Kent Konseyi’nden Yeni Kararlar

Gümüşhane Kent Konseyi Yürütme Kurulu, geçtiğimiz günlerde yaptığı toplantıda aldığı kararları kamuoyuna açıkladı.

Kent Konseyi’nden Yeni Kararlar
Gümüşhane Kent Konseyi Yürütme Kurulu, geçtiğimiz günlerde yaptığı toplantıda aldığı kararları kamuoyuna açıkladı.

Mevzuat gereği Belediye Meclisi’nin ilk toplantısında (Temmuz 2015 toplantısı) görüşülmek üzere Gümüşhane Belediyesi’ne de gönderilen kararlar şöyle:

1- Kent konseyine intikal eden bilgilerden; Camlıca Mahallesi Pirli mevkiinde bulunan acil bir hastaya müdahale etmek için yola çıkan bir 112 acil ambulansının  ilgili mahallenin cadde ve sokaklarında yön ve tanıtım levhası olmaması nedeniyle, ilgili adrese çeşitli telefon yönlendirmeleriyle ancak 15-20 dakika gecikmeyle gittiği belirtilmiştir.

Kent konseyimizce yapılan araştırmada; benzer durumların diğer mahallelerde de yaşandığı görülmüştür.  Sağlık gibi önemli bir konuda daha hızlı hizmet verilmesine yardımcı olunması için;  Sağlık Müdürlüğü’nün 112 acil servis yetkili ve elemanları, Belediye görevlileri, PTT dağıtıcıları ve ilgili mahalle muhtarlarından oluşacak bir heyet marifetiyle Gümüşhane merkez Belediyesi sınırları içinde yer alan  mahallelerde cadde, sokak, mevki  v.b yön levhalarının gözden geçirilmesi ve gerekirse anlaşılır ve görülür özellikli yeni levhaların yaptırılarak ilgili yerlere konulmasının yararlı olacağının Gümüşhane Belediyesine bildirilmesine oy birliği ile karar verildi.

2- Cumhuriyet Caddesindeki esnafın toz şikâyetinin görüşülmesi konusuna geçildi. Gümüşhane Cumhuriyet Caddesi esnafı; Cumhuriyet caddesine döşenmiş olan taş altı malzemenin yaptığı tozlardan meydana gelen zarar ve sıkıntıları içeren Gümüşhane Belediyesine yazdıkları dilekçelerinin bir suretini de kent konseyine vererek konu hakkında yardım talep etmişlerdir.

Konu ile ilgili olarak kent konseyimizce de yapılan incelemede esnafların haklı olduğu gözlenmiştir.

Cumhuriyet caddesi esnaflarının istek dilekçelerindeki sıkıntıların giderilmesi ve esnafa sıkıntı veren taş altı döşeme malzemesinin toz yapmayan yeni bir malzemeyle değiştirilmesi konusunun  Gümüşhane Belediyesi’ne bildirilmesine oy birliği ile karar verildi.

3- Karşıyaka mahallesine yapılması düşünülen üst geçitin yararlı olup olmayacağı konusunda kamuoyunda büyük tartışmalar olmaktadır. Ayrıca, İnönü Mahallesi Mordut mevkiindeki üst geçidin de işlevsizlik nedeniyle sökülmesi tartışmaları yapılmaktadır.

Kent Konseyimizde yapılan değerlendirmeler sonunda; Karşıyaka mahallesinde ana karayolu üzerine yapılması planlanan üst geçidin, beklenen yararı sağlamayacağı, kent merkezinde yeni bir kullanılmayan beton ve demir yığını ile kent görselliğin bozulacağı, yapılacak üst geçidin yaya kaldırımının kullanımını da engelleyeceği, Gümüşhane merkez ilçe Mortut mevkiinde kurulu bulunan benzer üst geçidin de kullanılmadığı, bu nedenle adı geçen Karşıyaka üst geçidinin yapılmasının iptal edilmesinin yararlı olacağı, üst geçit yerine, daha pratik ve kolay çare olan IŞIKLI sinyalizasyon sisteminin daha profesyonelce yapılmasının hem araç, hem yaya trafiğini rahatlatacağı; aynı şekilde kullanılmayan Karşıyaka Mordut üst geçidinin de sökülerek, bu bölgeye de profesyonel bir sinyalizasyon ışık sisteminin kurulmasının yararlı olacağı konularının kamuoyunda tartışılması ve konuşulması nedeniyle konunun belediyemizce tekrar değerlendirilmesinin yararlı olacağının Gümüşhane Belediyesine  bildirilmesine oy birliği ile karar verildi.
            
4- Kaldırımlarla ilgili sorunların görüşülmesine geçildi. Ülkemizin çeşitli yörelerinde meydana gelen ve sık sık basına konu olan özellikle ana karayolu üzerindeki yayalarca kullanılan kaldırımlarla ilgili bazı sorunlar Gümüşhane il merkezinde de yaşanmaktadır. Bu Bağlamda:

a- Şehir içinden geçen karayolu kenarında bulunan yaya kaldırımlarının yol boyunca çeşitli noktalarda araçlarca işgal edildiği, hatta bazı yerlerde tamamen kapatıldığı için, yayaların ana karayolu üzerinde yürümek zorunda kaldığı bu durumun ise, tehlikeye davetiye çıkardığı,

b- Karşıyaka mahallesi Halit Zarbun öğrenci yurdu önündeki karayolu ile karşı kaldırımların tamamen düzleştiği, yayaların yürüyeceği kaldırımın tamamen kaybolduğu, bu durumun da meydana gelecek bir kazaya sebep olabileceği.

c- Yeni İmam Hatip Lisesi ile, ana karayolu arasındaki yolun kenarlarına kaldırım olmadığı için öğrencilerin taşıt yolundan yürüdüğü ve bu durumun da tehlike doğurduğu, bu bölgeye acilen kaldırım ve korkuluk yapılmasının zaruret olduğu konularının Gümüşhane Belediyesi’ne bildirilmesine oy birliği ile karar verildi.

5-   Devlet Hastanesi kavşağındaki ışıklardaki ayarsızlık nedeniyle anayolun her iki tarafında meydana gelen yoğunluğun ortadan kaldırılması için ışıkların uzman elemanlarca tekrar ayarlanması konusu görüşüldü.  Bu konunun şehir içi trafik akışında aciliyet noktasına geldiği ve ışıklardaki süre ayarlaması ile sorunun giderilmesinin mümkün olduğu kanaatiyle konunun profesyonel bir teknik ekipçe incelenmesinin ve gerekirse, bu  ışık sistemi işinin Karayolları Bölge Müdürlüğü’nden Gümüşhane Belediyesi yetkisine alınmasının sorunların çözümünü kolaylaştıracağı konusunun Gümüşhane Belediyesi’ne yazılmasına oy birliği ile karar verildi.

6- Gümüşhane Belediyesi tarafından defin hizmetleri sırasında maddi durumu iyi olan vatandaşlarımızdan 100 TL alındığı, fakir vatandaşlarımızdan ise alınmadığı görülmüştür. Ülkemizin pek çok kentinde, ilimizde ise Kelkit ve Köse Belediyelerinde vatandaşlardan herhangi bir ücret alınmamaktadır. Kent Konseyi olarak Gümüşhane Belediyesi’nin de bu hizmetleri verirken zengin-fakir ayırmadan hiçbir vatandaşımızdan hiçbir ücret almamasının sosyal belediyecilik açısından yararlı olacağı görüşünü taşımaktayız. Konunun Gümüşhane Belediyesi’ne bildirilmesine oy birliği ile karar verildi.

7- Kadın Meclisi Yürütüme Kurulu kararlarının görüşülmesine geçildi. Yapılan görüşmeler sonunda; kent Konseyi kadın meclisi tarafından 14.05.2015 tarihinde alınan kararlardan:

a- Gümüşhane Belediyesi’ne ve Gümüşhane Devlet Hastanesine intikal eden çeşitli köpek ısırma vakaları nedeniyle, başıboş köpeklerin takibi ve insanlara zarar vermelerinin önlenmesi konularının Gümüşhane belediyesine Bildirilmesine,

b- Gümüşhaneli kadınların el emeklerini sergileyecekleri ve kontrolü ve yönetimi Gümüşhane Belediyesi tarafından yapılacak olan bir kadın el emeği sergi ve tanıtım merkezinin yapılması isteğinin Gümüşhane Belediyesine Bildirilmesine,

c- İlimiz Bağlarbaşı mahallesi Sarı köprü yanında bulunan mezarlığın çevresinin korunması için, tapu kayıtlarında mezarlık yerinin sahibi görünen Vakıflar Bölge Müdürlüğüne yazdığımız resmi yazıya Vakıflar Bölge Müdürlüğünün verdiği cevapta, “ilgili gayrimenkulün kendilerine ait olduğu ama, mezarların kendilerine ait olmadığını” belirtilmiştir. Bu cevap üzerine kent konseyimizce yapılan araştırmada; Bu mezarlık bölgesinin Gümüşhane Belediyesi’nce daha önceki yıllarda vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün şehir merkezinde bulunan gayrimenkulü ile takas edildiği, fakat bu takas sırasında burasının mezarlık olduğunun Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne bildirilmediği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla  ortaya şöyle bir tablo çıkmıştır. Sarı köprü yayında yer alan  270 ada 2 parsel Vakıflar Bölge Müdürlüğü adına kayıtlı olmasına rağmen, arsanın içindeki mezarlarla Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün bir ilgisi bulunmamaktadır. Kent Konseyimizin konu ile ilgili görüşü şudur: Adı geçen gayri menkulün Vakıflar Bölge Müdürlüğünden satın alınması ya da belediyemize ait bir başka yerle takas edilerek bu gayrimenkulün Gümüşhane Belediyesine yeniden kazandırılması ve sonrasında ise bu bölgenin mezarlık vasfının korunması ve çevresinin çevrilmesidir. Bu konu ve görüşün Gümüşhane Belediyesine bildirilmesine oy birliği ile karar verildi.
Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2015, 23:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER