Karamustafa'da Neler Oluyor?

TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral, Karamustafa köyündeki maden firmasının ikinci atık barajı için yeni hazırladığı ÇED dosyasına göre 1 milyon ağacın kesileceğini öne sürerek skandal iddialarda bulundu.

Karamustafa'da Neler Oluyor?
TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral, Karamustafa köyündeki maden firmasının ikinci atık barajı için yeni hazırladığı ÇED dosyasına göre 1 milyon ağacın kesileceğini öne sürerek skandal iddialarda bulundu.

Yaptığı açıklamada madenciliğin Gümüşhane için günü ve geleceği elden almaya aday en büyük sanayi sektörü olduğunu belirten Oral, bu sektörle birlikte Gümüşhanelilerin geçmişinin elinden aldığını savunarak, “Çünkü insanların belki de 10 kuşak atalarının yaşadığı köylerinden olmalarına, yine atalarının mezarlarının sökülüp poşetlerle taşınmasına şahit oldular.” dedi.

“GÜMÜŞHANELİLER YAKINDA YAŞAYACAK KÖYLERİNİ BULAMAYACAK”

Günümüzü elimizden alan bu sektörün başta çalışanları olmak üzere tüm şehri sağlık yönünden tehdit etmekle beraber meydana getirdiği doğa tahribatı ile endemik türleri yok ederek yaban hayatını da ciddi manada tehlikeye soktuğunu kaydeden Oral, geleceğin en büyük tehdidi olan bu sektörün artan etkileri ile beraber kalıcı sağlık sorunlarına yol açacağı gibi vadide yaşayan insanların ve gurbetçilerin yaşayacak köylerinin olmayacağı günleri yakın bir tarihte göstereceğini söyledi.

Oral, TEMA Vakfı Gümüşhane temsilciliği olarak her seferinde dillendirdikleri ve çözümü için çaba gösterdikleri çevre sorunlarının insana, doğaya ve tarihe kastettiğini, madencilik faaliyetlerinin gün geçtikçe daha da tehlikeli boyutlara ulaştığını merkeze bağlı Karamustafa köyünde maden işleten firmanın ikinci atık barajı için hazırladığı ÇED dosyasından örneklerle verdi.

“ÇED RAPORU MASA BAŞI HAZIRLATILDI”

İlgili maden firmasının önümüzdeki günlerde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) halkın katılım toplantısı düzenleyeceğini hatırlatan Oral, “Daha önceki tarihte yapılan toplantı vadi halkının tepkisi üzerine yapılamamıştı. Vadi halkı bu kimyasallarla, yapılan doğa tahribatları ile yaşayamayacağını haykırmıştı o günlerde. Yeraltı galerileri ile yok olan su kaynaklarından bahsetmiştiler, hatta planlanan atık barajının hemen dibinde bulunan, bir köyü besleyen içme suyu membasının bu zehirden etkileneceği söylenmiştiler ve toplantıya insanların gösterdiği tepki neticesinde son verilmiş idi. Peki insanlar bu kadar tepkili iken aynı atık barajı aynı yerde ufak tefek revizyonlarla birazcık küçültmek kaydı ila yapmayı planlamanın mantığı nedir. Bölgedeki insan yaşamını hiçe sayan maden şirketi hazırladığı daha doğrusu buradan verilen derme çatma bilgilerle başka bir ilde masa başında hazırlatılan ÇED Başvuru Dosyasında insana yer vermediği gibi eksiklikler ve boşluklarda doludur.” dedi.

“ÇED BÖYLE GEÇERSE 1 MİLYON AĞAÇ KESİLECEK”

Dosyaya göre Orman Müdürlüğünün yazısında “yapılacak olan atık barajının Anadolu diagonalı kompozisyonunu bozacağı ve bitki örtüsüne aşırı zarar vereceği gerekçesi ile proje kotunun daha alt seviyelere indirildikten sonra müdürlüğe başvurularak uygun olup olmadığı konusunda görüş belirteceği” söylenmiş olmasına rağmen dosyada yapılan kot değişiklikleri sonrası Orman Müdürlüğünden alınan bir belge yada olurun dosyada yer almadığını dile getiren Oral, “Atık barajının yapılması planlandığı bölgenin 843 bin 246 metrekaresi yani 843 dönümü orman arazisidir ve bu arazinin yaklaşık olarak 400 bin metrekaresi sık çam ormanlarından oluşmaktadır. Yaklaşık 1 milyon ağacın kesileceği, milyonlarca yılda oluşan orman örtüsü ve orman biyolojik yaşamanın son bulacağı göz ardı edilmektedir. Orman Bölge Müdürlüğünün ve Orman İl Müdürlüğünün konu hakkında hassas davranmalarını ve böyle bir katliamın yapılmasına kesinlikle engel olmalarını arzu etmekteyiz.” dedi.

ÜNİVERSİTEDEN RAPOR ALINMAMIŞ

Yine dosyaya göre hazırlanan ÇED Başvuru Dosyasında yerleşim yerlerinin etkilenip etkilenmeyeceği ile ilgili üniversite raporunun olması gerekmesine rağmen böyle bir raporun alınmadığını ve baraj yakınında da yerleşim yerleri bulunduğunu ifade eden Oral, “Yine ÇED Tanıtım Dosyasının 6. sayfasında faaliyet sahibi tarafından arıtma ünitesi için hazırlatılmış üniversite raporunun EK -8 de olduğu belirtilmekte fakat EK-8 de bahsedildiği gibi bir rapor veya belge bulunmamaktadır.  Bu mesnetsizlik bölgedeki insan yaşantısının ne kadar ciddiye alındığının bir başka göstergesidir. Benzer olarak

1 MİLYON AĞAÇ HİÇE SAYILDI

ÇED Tanıtım Dosyasının 11. sayfasında yer seçimi ile ilgili maddelerin birisinde orman alanlarına uzaklığından bahsetmektedir. Fakat bu maddelerle çelişen 843.246 metrekare orman alanının, içinde bulundurduğu yaklaşık 1 milyon ağacın ve yok edilecek olan orman örtüsünün varlığı hiçe sayılmıştır.  Yine aynı sayfadaki bir diğer maddede ise su kaynaklarından bahsedilmekte fakat atık barajının hemen alt kotunda ve 400 metre mesafedeki Boyluca köyü içme suyu kaynağı dikkate alınmamıştır.

ANIT AĞAÇLARDAN HABERLERİ BİLE YOK

ÇED Tanıtım Dosyasının 12. sayfasında Kültürel ve tarihi faaliyete veya bulguya rastlanmadığı söylenmiş olup vadide yaşayan ve yüzyıllardır geleneklerini, göreneklerini ve kültürlerini yaşatmaya devam eden insanlar hiçe sayılmıştır. Tarihi değerin olmadığından bahseden dosya Hatun Oluğu Mevkiindeki Anıt Ağaçların varlığından haberdar bile değildir.” diye konuştu.

“GÜMÜŞHANE MADENCİLİĞE KURBAN EDİLMEYECEK KADAR DOĞAL VE TARİHİ GÜZELLİKLERLE DOLU BİR ŞEHİR”

TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilciliği olarak Gümüşhane’nin madenciliğe kurban edilmeyecek kadar doğal ve tarihi güzelliklerle dolu olduğuna inandıklarını ifade eden Oral, maden işletmeleri gibi geçici istihdam kaynaklarının doğal kaynakları tehdit boyutuna ulaştığının artık göz önünde bulundurulmasını temenni ettiklerini belirterek, “Yakın bir gelecekte insanların Gümüşhane kuşburnusunu, ne Gümüşhane elmasını, ne Gümüşhane pestil ve kömesini duyduklarında ilimizdeki siyanür havuzlarını düşünerek geri adım atacağı günleri yaşamamayı her ne kadar arzu etmesek de ne yazık ki ilimizin çevresel sorunları bizleri o noktaya doğru taşımaktadır.  Başta Gümüşhane sevdasını en iyi şekilde benliklerinde bulunduran siyasetçilerimiz olmak üzere tüm kurumlarımızı, STK temsilci ve üyelerini, Gümüşhane Halkımızı ve Gurbette memleket sevdası yaşayan hemşerilerimizi duyarlı olmaya davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2014, 00:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER