Eskişehir’de Kurtuluşu Kutladılar

Eskişehirdeki Gümüşhaneliler Deneği geleneksel hale getirilen 15 Şubat Gümüşhane’nin 99.kurtuluş yıldönümünü düzenledikleri program ile kutladı.

Eskişehir’de Kurtuluşu Kutladılar

Eskişehirdeki Gümüşhaneliler Deneği geleneksel hale getirilen 15 Şubat Gümüşhane’nin 99.kurtuluş yıldönümünü düzenledikleri program ile kutladı.

Eskişehir Öğretmenevinde düzenlenen geceye Kütahya Valisi hemşehrimiz Ahmet Hamdi Nayir başta olmak üzere, DSİ 3.Bölge Müdürü Hayrettin Baysal, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Ankara Gümüşhaneli Bürokratlar Derneği Genel Başkanı Erol Tekçe, akademisyenler, işadamları, sanayiciler, Kocaeli Gümüşhaneliler Vakfı Yöneticileri, siyasi partilerin il başkanları, .eşitli sivil toplum örgütleri ile Eskişehir yerel basın temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

İlk olarak sahneye Eskişehir Anadolu Halk Oyunları Federasyonuna bağlı Esdans Derneği ekibi çıktı. Eskişehir ve Gümüşhane yöresine ait oynadıkları oyunlar izleyicilerden alkış aldı.

Gecenin açılış konuşmasını Dernek Başkanı Uğur Yücel yaptı. Birlik beraberlik ve dayanışma vurgusu yapan Yücel, konuşmasında şunları söyledi: “Yunus Emre’nin hoşgörü kenti Eskişehir ile Gümüşhanevi Hazretlerinin serhat şehri Gümüşhanemizin siz kıymetli evlatları hepiniz gecemize hoş geldiniz. Burada her birimiz Karaca mağarasında bir sarkıt, Tomara şelalesinde bir su damlası, Kuşakkayada bir rüzgar, Pestil ve kömede bir şirayız. Faaliyetlerimizde Gümüşhane kültürünü Eskişehir’de yaşayıp ve yaşatmak dernek olarak asli görevimiz. Yaşadığımız şehir Eskişehir’imizde sosyal ve kültürel mirasımız ile sosyal hayata katkı sağlamaya çalışan gayret eden bir derneğiz. Bu gece bizleri yalnız bırakmadığınız için yönetim kurulum adına hepinize şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Kütahya Valisi hemşehrimiz Ahmet Hamdi Nayir ise konuşmasında, “Benim için bu gecede siz kıymetli hemşehrilerimizle bir ve beraber olmaktan son derece mutluyum. Bizim için üzerinde yaşadığımız topraklar kutsaldır  çünkü bu topraklar şehit kanlarıyla sulanmıştı. Vatanımıza toprağımıza sahip çıkmalı birlik beraberlik için yaşamalıyız. Sizlerde bunu yapıyorsunuz. Ecdadın gittiği topraklarda devlet, Gümüşhanelilerinde gittiği yerlerde dernek kurduklarını, bu çatı altında kültürlerini gelenek ve göreneklerini canlı tutmaya çalıştıklarını ve kültürlerini sonraki kuşaklara aktarmak gayretinde olduklarını görüyorum. Engebeli arazisi olmasına rağmen Gümüşhanemiz hep önüne düz bakan insanların yetiştirdiği bir şehirdir. Vatanına milletine bağlı ülkesi için canını feda eden bir coğrafyanın adıdır Gümüşhane. Dernek yönetimini bu geceyi düzenledikleri için tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

15 Şubat Gümüşhane’nin 99.yıl dönümü olması nedeniyle günün anlam ve önemini Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyelerinden hemşerimiz Tarihçi Doc.Dr.Mustafa Metintaş anlattı. Gümüşhane’nin tarihini ve uğradığı Rus İşgalini, yaşanılan acıyı ve ızdırabı somut örneklerle anlatan Metintaş, ağır bedeller ödenerek vatan yapılan bu topraklara her zaman sahip çıkmak zorunda olduğumuzun altını çizdi.

Gecenin sunuculuğunu Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Turhan ile Tülay İlke Karataş birlikte yaptı. Dernek yararına gecede bir çok hediye için çekilişler, şiirler, derneğe katkı sağlayanlara plaket verilmesi, kemençe eşliğinde horon ile sevginin ve heyecanının doya doya yaşandığı Gümüşhaneliler gecesi gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER