Rektör Zeybek, ‘Tabiatın Sınırında Zinav Kanyonu’ Belgeseliyle TRT Avaz’da

Bilimsel danışmanlığını Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’in yaptığı “Tabiatın Sınırında Zinav Kanyonu” adını taşıyan belgesel programı, 24 Ağustos 2017 Perşembe günü sabah 07:20 ve akşamüzeri 17:20’de TRT Avaz’da yayımlanacak.

Rektör Zeybek, ‘Tabiatın Sınırında Zinav Kanyonu’ Belgeseliyle TRT Avaz’da

Bilimsel danışmanlığını Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’in yaptığı “Tabiatın Sınırında Zinav Kanyonu” adını taşıyan belgesel programı, 24 Ağustos 2017 Perşembe günü sabah 07:20 ve akşamüzeri 17:20’de TRT Avaz’da yayımlanacak.

TRT Avaz tarafından gerçekleştirilen Zinav (Reşadiye) Kanyonu ile ilgili belgeselin çekim sürecinde Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’in danışmanlığına başvuruldu. 

Coğrafyacı olan Rektör Prof. Dr. Zeybek, Reşadiye Kanyonu’nun yörenin litolojik, tektonik ve klimatik özelliklerinin kontrol ettiği flüvyal süreçlerle şekillendiğine vurgu yaparak, Reşadiye Kanyonu’nun, Tokat ilinin Reşadiye ilçesi sınırları içerisinde yer aldığına dikkat çekti. Adı geçen kanyon, kuzeyde Karadeniz ile güneyde Kuzey Anadolu Fay Zonu’na (KAF) yerleşmiş Kelkit Irmağı arasında yükselen Doğu Karadeniz Kıyı Dağları’nın güneye bakan kanadında bulunduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, söz konusu kanyonun Kuzeyde Toklar Köyü güneyinden, güneyde Sinan Gölü kuzeyine kadar yaklaşık 5,5 km uzunluğa sahip olduğunu, derinliğinin yer yer 400 m’ye yaklaştığını, çoğu yerde yaya geçişini bile zorlaştıran dar bir vadi tabanına sahip olduğunu açıkladı. 

Rektör Zeybek, danışmanlığını üstlendiği belgeselde tanıtımı yapılan Zinav Kanyonu ile ilgili olarak ayrıca şu bilgilere de yer verdi: “Bu kanyon, Üst Jura-Alt Kretase yaşlı kireçtaşları içinde açılmıştır. Yörede kuzey güney yönlü sıkışma rejiminin kontrolünde ortaya çıkan Kuzeydoğu-Güneybatı ve Kuzeybatı-Güneydoğu doğrultulu birbirini kesen faylar, kanyonun şekillenmesinde de etkili olmuştur. Nitekim kanyon ana hatları ile Kuzeybatı-Güneydoğu doğrultusunda uzanmaktadır. Ancak giriş kısmında ve orta kesiminde Kuzeydoğu-Güneybatı yönlü fayların etkisiyle yer yer kaymalar meydana gelmiştir. Zinav Kanyonu, yörenin morfotektonik gelişiminin açıklanmasını kolaylaştıran önemli jeomorfositlerden birisidir. Bununla birlikte kanyon, son yıllarda önem kazanan eko turizm faaliyetlerine paralel olarak, giderek artan bir turist kitlesine ev sahipliği yapmaktadır. Nitekim kanyon, bir bütün olarak sahip olduğu görsel albeni yanında, içerisindeki küçük şelaleler, dev kazanları ve yatak çukurları gibi ünitelerle de ziyaretçilere ayrı bir görsel şölen sunmaktadır. Kanyon içindeki treking parkurlarını kullanan ziyaretçiler, sıcak yaz günlerinde suya girerek serinleme imkânı da elde etmektedir. Zinav Kanyonu, hemen güneyindeki Sinan Gölü, kuzeyindeki Perşembe Yaylası ve ilçe merkezindeki kaplıca ve travertenlerle birlikte pazarlandığında daha fazla ziyaretçi sayısına ulaşabilir. Böylece başta Ballıca Mağarası olmak üzere, mağara, çağlayan, doğal göl ve yayla gibi eko turizmin önemli çekiciliklerine sahip olan Tokat ilinin turizm gelirleri de olumlu yönde etkilenmiş olacaktır.” 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Selma Çınar
Selma Çınar - 3 yıl Önce

Gümüşhaneyi Tokata bağlayan muhteşem güzellik

SIRADAKİ HABER