Ahşap yakarak hayata tutundu

Gümüşhane’de doğuştan yürüme engelli Ramazan Türkyılmaz, çizim yeteneğini ahşap yakma resim tekniği olan ‘pyrogravure’ ile birleştirerek hobisini yaşama tutunma aracı yaptı.

Ahşap yakarak hayata tutundu

Gümüşhane’de doğuştan yürüme engelli Ramazan Türkyılmaz, çizim yeteneğini ahşap yakma resim tekniği olan ‘pyrogravure’ ile birleştirerek hobisini yaşama tutunma aracı yaptı.

Doğuştan yürüme engelli olan 29 yaşındaki Türkyılmaz, birkaç yıl önce vaktini değerlendirmek amacıyla ahşap yakma sanatına Gümüşhane Belediyesi Aile Yaşam Merkezi ve Halk Eğitimi Merkezi işbirliğindeki kurslarda başladı.

Asıl yeteneği kağıt üstünde çizim yapmak olan Türkyılmaz, kurs eğitmeni Mehmet Akif Günay öncülüğünde ahşap yakma kursuna geçiş yaptı ve bu konuda oldukça ilerledi.

Literatürde “Pyrogravure” olarak adlandırılan sanatını bugün Gençlik Merkezinde icra ederek hünerlerini sergileyen Türkyılmaz, “Çizimi iyi olan öğrencilerin arasında olmak ilk başlarda beni korkutmuştu ama ben çizimime güveniyordum. Diğer kursiyerlerin çok iyi olmasına rağmen kendime güvenerek azimle kursa devam ettim. Üniversite öğrencileri sınav dönemlerinde kurslarını aksatınca ben onlara yetiştim. Böylece diğer kursiyerlere yetişememe korkumu yenmiş oldum. Ahşap yakma yaparken sosyal medyadaki örneklere bakarak ve onları çizerek yeni figürler türeterek kendimi geliştirdim. Duygularımı ifade etmek için müzik eşliğinde çizimlerime devam ediyorum. Gümüşhane’de bu sanatın daha çok yaygınlaşmasını istiyorum ve zamanla benim kendi gelişimimi tamamladıktan sonra gençlere duygularını ifade edecekleri bir sanat öğretmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Her Eserim Beni Mutlu Ediyor”

Malzemeleri aldıktan sonra kesip, yakıp, çerçeveleyip verniklediğini, kullanıma hazır hale gelen her eserlerinin kendisini mutlu ettiğini ve yaptığı her eserden sonra bu sanata daha çok bağlandığını dile getiren Türkyılmaz, ahşap yakarken zamanın nasıl geçtiğinin farkına bile varmadığını, bir saat ile günler süren çalışmalarının emek ve özveri gerektirdiğini dile getirdi. 

Ahşap yakmanın hobi iken şimdi yaşama tutunmasını sağlayan en büyük iş olduğunu kaydeden Türkyılmaz, söyleyemediklerini, içinde ukde kalan duygularını yakma işlemi sırasında ahşaba işlediğini ve kendisini manevi olarak mutlu hissettiğini söyledi.

Türkyılmaz, “İnsanların yaptığım sanat eserlerini gördüklerinde ve çevrelerindeki insanlara gösterdiklerinde beni mutlu edici geri dönüşleri oldu. Maddi ihtiyaçlarımın neredeyse yüzde ellilik kısmını bu uğraşla karşılıyorum. Böylece hem geçimimi sağlıyor hem sevdiğim işi yapıyorum” diyerek kursa istekli olan öğrencileri Gümüşhane Gençlik Merkezi’ne davet etti.

Sanatın sabır istediğine değinen Türkyılmaz, “Sabır isteyen bir iş. Emek veriyorsunuz, emeğinizin sonucunu hemen göremeyeceğiniz bir zamana bırakabileceğiniz zanaat dalı. Ahşaba ve çizmeye ilginiz varsa güzel el işleri ve yakmalar çıkıyor” dedi.

Haber: Mehmet Barka

Pyrogravure Tekniği: Ahşap veya diğer elverişli malzeme yüzeylerinin kızgın metal kalemlerle yakılarak çeşitli motiflerle bezenmesi işleminde kullanılan dekoratif sanat tekniğidir.

Haberin Kaynağı: Olay Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2019, 13:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER