Uşaklar” belgesel filmi tamamlandı.

142
Gösterim

Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Bayram Fidanboy’un yönetmenliğini yaptığı, Rize’nin çay bahçelerinde çalışan Afrikalı göçmenleri konu edinen “Afrikalı Uşaklar” belgesel filmi tamamlandı.

Yönetmenliğini ve senaristliğini Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Bayram Fidanboy’un, görüntü yönetmenliğini Hüseyin İnan’ın, yönetmen yardımcılığını ise Aziz Arga’nın yaptığı belgesel filmin danışmanlığını Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Burak Türten yaptı.

Daha iyi bir yaşam sürebilmek ve Afrika’daki ailelerine bakabilmek için Afrika kıtasının çeşitli ülkelerinden göç edip, sezonluk işçi olarak Türkiye'ye gelen insanların trajik hikayesini anlatan “Afrikalı Uşaklar” belgesel filmi ilginç bir konuya değiniyor. 

Filmde daha çok İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde görmeye alışkın olduğumuz Afrikalı göçmenlerin, Rize’nin çay bahçelerindeki çay toplama hikayeleri anlatılıyor. Doğdukları topraklar geniş düzlüklerden oluşan göçmenlerin yaşam mücadelesi uğruna hayatlarında ilk kez karşılaştıkları sarp yamaçlardaki mücadeleleri ve bölge insanı ile olan ilişkileri filmde seyirci ile buluşuyor. Afrikalı işçilerin söylemi ile “Bizler de herkes gibi insanız” ana fikri üzerine temellenen film, 2021 yılında film festivallerinde Gümüşhane Üniversitesini temsil edecek.

Filmin yönetmeni Bayram Fidanboy, “Filmin tamamlanması 6 ay sürdü. Yaklaşık 6 ay önce bu filmi çekmeye başladık. Çekim süreci yaklaşık 10 gün sürdü ve aylar süren kurgu aşamasından sonra geçtiğimiz haftalarda filmin post-prodüksiyon sürecini de tamamladık. Filmimiz 2021 yılında film festivallerine katılacak ve sinemaseverlerle buluşacak. Güzel haberler almamızı diliyorum” dedi.

Filmin danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Burak Türten de “Öğrencilerimiz pandemi döneminde riske girerek, toplumsal anlamda önemi olan dikkat çekici bir konuya değinerek mühim bir üretim gerçekleştirdi. Sinema sektörünün ciddi manada daralma yaşadığı bu süreçte gerçekleştirilen üretimlerin hem sinema sektörümüz hem de toplumsal bellek adına oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Bu yürekliliği gösteren film ekibimizi kutluyorum. Bu belgesel filmimizin de daha önceki filmlerimizde olduğu gibi seyirciden olumlu karşılık bulmasını ve filmimizin yolunun açık olmasını diliyorum. Üniversitemizi ve ülkemize katkı sunan ve her daim üretim vizyonu ile dikkatleri üzerine çeken Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek hocamızı sinema alanında da temsil etmeye büyük bir kararlılıkla devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Belgesel filmin hazırlanmasında emeği geçenleri kutlayan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise şunları söyledi: “Yaptıkları birbirinden başarılı projelerle ulusal ve uluslararası yarışmalarda bizleri ilklerle buluşturan İletişim Fakültesi yeni bir proje ile karşımıza çıkıyor. Fakültemiz uygulama birimlerinden olan Gümüşhane Üniversitesi Film Atölyesi (GÜFA), daha öncesinde ‘İsterdim’, ‘Bademler’, ‘Kamyon’, ‘Kırmızı’, ‘Levanten’, ‘Velespit’, ‘Adada’, ‘Derik’te Kalanlar’, ‘Merkeb-i Mesai’, ‘Şehit Öğretmen Necmettin Yılmaz’, ‘Alarga’ ve ‘Rafet Ataç Belgeseli’ gibi önemli yapımlara imza attı. Bugüne dek 3 kıtada sayısız gösterim, yüzün üzerinde finalistlik ve 30’u aşkın ulusal ve uluslararası ödüle layık görüldü. Yapılan bu çalışmalar ve alınan bu başarılar, gerek fakültemizin ve gerekse de üniversitemizin yüz akıdır. Öğrencilerimiz buradan aldıkları başarı ve tecrübelerle sektöre sağlam adımlarla önde başlıyorlar. Üniversitemizin ve ilimizin bu başarılarda adının geçmesi de bizler açısından birer prestij ve reklam olarak geri dönmektedir. Üniversitemizin dışarıya açılan penceresi ve gülen yüzümüz olan İletişim Fakültesi, hazırlanan bu projelerle başarılarına her gün bir yenisini daha ekliyor. Büyük zahmet ve emeklerle yapımı tamamlanan ‘Afrikalı Uşaklar’ adlı belgesel filmin de aynı şekilde güzel başarılar elde edeceğine inanıyorum. Belgesel filmin hazırlanmasında emeği geçen tüm öğrencilerimizi tek tek kutluyorum.  Bu başarılarında pay sahibi olan ve onlara yol gösteren belgesel filmin danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Burak Türten’e de ayrıca teşekkür ediyorum.” 

‘Afrikalı Uşaklar’ belgeseli tamamlandı 1
1 / 5
‘Afrikalı Uşaklar’ belgeseli tamamlandı 2
2 / 5
‘Afrikalı Uşaklar’ belgeseli tamamlandı 3
3 / 5
‘Afrikalı Uşaklar’ belgeseli tamamlandı 4
4 / 5
‘Afrikalı Uşaklar’ belgeseli tamamlandı 5
5 / 5
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *