Gümüşhane damga vuracak

Zengin bir kültürel çeşitliliğe sahip olan Gümüşhane, bu zenginliğinden esinlenilerek hazırlanan koreografi ile halk oyunları yarışmasında alışagelmişin dışında tanıtılacak.

Gümüşhane damga vuracak

Zengin bir kültürel çeşitliliğe sahip olan Gümüşhane, bu zenginliğinden esinlenilerek hazırlanan koreografi ile halk oyunları yarışmasında alışagelmişin dışında tanıtılacak.

Gümüşhane Üniversitesi 35 kişilik halk oyunları ekibi ile Üniversiteler arası halk oyunları yarışmasına katılacak.

Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Halk Oyunları İl Temsilcisi Necati Yılmaz liderliğinde kurulan 35 kişilik halk oyunları grubu 24 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında Muğla Bodrum’da yapılacak Türkiye Üniversiteler arası Halk Dansları Yarışmaları için son hazırlıklarımızı yapıyor.

23 Nisan Günün yarışmalar için Gümüşhane’den ayrılacak ekip ile ilgili bilgiler veren Yılmaz, “Yüzde doksanlık bir bölümü Gümüşhane Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu(BESYO) öğrencisi. Biz 23 Nisan’da yola çıkacağız. 26 Nisanda jüri üyeleri karşısına çıkacağız. İlk grup yarışmaları sonrası birinciliği elde etmemiz durumunda final yarışmalarına katılacağız” dedi.

“Gümüşhane’nin Renkleri Halk Oyunlarına Yansıyacak”

Bu yıl Gümüşhane’nin renklerini halk oyunları ile birleştirerek, ilimizin yaşamından kesitler ile anlatmaya çalıştıkları bir koreografi hazırladıklarını dile getiren Yılmaz, “Kelkit ilçemizden Zilli kilimi, köylerde bulunan çeşmelerin geçmişimizde ne kadar önemli bir yer tuttuğunu, Pestil ve herlenin Gümüşhane için önemini, köy düğünlerimizde kullanılan bendir, kıylı, def gibi çalgılar eşliğinde kadınlarımızın yöreye özgü figürlerini, erkeklerimizin farklı oyunlarını yaklaşık bir dakikalık bölümler halinde canlandırmaya çalışıyoruz. Toplam olarak 6 oyun koreografiler eşliğinde sunuluyor. Bu altı oyundan ikisi horon, dört tanesi ise bar tipi oyun. Kemençe var, def var, davul zurna var. Oyunlarımızda kullandığımız müzik kendi düzenlememiz. Oyuna, ilimizin geçmişinden gelen, bizi en güzel şekilde anlatan, Gümüşhane’ye ait “Dut dibine yaslanırlar” ezgisi ile birlikte başlıyoruz. Daha sonrada “Torul Hartaması” ile sordo diki ve siksara horonumuzu oynuyoruz” diye konuştu..

“Hedef Her Zaman Birincilik”

Gümüşhane’yi, yarışmaya katılacak tüm üniversitelilere en iyi şekilde anlatmak istediklerini kaydeden Yılmaz, “Güzel olan tarafı, kadromuzda bulunan 35 kişinin bir kısmı Gümüşhaneli, bir kısmı da diğer şehirlerden ilimize gelen çocuklarımız. Öğrencilerimizin, farklı kültürlerden gelerek bizimle birlikte Gümüşhane oyunlarını başarılı bir şekilde oynamaları başlı başına önemli bir kazanım. Bir yıllık bir çalışmanın sonucu oluşan ekibimiz tamamen yeni oyunculardan kurulu. Haftada iki günü, iki saat olarak başladığımız çalışmaları son iki aydır haftanın her günü tekrarlıyoruz. Hedefimiz guruplarda birinci olup, finallerde de en iyi şekilde Gümüşhane’yi ve üniversitemizi temsil etmek” ifadelerini kullandı.

“Gümüşhane Kültürlerin Kesişme Noktasıdır”

Gümüşhane’nin kültürel anlamda çok önemli bir konuma sahip olduğunu kaydeden Yılmaz, “Bu coğrafya, kültürlerin merkezinde, kültürlerin kesiştiği bir coğrafya. Bu sadece müzik olarak değil halk oyunlarımız ve bu oyunlarda kullandığımız kıyafetlerimiz içinde geçerli. Kültürlerin merkezi olarak tanımladığımız Gümüşhane’miz bu anlamda son derece zengin. Horon kültürü, halay kültürü, bar kültürü, karşılama kültürü gibi ifade edilen tüm oyun kültürleri Gümüşhane’de karşılığı var ve buradan dağılım gösteriyor. Bu il kültürlerin merkezi olan bir il ve bizde bu kültürleri oyunlarımızda sergilemeye çalışıyoruz. Bu zenginliğimizi, renklerimizi, mozaiğimizi iyi bir şekilde işler ve hem türkü hem de halk oyunları anlamında sahnelere taşırsak Gümüşhane kültürel manada kendine önemli bir yer edinmiş olur” dedi.

Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER