Kadırga'da yüzlerce yıllık şenlik coşkusu

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Özkürtün beldesi sınırları içerisindeki Kadırga yaylasında yüzyıllardır düzenlenen otçu şenliği geleneği, bu yıl da yaklaşık 30 bin kişinin katılımıyla büyük bir coşku içerisinde gerçekleştirildi.

Kadırga'da yüzlerce yıllık şenlik coşkusu

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Özkürtün beldesi sınırları içerisindeki Kadırga yaylasında yüzyıllardır düzenlenen otçu şenliği geleneği, bu yıl da yaklaşık 30 bin kişinin katılımıyla büyük bir coşku içerisinde gerçekleştirildi.

Gümüşhane'nin Özkürtün, Kürtün, Trabzon'un ise Şalpazarı ve Tonya belediyelerinin katkılarıyla düzenlenen şenlik obalardan davul zurna ve kemençe eşliğinde horon oynayarak gelen vatandaşların alanda buluşmasıyla başladı.

AÇIK CAMİDE CUMA NAMAZI

Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethetmesinin ardından şehit olan Uçbeyi Kadir Ağanın mezarını ziyaret ettikten sonra erkanı ile Cuma namazı kıldığı alanda yapılan açık camide binlerce vatandaş bir arada Cuma namazı kıldı.

“YAYLALAR İNSAN YAŞAMINDA BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

Cuma namazı sonrası başlayan şenliğin ikinci bölümünde konuşan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, yaylaların, insan yaşamında çok önemli olduğunu söyledi.

Yaylara sahip çıkılması noktasında gayret gösterdiklerini belirten Memiş, "Yaylalarda yapılan etkinler insanların buluşması ve geleneklerini yaşatılması adına önem arz ediyor" dedi.

Memiş, bölgede yatırım çalışmalarının devam ettiğine dikkati çekerek, "Devletimiz, hükümetimiz Trabzon ile Gümüşhane arasında dünyanın en uzun ikinci tünelini yapıyor. Bu hizmetlerde emeği olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Başbakanımız Binali Yıldırım'a, bakanlarımıza ve diğer ilgililere teşekkür ediyorum." diye konuştu.

“DARBEYE KARŞI SURDUK, PÜSKÜRTTÜK”

Darbe girişimi sürecine de değinen Memiş, "Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve aziz Türk milletinin sayesinde darbeye karşı durduk, geri püskürttük. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize de şükranlarımızı sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

“500 YILLIK GELENEK”

Gazetemize şenlikle ilgili açıklama yapan Vali Memiş, Kadırga Yayla şenliklerinin yaklaşık 500 yıllık bir gelenek olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: “Kadırga, Karadeniz Bölgesindeki birlik ve beraberliğimizin adeta simgesi niteliğindedir. Bugün on binlerce hemşerimiz Gümüşhaneli Trabzonlu hemşerilerimiz Kadırga’da buluştular. Burada şenliklerine devam ediyorlar. Hem yerli turizm için hem de yabancı turizm için çok önemli yaylalarımız var. Hem Gümüşhane’mizin, hem Trabzon’umuzun bütün doğu Karadeniz Bölgesinin buralarda tabi önemli yatırımlarımız var ama eksiklerimizde var. Yollarımızı “Yeşil Yol” kapsamında standartları daha da yükseltmek durumundayız. Bu alanlar mera kapsamında olduğu için mutlaka tabii düzenlemeler gerekiyor, mutlaka bir an evvel tabii düzenlemeler yapılarak buradaki yapılaşmaya müdahale etmemiz ve standartları imar planına uygun hale getirmemiz gerekiyor ve bu güzellikleri de bütün dünyaya açmamız gerekiyor. Biz bütün hemşerilerimizi, Türkiye’deki bütün vatandaşlarımızı yerli ve yabancı bütün turistleri ilimize bekliyoruz. Gümüşhane’ye bakılıyoruz, Trabzon’a bekliyoruz, Giresun’a bekliyoruz, Karadeniz Bölgesine Rize’ye bekliyoruz. Bizim yaylalarımız belki de doğasından, coğrafyasından dolayı dünyada emsali görülmemiş güzelliklere sahiptir.”

Kadırga Açık Camisinde geçen yıl namaz kıldığını hatırlatan Vali Memiş, “Açık camide binlerce kişinin olması büyük bir şey. Yani bizim buralara mutlaka kamu hizmetini getirmemiz gerekiyor. Bahane üretmeden mutlaka kamu hizmetini getirmemiz gerekiyor. Neredeyse köylerimiz boşaldı. Bütün köylerde yaşayan vatandaşlarımız adeta yaylalarda yaşıyorlar. Dolayısıyla mutlaka biz buralara hizmet vermemiz gerekiyor” diye konuştu.

YÖRE MÜZİKLERİ EŞLİĞİNDE HORON OYNANDI

Yöreye ait kıyafet giyinenlerin de aralarında bulunduğu binlerce kişi, doğanın eşsiz güzelliği eşliğinde horon tepti. Sise rağmen vatandaşların ilgi gösterdiği şenlikte, pestil ve köme gibi yöreye özgü yiyeceklerin tanıtımı ve satışı yapıldı. Yöre kadınlarının giyindiği rengarenk kıyafetlerin dikkat çektiği şenlik kapsamında konserler de organize edildi.

Şenliğe Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Kürtün Kaymakamı Mehmet Durgut, Özkürtün Belediye Başkanı Aynur Zorlu Kaya, Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız, Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, Düzköy Belediye Başkanı Abidin Çelik, İstanbul Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can ve binlerce vatandaş katıldı.

Şenlik akşam saatlerine kadar yöresel sanatçıların kemençe eşliğinde söyledikleri türkülerle devam etti.

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Haberin Kaynağı: Olay Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2017, 00:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER