Tarihe Tanıklık Eden Kitabeler Okutulacak

Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Altınpınar köyündeki Merkez Mezarlığı'nda bulunan ve bir kısmı Rus işgali sırasında tahrip edilen kitabeler okutulacak.

Tarihe Tanıklık Eden Kitabeler Okutulacak

Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Altınpınar köyündeki Merkez Mezarlığı'nda bulunan ve bir kısmı Rus işgali sırasında tahrip edilen kitabeler okutulacak.

Köyde bulunan 400 yıllık mezar taşlarının üzerinde Rus işgali sırasında Ermenilerin attığı mermilerin izleri hala duruyor. Aralarında Kadiriyye tarikatına mensup bir alim olan Es-Seyyid Hacı Yakup efendinin kabrinin de bulunduğu ve 400 yıllık olduğu belirlenen tarihi mezarlık, mezar başlıklarıyla da dikkat çekiyor.

Bekar genç kızların mezar taşlarında saç örgülerini simgeleyen kanalların, erkek mezarlarında da ölen şahsın kafasındaki kavuğu temsil eden şekillerin kullanıldığı köfeki taşından mezar taşları ayrıca bilimsel araştırmalara da konu oldu.

Kitabeler Okutulacak

Torul Kaymakamı Mustafa Karali, beraberinde Altınpınar köyü Muhtarı Mevlüt İlhan’la birlikte incelemede bulunarak, bilgi aldı.

Muhtar İlhan, çok sayıda kitabenin bulunduğu merkez mezarlığının bugüne kadar köylüler tarafından korunduğunu belirterek, “Mezar kitabelerini birer tarihi vesika olarak görüyoruz. Gerek yapılışları gerekse üzerinde bulunan yazıları ile bizlere önemli mesajlar veriyor” ifadelerini kullandı.

Kaymakam Karali ise ilk kez mezarlıktaki tarihi kitabeleri basından öğrendiğini belirterek, “Yaptığımız incelemede üç mezarlıkta Arapça ya da Osmanlıca kitabeler söz konusudur” dedi.

"Gerekli Çalışmaları Yapacağız"

Kitabelerin okutulması için gerekli çalışmaları başlatacağını anlatan Kaymakam Karali, şunları söyledi:

“Kitabelerin okutulması ve ecdadımızın bizlere bıraktığı emanetler nedir, onları sağlıklı bir şekle kavuşturmak, öğrenmek adına, okutulması için gerekli çalışmaları başlatacağız. Belki de yörenin tarihi hakkında bir bilgiye ulaşacağız. Belki yörede yaşayanlar hakkında bir bilgiye ulaşacağız. Tüm bunları kitabelerin okutulmasından sonra göreceğiz.”

"Çok Muazzam Yapılmış"

Mezar taşlarının ve kitabelerinin hem görsel hem de işçiliği açısından çok muazzam olduğunu vurgulayan Karali, “Kitabeler, mermere el işlemesi ile yapılmış. Öğrendiğimize göre de bir kitabemizde de kurşun izi var. Kurşun izi de Rus Savaşı sırasında Rus mermisi ile delindiği ifade ediliyor. O anlamda tarihe ışık tutacak bilgiler de çıkabilir. Onun için bu bilgileri önemsiyoruz. Kaymakamlık olarak da okunması için gerekli çalışmayı yapacağız” açıklamasında bulundu.

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Haberin Kaynağı: Olay Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2017, 09:31

ilgili haber/ler:

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER