KORONA(MADIK) MI?

Türkiye ve dünyada korona virüsü ile ilgili haberler merakla takip ediliyor. Öncelikle bizim ülkemizde vaka sayısı kaç, ölümler artıyor mu? Dünyada durum nasıl? Çin’de, İtalya’da ve İran’da,  İspanya’da Amerika’da durum nasıl vs. Haber kaynakları bize durumun vahameti hakkında yeterince bilgi akışı sağlıyor, her ne kadar asılsız ve gereksiz haberler yapanlar olsa da.

Sağlık Bakanı Koca :”Hastalık ülkemizde yokken, 'yok' dedik. Şimdi gün gün durumu açıklıyoruz. Şeffaflığımızla sizi tedbire de davet ediyoruz. Tedbirli olalım. Bu ülke, bu tehdide yenik düşmeyecek." açıklamasında bulundu. Bu yerinde bir açıklama. Korona virüs ile ilgili en yetkili ağızdan ülkedeki son durum hakkında her akşam aksatmadan vaka sayısı, varsa ölenlerin sayısını istatiksel olarak bize ulaştırılıyor ve Sağlık Bakanlığının internet sitesinden ise vakalarla ilgili veriler tablo şeklinde sunulmaya başlandı. Haber kanallarının bu haberleri halka doğru kaynaktan aktarmaları kamuoyunu bilinçlendirmek adına çok önemli. Bunu yaparken felaket tellallığı yapılmamalı. Böyle zamanlarda tedbirler en üst seviyede alınmalı ama asla ve asla panik havası oluşturulmamalı.

Virüsün çıktığı ülke olan Çin’de vaka sayısı azalmakta, İtalya’da, İspanya’da, Amerika’da, Fransa’da ise vaka sayısı ciddi bir şekilde artmakta. Çin ciddi tedbirler alarak vaka sayısının bir süre sonra azalmasını sağladı fakat İtalya tedbir almakta geç kaldığı için can kayıpları artarak devam etmekte. Şu an itibari ile en fazla kayıp İtalya’da. İran’ın durumu da iyi değil. İspanya’da, Amerika’da, Frana’da ise durum fenalaşarak devam ediyor. Virüs bu gün itibari ile 190 ülkeye yayılmış vaziyette.

Peki, biz bu durumu iyi yönetebildik mi? Türkiye, yeni tip korona virüsün Çin'in ardından çeşitli ülkelerde görülmesiyle birlikte ilk harekete geçen ülkelerden biri oldu. Virüsün ortaya çıkmasıyla Sağlık Bakanlığı bünyesinde tecrübeli akademisyenlerin yer aldığı ve korona virüsün ele alındığı Bilim Kurulu toplantısı 22 Ocak'ta yapıldı. Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda adımlar atıldı ve gelişmelere ilişkin düzenli basın toplantıları yapılarak kamuoyunun bilgilendirilmesi sağlandı. Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyelerinden önce harekete geçen Türkiye, dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek alınan tedbirlerin kapsamını genişletti. Bu çerçevede virüsün Türkiye'ye girişini önlemek için 13 Ocak'ta ilk ölüm vakasının bildirilmesinin ardından Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından "2019-nCoV Hastalığı Rehberi" hazırlanarak 14 Ocak'ta yayımlandı.

Bunun ardından virüsün kaynağı olan Çin ile uçuşlarımızı hemen durdurduk. Ardından İran ile hudut kapıları kapatıldı uçuşlar durduruldu. Daha sonra İtalya ve Avrupa ülkelerinin birçoğu ile uçuşlar iptal edildi. Uçuş yasağı artarak devam etti. Bunlar çok önemli bir adımlardı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu tarafından öğrencilere yönelik bilgilendirmeler yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, üzerinden turizm bölgeleri ve tur operatörlerine yönelik alınması gereken önlemler aktarıldı. Ayrıca, halka yönelik kolay anlaşılabilir sunumlar hazırlandı, bu amaçla sosyal medya etkin olarak kullanıldı.

Türkiye'de vaka görülmesi halinde gerekli eylem planı da tamamlandı. Bu kapsamda tüm sağlık teşkilatı bu konuda bilgilendirildi ve hazır duruma getirildi. Hastanelerde gerekli tedbirler alındı, referans hastaneleri belirlendi. Bu hastanelerde izolasyon odaları oluşturuldu. Olası salgın durumuna karşı sahra hastaneleri kullanılabilecek duruma getirilerek hazırlandı. Tedaviye yönelik antiviral ilaç stoku yeterli hale getirildi. Vatandaşların hastalıktan korunmak için kullandığı maske ve sağlık personeli için tıbbi donanım ve kıyafetleri tedarik stoklandı. Kovid-19 için yerli tanı kiti geliştirilerek, 90-120 dakika arasında sonuç alınabilmesi sağlandı. Ayrıca yerli tanı kitinin ticarileştirilerek ihraç edileceği belirtildi.  Çin’den 2 milyon adet hızlı tanı kiti için anlaşma sağlandı. İlk etap geçen hafta teslim edildi. Geri kalan kısmı peyderpey teslim edilecek.

Öte yandan Türkiye, tahliye için Çin'e giden uçaklarla tıbbi malzeme göndererek Çin'e yardım yapan ilk ülkelerden oldu. Geçtiğimiz günlerde de bu ülkeye ikinci yardım paketi yollandı.

Bütün bu tedbirlere rağmen bizde de virüs vakaları görülmeye başlandı. Bizdeki ilk virüs vakalarının yurt dışı kaynaklı olduğunu resmi kaynaklar açıkladı. Şu durumu gözden kaçırmamak gerekir. Uçuş yasağı koyduğumuz ülkelerde yaşayan vatandaşlarımız vardı. İş için, eğitim için, seyahat için, ibadet için umrede olan vatandaşlarımız ülkemize getirildiler ve getirilmeye de devam ediliyor. Yurtdışından getirilenlere 14 günlük karantina şartı getirildi. Karantina altında olanlardan bazılarında testler pozitif çıkınca, pazartesi günü itibarı ile karantina süresi bir hafta daha uzatıldı. Bu süreçte karantina şartlarına uymayanları karantinadan kaçanları da gördük. Ülke dışından gelenlerle virüs ülkemize giriş yapmış oldu. Herhangi bir şekilde virüs taşıyanlarla temas halinde olanlara virüs bulaştı ve böylece virüs yayılmaya başladı. 

Hal böyle olunca hükümet daha sıkı tedbirler aldı. Okullar ve üniversiteler tatil edildi, daha sonrasında tatil 30 Nisan’a kadar uzatıldı. Ofis ortamından işlerin takip edilmesi sağlandı, kronik hastalığı olanlara izin verildi, kıraathaneler, kafeler, halka açık belediye sosyal tesisleri kapatıldı. Berber, kuaför ve güzellik merkezlerinin faaliyetleri geçici süreliğine durduruldu.65 yaş üstü olanların sokağa çıkması sınırlandırıldı. Milli parklarda, ormanlarda ve bakanlığa bağlı park ve bahçelerde piknik ve mangal yapılması yasaklandı. Yurt dışı uçuşlar tamamen durduruldu. Şehirlerarası otobüs seferleri valilik izinleri ile yapılır vaziyete getirildi vs.

Hükümet 100 milyar liralık destek paketini açıkladı. Sosyal yardımdan faydalanan 2 milyon aileye Ekonomik İstikrar Kalkanı’ kapsamında 1000’er lira verileceği duyuruldu. Emeklilere Ramazan Bayramı için ödenecek 1000 lira ikramiyenin nisan ayının7 ile 11’iarasında verileceği belirtildi. Sağlık Bakanlığı, personel sayısını artırmaya yönelik önemli kararlar aldı. Uzmanlık eğitimi alan hekimler virüsle mücadele için üç ay süreyle görevlendirilebilecek. Milli Savunma Bakanlığı da, vatandaşların askerlik işlemlerini e-Devlet üzerinden yapabileceğini açıkladı. İçişleri Bakanlığı, koronaya karşı alınan tedbirler kapsamında uygulanan ‘sosyal mesafe’ kuralına asker uğurlamalarında da uyulması konusunda vatandaşları uyardı.

Hasılı kelam ülke olarak almış olduğumuz tedbirlerle krizi bu ana kadar iyi yönettik. Korunma tedbirlerini zamanında ve yerinde alarak virüsün yayılma hızı yavaşlatılmış oldu. “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” diyerek Cumhurbaşkanımız öncülüğünde “Milli Dayanışma Kampanyası” başlatıldı. Kampanyaya katılım çığ gibi büyüyerek devam etmekte. Kendi imkanlarımızın elverdiği ölçüde bu kampanyaya destek vermeliyiz.

Türkiye’m: “Evde Kal Evde Hayat Var.”

YORUM EKLE