GÜ’de Hemşirelik Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı

Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümü 12- 18 Mayıs Hemşirelik Haftasını düzenlediği çeşitli programlarla kutladı.

GÜ’de Hemşirelik Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı

Düzenlenen etkinliklerin ilki “Hemşireliğin Dünü, Bugünü ve Geleceği” adlı radyo programıyla Kampüs FM radyosuna konuk olan Türk Hemşireler Derneği Gümüşhane İl Temsilcisi Dr. Öğr. Üyesi Nurşen Kulakaç tarafından gerçekleştirildi.

Radyo programının ardından Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda “Afetlerde Hemşirelik Uygulamaları” adlı konferans düzenlendi ve sonrasında “Bir Hemşirenin Günlüğü” adlı tiyatro programı sahnelendi.

Konferansın açılış konuşmasını Hemşirelik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Seher Çakmak yaptı. Dr. Öğr. Üyesi Çakmak konuşmasında şunları söyledi: “Dünya Hemşireler Günü, her yıl dünya genelinde Florence Nightingale’ın doğum günü olan 12 Mayıs tarihinde kutlanan özel bir gündür. ‘Lambalı Kadın’ olarak anılan Nightingale, modern hemşireliğin kurucusudur. Florence Nightingale, şefkatli bir hemşire ve liderdi. Sağlık ile ilgili konularda 150’den fazla kitap, broşür ve rapor yazmasının yanı sıra çoğunlukla hastaneleri daha temiz ve daha güvenli bir yer haline getirmesiyle tanınmaktadır. Uluslararası Hemşireler Konseyi 1972 yılında hemşireliği bireyin, ailenin ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeye yardım eden, hastalık halinde iyileştirme ve rehabilite etmeyi sağlayan bir meslek grubu olarak tanımlamıştır. Her yıl farklı bir tema ile kutlanan Hemşirelik Haftası’nın 2023 yılı teması ‘Bizim Hemşirelerimiz, Bizim Geleceğimiz’ şeklinde belirlenmiştir. Hemşirelik, profesyonel bilgi ve uygulama alanına sahip, kendine özgü bilgi bütünlüğü olan ve bu doğrultuda hemşirelik mesleğinin üyelerini ortak bir hedefte birleştiren ve sağlıklı hasta bireye rehberlik eden bir destek grubudur. Ancak ülkemizde 16-24 saat nöbet tutmak, eşit olmayan ücret paylaşımı, sağlıkta hasta ve hasta yakınlarından görülen şiddet ve yapılan mobingler hemşireleri hem fiziksel hem de ruhsal olarak yıpratmaktadır. Ülkemizde ilk olan 11 Mart 2020 tarihinde ortaya çıkan COVİD-19 salgını ve ardından 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler bir kez daha hemşirelik mesleğinin ne kadar önemli olduğunu ve ‘Afet Hemşireliği’ kavramını ortaya koymuştur. Sağlık çalışanları içerisinde en büyük konuma sahip olan hemşirelerin afetlerle ilgili sağlık hizmetlerinin sunumuna kadar birçok görevi, rolü ve sorumluluğu bulunmaktadır.”

Açılış konuşmasının ardından Moderatörlüğünü Hemşirelik bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nurşen Kulakaç’ın yaptığı programda UMKE 3. Bölge Koordinatörü Serkan Sayar tarafından “Dünya ve Türkiye’de Afet Hemşireliği”, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Arş. Gör. Dr. Murat Semerci tarafından “Afetler ve Teknoloji Kullanımı”, UMKE Gümüşhane İl Sorumlusu Oktay Özdamar tarafından “Enkaz Altından Yaralı Kurtarma ve Acil Yardım: UMKE deneyimleri”, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğrencisi Hemşire Rabia Rümeysa Akdemir tarafından “Öğrencilerimizden Afet Hemşireliği ve Geleceği” ve Gümüşhane Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Çiğdem Ataman tarafından da “Deneyim Paylaşımları” başlığı altında sunumlar gerçekleştirildi.

“Afetlerde Hemşirelik Uygulamaları” başlıklı konferans, “Bir Hemşirenin Günlüğü” tiyatro gösterisi ve hemşirelik haftası pastasının kesilmesiyle birlikte sona erdi. 

Hemşireliğin zor ve fedakârlık isteyen bir meslek olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, düzenlenen program hakkında şunları söyledi: “Hemşirelik; bir toplum hizmeti olarak eski tarihlerden beri var olan, insanları sağlıklı kılmak, onların rahatlığını sağlamak, hastaya bakmak ve hastaya güvende olduğu duygusunu sağlamak isteği ile ortaya çıkan bir meslektir. Hemşirelik mesleği geçmişten günümüze kadar sosyal, kültürel ve teknolojik değişimlerle kendini yenilemeyi başarmıştır. Gerek COVİD-19 gerekse de 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ‘asrın felaketi’ olarak tabir edilen depremlerde hemşirelerimizin canla başla mücadelelerine şahit olduk. Tüm bu gelişmelere rağmen ne yazık ki özellikle hasta yakınları tarafından uğradıkları psikolojik ve fiziksel şiddetler, hemşirelik mesleğinde yaşanan sorunları da beraberinde getirmektedir. Böylesi sorunlar bu mesleğin icra edilmesini zor duruma sokmakta ve sağlık hizmetlerinin aksamasına neden olmaktadır. Sağlığımızı emanet ettiğimiz sağlık personellerimize yönelik her türlü şiddeti ve engellemeyi kınıyoruz. Temennimiz böylesi olayların yaşanmamasıdır. Bu vesileyle ‘12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası’ etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen programa katkılarından dolayı Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Alper Veli Çam başta olmak üzere Hemşirelik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Seher Çakmak, Dr. Öğr. Üyesi Nurşen Kulakaç ve tüm personelimizi kutluyorum. Sunumlarıyla katkıda bulunan katılımcılara da teşekkür ediyor, Üniversitemizde Hemşirelik bölümü öğrencilerimizin ve tüm hemşirelerin ‘Hemşirelik Haftası’nı en içten dileklerimle kutluyorum.”

Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2023, 09:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER