Gümüşhane Üniversitesinde Sadaka Taşı Geleneği

Yardımlaşma geleneğinin en müstesna örneklerinden birisi olan Sadaka Taşı geleneği Gümüşhane Üniversitesinde yaşatılıyor.

Gümüşhane Üniversitesinde Sadaka Taşı Geleneği
Yardımlaşma geleneğinin en müstesna örneklerinden birisi olan Sadaka Taşı geleneği Gümüşhane Üniversitesinde yaşatılıyor.

Gümüşhane Üniversitesinde Selçuklu ve Osmanlı Devletinde asırlarca uygulanan Sadaka Taşı geleneğini yaşatmak ve yeni nesillere bu geleneği aktarmak için Sadaka Taşı dikildi.

Tarih Bölümü Öğrencisi Halime Korkut, Girişimcilik dersi kapsamında, ders danışmanı Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr.Taşkın Kılıç’ın koordinatörlüğünde Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Tesisler önüne Sadaka taşı dikti.

Osmanlıda, derdini kimseye anlatamayan fakirler ihtiyacı olduğunda gecenin geç saatlerinde sadaka taşının yanına para almaya gelirlerdi. Parayı aldıktan sonra, kalanını kendisi gibi ihtiyacı olanları düşünme terbiyesi ile bırakır ve sadakayı bırakana kalbinden duasını edip dönerdi. 2 metre boyunda, silindir şeklinde olan bu taşlar, şehir ve kasabalarda cami, çeşme yanı, hastane gibi işlek yerlerde olabildiği gibi, sadakayı alanı da vereni de kimsenin görmeyeceği tenha yerlere de konulurdu.

Uygulama Gümüşhane Üniversitesi Tarih Bölümü Öğrencisi ve girişimcilik ders sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Taşkın Kılıç’ın öncülüğünde Gümüşhane Üniversitesinde yaşatılmaya başlandı. 

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İhsan Günaydın ve Rektör Yardımcısı Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Muhsin Kalkışım’ın da destek verdiği projede Gümüşhane Belediyesinden taşın yapılması için maddi destek sağlandı. Projenin başlatıldığı ilk günden itibaren sadaka taşına insanların para bıraktığı gözlendi.
Güncelleme Tarihi: 16 Ocak 2016, 17:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER