Gümüşhane’de ölüm yarışları

Artık Gümüşhane de büyükşehirlerin kaderini yaşamaya başladı. Bir zamanlar Bağdat Caddesinde gece saat 11.00 den sonra başlayan otomobil yarışları insanları çileden çıkartmıştı. Nihayet genç evlatlarını kaybeden ailelerin sesleri,  biraz olsun bu yarışların nabzını düşürdü.

Bundan 1 ay önce Gümüşhane de gece 12 sıralarında yapılan otomobil yarışları kazaya sebebiyet verdi. İşinden çıkan arkadaş  ( kazazede bir tanıdığım) yolda işyerini kapatıp evine giderken yarışçılar tarafından sıkıştırıldı ve kazayı hafif sıyrıklarla atlatabildi. Ancak bugün yani 13 Haziran 2015 tarihinde maalesef aynı yarış ölüm getirdi. Daha ömrünün baharında bir gencimizi alıp götürdü.

Sorumlu Kim?? Otomobil Yarışlarını yapan gençler mi? Bunlara göz yuman hatta yummak zorunda kalan Emniyet Müdürlüğü mü? Bu yollarda yeterli denetimin sağlanamamasındaki sebep ne? Sivil Toplum Kuruluşları yeterince konuyu ele alamıyor mu? Kent Konseyinin trafik kazalarına ilişkin raporu ve çözüm önerileri var mı?

Hata yolda mı? Sürücü de mi? Yaya da mı? Bunun önlemini almak kime düşüyor?

Çocukluğumuzdan beri aynı slogan: “Kurallara uyalım uymayanları uyaralım”.Uyaralım da ne yapıldı bugüne kadar. Ülke genelin de bakıldığında “Trafık Kazaları” artarak devam ediyor. Demek ki uyma uyarılma yöntemleri işe yaramıyor; bu yöntemler artık değişmeli.

Ehliyeti; bilen değil parasını veren alıyor. 17 yaşında ehliyetsiz araç kullanan çocuğun arkasında vay efendim bakanın yeğeni, sadece uyarılıyor. Filancının oğlu, falancının kızı gibi, olan vatandaşa oluyor. Vatandaşın canı yanıyor.

Gümüşhane de gece yarısı oto yarışları yapılırken, buna bağlı olarak kazalar meydana gelirken aklıma Emniyet Müdürlüğü neden izin veriyor? sorsu geliyor. “Acaba siyasi baskılardan çekinen Emniyet Müdürlüğü görevini yapamamanın acizliği içinde mi”?diye düşünüyorum. Ülkemiz de öyle bir zamanı yaşıyoruz ki, birbirimiz den çekinir, yerimizden oluruz korkusu oluştu. Neticede gençler ölüyor, kazalar artıyor, birilerinin egosu olsun diye yarışlar yapılıyor. Sokak kavgaları meydan muharebelerine dönüşüyor, insanlar yaralanıyor kavga bitiyor sonra polis geliyor. Bu duruma bizzat tanık oldum. Güzelim Gümüşhanemin geldiği nokta bu.

Geçtiğimiz hafta İl Genel Meclisi Gümüşhane de meydana gelen kazalarla ilgili Trafik Raporu açıkladı. Rapora göre; Trabzon Erzurum Karayolunun Gümüşhane güzergahından yılda yaklaşık 1.5 milyon araç geçiyor. Aynı rapor verilerine göre yine Gümüşhane de trafik kazalarının arttığı yer aldı. Bu yolun özellikleri de dikkate alındığında alınması gereken tedbirler görüşüldü. Emniyet Müdürlüğü’nün   neleri yapması veya nasıl önlemleri arttırması gibi. Birçok konu raporda bildirildi.

Bu rapor ışığında bana göre, Kent Konseyi şehrin mevcut durum değerlendirmesini yaparak çözüm projelerini sunması gerekiyor. Yine Sivil Toplum Kuruluşları, Kamu kurumları ve Vatandaş işbirliği ile sorumluların mutlaka çözüm odaklı çalışmalarını acilen hayata geçirmelidirler. Sürücü ehliyetinin verilişinden itibaren ele alınmalı, trafik eğitimlerini arttırıcı programlar yapılmalı ve özellikle gece yarışlarına son verilmelidir.

Başka Ozanlar ölmeden, şehrin güzelim havası daha fazla bozulmadan !!!

Yaklaşık 20-25 yıl önce şehirde sukunet vardı, sokak kavgaları yoktu, gece yarışları da yarış arabaları da yoktu. İnsanlar hangi saatte olursa olsun evlerine işyerlerine huzur içinde kazasız belasız giderdi. Bir vatandaş olarak eski Gümüşhaemi geri istiyorum.

YORUM EKLE