Gazi Mustafa Ataman'ın hayatı kitap oldu

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Çaltılı (Reksene) köyünden Gazi Mustafa Ataman’ın hayatını anlatan kitap çıktı.

Gazi Mustafa Ataman'ın hayatı kitap oldu

“Muhacirlikte ve Batı Cephesinde Babam (Gümüşhane Reksene’li) Mustafa Ataman (1897-1998)” adlı kitap araştırmacı Adem Ezber’in editörlüğünde oğlu Turan Ataman tarafından hazırlandı.

1897 yılında Çaltılı Köyünde doğan ve Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemine şahitlik eden Ataman, Rus işgalini görmüş, muhacir olmuş, çileli günlerin şahidi olmuştu.

Rusların çekilmesinden sonra, muhacir olarak gittikleri Çorum’dan Gümüşhane’ye geri dönen Ataman, Milli Mücadeleye katılarak, Gazili unvanını aldı. Kendisine verilen İstiklal Madalyasını göğsüne takarak Cumhuriyet döneminde gururla hayatına devam etti.

Cumhuriyetin ilanından sonra Gümüşhane’nin ilk memurları arasında yer alan Ataman, Orman Muhafaza memurluğu görevini yaptı. Osmanlı Döneminde dini eğitimi alan Ataman, her daim aydın fikirleri, medeniyetin getirilerini benimsemiş, eğitime önem vermiş ve yol gösteren bir kişilik olmuştu.

Gazi Mustafa Ataman’ın oğlu Eczacı Turan Ataman babasının hayatını yıllar önce kayıt altına aldığını belirterek, “Babamın biriktirdiği hatıraları, evrakları, fotoğrafları bütünleştirerek bir kitap haline getirdik. İlerleyen yaşına rağmen parlak bir hafızanın anlatıları, şahit olduğu anılarının yer aldığı ve editörlüğünü Adem Ezber’in yaptığı “Muhacirlikte ve Batı Cephesinde Babam (Gümüşhane Reksene’li) MUSTAFA ATAMAN (1897-1998)” isimli bir kitap olarak okuyucularla buluşturduk” dedi.

Cumhuriyetin ilk döneminde Gümüşhane’deki sosyal yaşamı, işgal günlerinin gerçeklerini, eşkıya devrini, Dumlupınar Meydan Savaşında yaşananları, Gümüşhane’nin gururu İstiklal Madalyalı bir çınarın hayatını merak edenler için eser eşsiz bir kaynak.

90’lı yıllarda Gazipaşa ilkokuluna çıkan rampa üzerinde bulunan evinin kapısında oturarak gelen geçeni izleyen Gazi Ormancı Mustafa Ataman’ın hatıralarını tarihin tozlu raflarında bırakmayıp, günümüze taşıdığı için oğlu Turan Ataman’a teşekkür ediyoruz.

Kitaba ulaşmak isteyenler Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneğinden (GÜSİAD) edinebilir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER