Akademisyenler uyardı

Gümüşhane’de eko-turizm alanında çalışma yapan akademisyenler şehrin eko-turizm açısından çok güçlü bir potansiyele sahip olduğunu fakat bu potansiyelden çeşitli nedenlerle en iyi şekilde istifade edemediğini belirterek özellikle yaylalardaki çarpık yapılaşmaya dikkat çekti.

Akademisyenler uyardı
HABERİN GALERİSİ
Akademisyenler uyardı

Akademisyenler uyardı

Gümüşhane’de eko-turizm alanında çalışma yapan akademisyenler şehrin eko-turizm açısından çok güçlü bir potansiyele sahip olduğunu fakat bu potansiyelden çeşitli nedenlerle en iyi şekilde istifade edemediğini belirterek özellikle yaylalardaki çarpık yapılaşmaya dikkat çekti.

Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldırım Atayeter, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Turist Rehberliği Bölümü’nde görev yapan Öğretim Görevlisi Uğur Tozkoparan ve aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü, Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı’nda görev yapan Araştırma Görevlisi Onur Yayla, çeşitli doğal oluşumları yerinde incelemek ve bu oluşumların tanıtımını yapmak aynı zamanda da bu oluşumların turizm potansiyelleri vs. üzerinde tespitler yapmak üzere 28-30 Ağustos 2019 tarihleri arasında Gümüşhane’de arazi çalışmaları yaptı.

Heyet arazi incelemelerini Torul ilçesine bağlı Altınpınar Köyü sınırları içinde yer alan Altınpınar Gölü’nde, Dörtkonak Köyü sınırları içinde yer alan Aygır Gölü ve Dipsiz Göl’de, Torul İlçesi sınırları içinde yer alan Limni Gölü’nde, Çakır Gölü’nde ve Gümüşhane’nin çeşitli yaylalarında gerçekleştirdi.

Yapılan arazi çalışmalarının yakın bir zamanda akademik olarak yayınlanacağını ifade eden Prof. Dr. Yıldırım Atayeter, Öğr. Gör. Uğur Tozkoparan ve Arş. Gör. Onur Yayla, bölgenin eko-turizm açısından çok güçlü bir potansiyele sahip olduğunu ancak Gümüşhane’nin bu potansiyelden çeşitli nedenlerle en iyi şekilde istifade edemediğini belirtti.

Sahada özellikle henüz turizme kazandırılmamış doğal turizm kaynaklarında dikkati ilk çeken olumsuzlukların başında koruma tedbirlerinin alınmamış olması, ciddi bir düzensizlik ve bunlara bağlı olarak meydana gelen çevre kirliliğinin olduğunu gözlemlediklerini kaydeden akademisyenler yaylalarda meydana gelen plansız yapılaşma ve bölgenin doğal çevresine uygun olmayan betonlaşmanın yaylaların doğal ortamını bozmasının yanında, yaylaların turizm potansiyelini ortadan kaldıracak boyuta ulaştığına dikkat çekti. 

Akademisyenler ayrıca offroad yapanların yaylalarda belli yerlerde değil hemen hemen her yerde faaliyet göstermelerinin bölgedeki doğal manzarayı bozduğunu ve yollar ile doğal bitki örtüsünü tahrip ettiğini, bu durumun gelecekte daha olumsuz sonuçlar doğuracağını dile getirdi.

Gümüşhane’de yaptıkları gözlemler ile ilgili genel değerlendirmelerde bulunan araştırmacılar, bölgede yaptıkları incelemelerin daha kapsamlı değerlendirmeleri ile bölgeye dönük doğal kaynakların tespiti, bölgenin sorunları ve bu kaynakların korunmasına dair önerileri de içerecek şekilde akademik yayınlar haline dönüştürmeyi planladıklarını belirtti.

Prof. Dr Atayeter, Öğr Gör Tozkoparan ve Ar. Gör. Yayla geçtiğimiz yıl yine aynı aylarda Gümüşhane ve Bayburt civarında yaptıkları araştırmaları akademik yayınlara dönüştürmüşlerdi. SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dergisinde yayınlanan Halgent Şelalesi makalesi bu çalışmalardan bir tanesi. Yazarlar aynı dönemi kapsayan ve Gümüşhane ve Bayburt illerinin sınırları içerisinde kalan doğal şekilleri içeren iki yayının ise akademik değerlendirme aşamasında olduğunu ve bu aşamadan sonra yayınlanacağını belirtti.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER