Akılcı İlaç ve Antibiyotik kullanımı eğitimleri devam ediyor

Gümüşhane’de Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından il genelinde çalışan Aile Hekimleri, Aile Sağlığı Elemanları, Toplum Sağlığı Hekimleri ve ilçe Toplum Sağlığı Merkezi Hekimlerine yönelik Akılcı İlaç Kullanımı ve Akılcı Antibiyotik Kullanımı Eğitimi düzenlendi.

Akılcı İlaç ve Antibiyotik kullanımı eğitimleri devam ediyor

Gümüşhane’de Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından il genelinde çalışan Aile Hekimleri, Aile Sağlığı Elemanları, Toplum Sağlığı Hekimleri ve ilçe Toplum Sağlığı Merkezi Hekimlerine yönelik Akılcı İlaç Kullanımı ve Akılcı Antibiyotik Kullanımı Eğitimi düzenlendi.

Bu konularda eğitici eğitimi alan Kamu Hastaneler Birliği Kelkit Devlet Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Pelin Adar tarafından verilen eğitim Gümüşhane Üniversitesi Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

Eğitime İl Sağlık Müdürü Dr.Mustafa Ağar, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Nadim Ülker ve Şube Müdürleri katıldı.

Eğitimde gereksiz antibiyotik kullanımını azaltmak, buna bağlı antibiyotiklere karşı mikroorganizmaların direnç geliştirmesini önlemek amacıyla virüslerin ve bakterilerin vücutta yaptığı enfeksiyonlar teker teker irdelendi, virüslerin yaptığı vücut enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımının gereksiz olduğu belirtildi.

Antibiyotiklerin bakteriyel enfeksiyonlarda etkinliği üzerinde durularak bakteriyel vücut enfeksiyonunun tanımlanması, hangi enfeksiyonların hangi bakteriler tarafından sıkça oluşturulduğunun belirlenmesi, hangi antibiyotiğin kullanılacağının tespit edilerek hastalığın tedavisinin sağlanmasının önemi vurgulandı.

Toplantıda konuşan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) çalışmalarının dünyada 30 yıldan beri sürdürüldüğünü belirterek, “Akılcı olmayan ilaç kullanımı sadece ülkemizde değil tüm dünyada halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olarak devam etmektedir Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri doğrultusunda Ülkemizde “Akılcı İlaç Kullanımı Programı” yürütülmektedir” dedi.

İlacın fizyolojik sistemleri veya patolojik durumları, kullanıcının yararı için değiştirmek, incelemek amacıyla kullanılan, kullanılması ön görülen ürün veya maddeler olduğunu, bu maddenin hastaların klinik ihtiyaçlarına uygun kişisel gereksinimlerini karşılayacak dozlarda yeterli bir süre boyunca kendilerine ve topluma en az maliyet ile kullanılması akılcı ilaç olarak tanımlandığını kaydeden Pehlivan, akılcı ilaç kullanımında temel yaklaşımımız ilacın gerektiği zaman gereken nitelikte gerektiği kadar ve gerektiği biçimde kullanılmasının insan sağlığı için yararlı olduğunu kaydetti.

İlacın akılcı kullanılmaması sonucu ilaç kullanan hastaların tedaviden yarar göremeyeceği, istenmeyen ilaç yan etkilerinin oluşacağı, uygunsuz antibiyotik kullanılması sonucu, antibiyotiklere mikroorganizmalarca direnç gelişeceği bu direnç sonucu enfeksiyon hastalıklarında tedavide güçlük çekileceği, enjektabl olup steril olmayan şartlarda kullanılan ilaçlarda komplikasyonlar (enfeksiyon, kan yoluyla bulaşan hastalıklarda artış vb.) oluşacağı ilaçların aşırı kullanımına bağlı stok erişimlerinin zorlaşacağı, uygunsuz hasta ilaç taleplerinin meydana geleceği, ilaç bağımlılığı ve ilaç maliyetlerinin artacağı, sonuçta hastaların sağlık sistemine güvenlerinin azalacağını söyleyen Pehlivan, Akılcı İlaç Kullanımının sağlanması konusunda farkındalığın oluşturulması ve toplum bilincinin artırılmasında hekim, eczacı,  hemşire, diğer sağlık personeli, hasta/ hasta yakını, sektör,  meslek örgütleri ve diğer (Medya, Akademi vb.) gruplar sorumluluk sahibi taraflar olarak sayılabileceğini söyledi.

Programda akılcı antibiyotik kullanımı eğitimi içerisinde sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarından tonsillofarenjit hastalığında etkenin viral veya bakteriyel olduğunu tespit etmede kullanılacak ve Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu tarafından temin edilerek Gümüşhane’ye gönderilen Hızlı Antijen Testi tanı testinin de tanıtımı ve nasıl kullanılacağı anlatıldı.

Testin amacının tonsillofarenjitte etkeni belirlemek, etkene yönelik spesifik tedavi uygulamak ve gereksiz antibiyotik kullanımını engellemek olduğunu kaydeden Pehlivan, “Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak bu testler il genelinde aile hekimlerimize ilçe entegre hastanelerimiz acil polikliniklerine dağıtılıp kullanılmaya başlanacak ve test için herhangi bir ücret ödenmeyecek” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER