Avlanma Süresi 3 Güne İndi

Gümüşhane Avcılık, Atıcılık Kulübü Başkanı Fahri Demir 2017-2018 yılı av sezonu açılış ve kapanış tarihleri belirlendiğini söyledi.

Avlanma Süresi 3 Güne İndi

Gümüşhane Avcılık, Atıcılık Kulübü Başkanı Fahri Demir 2017-2018 yılı av sezonu açılış ve kapanış tarihleri belirlendiğini söyledi.

Av sezonunun 26 Ağustos Cumartesi günü bıldırcın ve üveylik avı ile başlayacağını kaydeden Demir geçtiğimiz yıllarda haftanın yedi günü olan avlanma süresinin 2017-2018 Av döneminde Çarşamba, Cumartesi ve Pazar günü olmak üzere 3 gün ile sınırlandırıldığını hatırlattı.

Konu ile ilgili basın açıklaması yayınlayan Gümüşhane Merkez Avcılık, Atıcılık, Amatör Balıkçılık, Doğayı ve Yaban Hayatını Koruma İhtisas Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı ve Doğu Karadeniz Bölgesi Av Yaban Hayatı Federasyonu İl Temsilcisi Fahri Demir 2017-2018 yılı Av süreci hakkında şunları kaydetti;

Av Sezonu Açılış ve Kapanış Tarihleri Belirlendi

“Haftanın yedi günü olan avlanma süresi 2017-2018 Av döneminde Çarşamba, Cumartesi ve Pazar günü olmak üzere 3 gün olarak sınırlandırıldı. Resmi ve İdari tatil günleri de avlanma serbesttir. Ayrıca bıldırcın üveyik ve yaban domuzu avı bu avlanma günlerine ek olarak Salı günü de yapılabilir.

1.Grup kuşlar olan bıldırcın ve üveyik avı ile 2017-2018 Av Sezonu 26.08.2017 Cumartesi günü açılıyor.

Grup Kuşlar olan Kınalı keklik ve Çil kekliği avı Başlangıç 14.10.2017 – Bitiş 07.01.2018
Grup Kuşlar olan Sakarmeke, Sakarca, Yeşilbaş, Boz ördek, Tepeli, Kılkuyruk, Su çulluğu, Kaya güvercini, Tahtalı ördek grubu Başlangıç 14.10.2017 – Bitiş 25.02.2018
Grup Kuşlar olan Ala karga, Ekin kargası, Leş kargası, Saksağan avı Başlangıç 26.08.2017 – Bitiş 25.02.2018
Grup Memeliler olan Yabani tavşan, tilki, kaya sansarı avı Başlangıç 14.10.2017 – Bitiş 07.01.2018
Grup Memeliler olan Yaban domuzu ve Çakal avı Başlangıç 26.08.2017 – Bitiş 25.02.2018
Başkan Demir; Av kaynaklarımızın korunması ve geliştirilmesi için daha sağlıklı bir çevrede yaşamak için kurallara uygun belgeli avcılar ve tüm avcılarımızın da bu manada katkılarını bekliyor ve sezonun tüm avcılarımıza kazasız belasız hayırlı uğurlu bir sezon dilerim.

Avcılık Belgesi Alacaklar

İlk defa avcılık belgesi alacaklar Avcılık sertifikasının aslı, Sabıka kaydı, İkametgâh belgesi, Nüfus Cüzdan fotokopisi, Tüfek ruhsat aslı belgeleri ile derneğimize müracaat ederek belgelerini alabilirler.

Sezon Programı Hakkında Bilgi

Avcı dostlarım tüfek ruhsatlarının gününün dolup dolmadığını kontrol ediniz. Avcılık belgesinin ve dernek üyelik kartının 2017 yılı vizesinin yapılmış olmasına dikkat ediniz. Bir önceki av sezonu 13.08.2016 da açılmıştı. 2017-2018 sezonu bölgesel farklılıklardan hareketle iki hafta gecikmeli 26.08.2017 tarihinde bıldırcınla açılacaktır. Bir önceki av döneminden 1 gün önce olmak üzere 28.02.2018 tarihinde avlanma sezonu kapanacaktır. Avın açılış ve kapanış tarihleri her yıl avına izin verilen av hayvanlarının üreme dönemi dikkate alınarak belirlenmektedir. 2017-2018 av döneminde bir önceki av döneminde olduğu gibi genel, örnek ve özel avlaklar ile bu avlaklarda avlanmaya yönelik kurallar MAK kararları ile avcıya duyuruldu.

Orman ve su işleri bakanlığı 4915 sayılı kara avcılığı kanunu uyarınca Türkiye de yaşayan yaban hayatı sayısını 150 memeli, 481 kanatlı kuş ve 130 sürüngen tür olmak üzere toplam 761 tür olarak belirlendi. Ayrıca Bakanlıkça 10 memeli ve 103 kuş olmak üzere toplam 113 tür av hayvanı olarak tespit etti. Belirlenen av hayvanlarından hangisinin avlanacağına MAK karar veriyor. MAK bu av döneminde avcı başına günlük av hayvanı vurma limitini de belirledi. Bir önceki av döneminden farklı olarak üveyik limiti 8 den 5’e düşürüldü. Tahtalının limiti 3 den 4’ e, Yaban domuzunun limiti ise 2 den 5’e çıkarıldı.

Başkan Demir, Avcıları Uyardı

Ekili tarlalar av hayvanları için vazgeçilmez barınaklar ve besin kaynaklarıdır. Ekili arazi de avlanmak tarıma ve tarla sahibine zarar vermek demektir. Avcı asla ekili araziye girmemelidir. Etraftan çalı çırpı toplamak varken ağaçların dallarını keserek ateş yakmak ağaca zarar verir. Ateş yakarken de ormana sıçramayacak yerler açık alanlar seçilmelidir. Başka bir avcının önündeki ava ateş edilmez. Çoklu avda hiza çok önemlidir. Ne öne geçilir nede geride kalınır. Avcı arkadaşıyla göz temasını kaybetmez. Avcı paylaşmasını bilen kişidir. Avcı yemekten sonra çöp ve artıklarını toplar çevreyi kirletmez. Avda atıp vuramayan arkadaşıyla da alay etmez onu kırmaz.

Eli Silahlı Gerçek Avcı

“Her eline silah alıp ben av yapıyorum diyen kişi avcı değildir. Avcı eğitimi almış yasaların belirlediği belgelere sahip, kanunlarla belirlenmiş avlanma ilkelerine uyan ve avcı etiği edinmiş kişidir. Avcılık demek şunu gözünden vururum. Şunu şöyle indiririm demek değildir. Hepimiz bu bilinçte olan arkadaşlarız. Avcı etkinliğinin tabiatı koruma, doğal dengenin, habitatın korunması açısından bir bilinç oluşturmasını temenni ediyorum dedi. Kanunlara ve etiğe uymadan avlananlar dışlanmakta ve bu kişiler içinde “eli silahlı, bohçacı” gibi tanımlamalar kullanılmaktadır.”

Yağmurlu havalarda yıldırım tehlikesi olasılığında avı sonlandırmalıyız. Tüfekleri ters taşıyarak ağaçların altında kesinlikle durmamalı, sığınacak yer olarak kayalık alanları tercih etmeliyiz. Yıldırım çekebilecek metal ekipmanlarımızı çantamızda gizlemeliyiz. Hiçbir av sizin hayatınızdan değerli değildir.

Av Akıllı Ve Ekonomik Bir Hasattır

Av akıllı ve ekonomik bir hasattır. Avcı avının azalmaması için tedbirler alır. Azalan av türünü gözlemler yasaklanması ve kısıtlanması için başvuruda bulunur. Bu şekilde avcı sürdürülebilir bir avcılığın yapılmasını sağlar. Avlanırken de eksik ve yanlış gördüklerini ikaz eder ve ilgililere bildirir. Avcı vurduğu av hayvanları ile böbürlenmez. Onun içindir ki limitleri doldurmak için bir çabası yoktur.

Avcılık Savaşa Hazırlanma Aracıydı

İnsanlık tarihinde önemli yer tutar avcılık. Orta Asya ve ön Asya’da ki göçebe Türklerin yaşamlarında beslenme ve eğlence kaynağı olan, aynı zamanda da savaşa hazırlanma aracıydı. Gereksinimleri karşılamak diğer yandan da varlığını sürdürebilmek için savaşmak durumunda olan bir toplumun en önemli öz hazırlığını oluşturmuştur.

Öncelikle bir hususu arz etmek istiyorum malumunuz yurt çapında gönül coğrafyamıza büyük saldırılar var. Ülkemiz büyük saldırılar altında ülkemiz ve mensubu olduğumuz medeniyetimiz dış mihraplar aracılığıyla işgal altına sürüklenmek isteniyor. Yanı başımızdaki aynı medeniyetin mensubu olduğumuz insanlar büyük zülüm altındadır. Bu insanların umudu önce Allah sonra Türkiye’dir. Onun içindir ki milli irademizi yok etmeye çalışan insanlara karşı toplandığımız gibi omuz omuza kültürümüzün irademizin yaşatılmasını gururunu onurunu hep beraber yaşıyoruz.

Avcılık Atıcılık Milli Sporumuzdur

Avcılar camiası nazik, dikkatli ve iffetli insanlarla bir araya gelmiştir. Avcılar grubu birlikte tüm ülkemize ikinci bir eli silahlı destek potansiyelidir. Bir manada avcılık savaş okuludur. Avcılık atıcılık biz Türk milletinin milli sporudur. Geçmiş dönemlerde hakikaten atalarımız iyi atıcı iyi avcılardı. Bu ata sporumuzu yaşatma ve gelecek kuşaklara aktarma da bizim asli görevimizdir. Bu manada sivil toplum kuruluşu avcılar camiası envanteri özel ve olağanüstü durumlarda genel kolluk kuvvetlerine en yakın potansiyel olduğu hatırlanmalı ve sahip çıkılmalı.”

Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER