MEMLEKETTEN BİR “ÖZAL” GEÇELİ YILLAR OLMUŞ…

Takvim yaprakları 17 Nisan 1993’ü gösterdiğinde Türkiye ilk sivil Cumhurbaşkanı’nın vefatına ağlıyordu. Üzerinden tam 24 yıl geçti. Bu gün bizler ve Onu görmemiş olan bir nesil Onun fikirlerinden ve çalışmalarından bahsediyor.

Türkiye Cumhuriyeti'nin sekizinci cumhurbaşkanı rahmetli Turgut Özal renkli kişiliğiyle, yaptıklarıyla ve ölümü hakkındaki iddialarla hala gündemde kalmayı başarmış bir siyasi yüz.

İcraatın içinden programlarıyla ekranların karşısına gelen “Çağ atlıyor Türkiye” sloganıyla beyinlerde yer etmiş tatlı sevimli bir yüz…

Malatya’da başlayan hayat serüveninde her çocuk gibi O’da ilerde pilot olmak istiyordu. Ta ki eşekten düşüp kolunu kırana kadar… Silifke ve Kayseri’de devam eden okul yılları, İTÜ Elektrik Mühendisliği Fakültesi mezuniyeti ile taçlanıyordu.

O dönemde Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Mehmet Turgut ve Şevket Demirel de Teknik Üniversite’de öğrencidirler. Demirel ve Erbakan hem yaşça ve hem sınıfça Özal’dan büyüktürler. Özal daha çok Şevket Demirel’le arkadaştır ve onunla aynı sınıftadırlar.

Merhum ÖZAL’ın bilindik bilgilerine geçmeden önce belki de çok bilinmeyen birkaç bilgisini de buradan paylaşalım istedik.

EİE’de Daire Başkanı ardından da genel müdür muavinliği yaptı. Bu arada Ayhan Hanım’la ilk evliliğini yaptı. Fakat bu evlilik yürümedi. 1952 yılında sona eren bu evlilikten sonra, çalıştığı işyerinde daktilocu olarak görev yapan Semra Hanım’la evlendi.

1977 Genel Seçimlerinde Milli Selamet Partisi’nden İzmir milletvekilliği için aday oldu ve seçimi az bir farkla kaybetti. Daha sonra bu adaylığı hatalı bir seçim olarak değerlendirdi.

MESS’de (Madeni Eşya Sanayii Sendikası) Sendika Başkanı olarak görev yaptı.

Turgut Özal 1979 Nisanı’nda Aydınlar Ocağı’ndaki seminerde duyurduğu "Kalkınmada Yeni Görüş’ün Esasları" adlı raporunu hazırlamıştı ve bunu ilk defa Türkiye Milli Kültür Vakfı’nın toplantısında dile getirmişti. Bu rapor daha sonradan Anavatan Partisi’nin temelini oluşturacaktır.

12 Eylül 1980’de Kenan Evren başkanlığında askeri darbe oldu. Darbeden sonra kurulan Bülend Ulusu Hükümeti’nde ekonomik işlerden sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevine Turgut Özal getirildi.

Kaya Erdem, Hüsnü Doğan, Mehmet Keçeciler, Adnan Kahveci ve Mehmet Taşar gibi isimlerle birlikte çalışmalar yapıldı ve 20 Mayıs 1983’te Anavatan Partisi kuruldu. Fakat 37 kişilik parti kurucularından 7’si askeri yönetimden veto yedi.

Yapılan ilk serbest genel seçimlerde (6 Kasım 1983) 45,5 gibi bir oy oranıyla 212 milletvekili çıkararak toplam 400 kişiden oluşan parlamentoda çoğunluğu sağladı ve hükümet kurma görevini aldı. Seçimin Turgut Sunalp’in başkanlığındaki Milliyetçi Demokrasi Partisi ile Necdet Calp’in kurduğu Halkçı Parti’nin arasında geçeceği sanılıyordu. Turgut Özal’ın başkanlığındaki Anavatan Partisi’nin aradan sıyrılarak ezici bir çoğunlukla seçimleri kazanması sürpriz oldu.

Bilindik birkaç bilgiye gelince;

İktidarı süresince (1983-1991) Türkiye ekonomisi yıllık ortalama 5,2 büyümüştür.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Özal zamanında açılmıştır.

Suikastçısını cumhurbaşkanlığı döneminde affetmiştir.

Sivil kıyafetleriyle makam ziyaretleri yapmıştır.

Bulgaristan'daki göçmenlerin anavatana dönmesi sağlanmıştır.

Kendi önderliğinde Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü kurulmuştur.

Pakistan, İran ve Türkiye'nin ekonomik iş birliği için kurduğu Ekonomik İşbirliği Teşkilâtı'na soğuk savaş sonrası Orta Asya devletlerini de dahil etmiştir.

1987 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu'na üyelik başvurusu yapmıştır.

1991 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuru hakkı kabul edilmiştir.

"Öldükten sonra beni İstanbul’a defnedin, kıyamete kadar Fatih Sultan Mehmed’in manevi ruhaniyeti altında bulunmak istiyorum" vasiyeti ile bilinir. 17 nisan 1993'te ölümün ardından bu vasiyeti gerçekleştirilmiştir. Vatan Caddesi'nde Adnan Menderes'in anıt mezarının yanında kendi adına olan bir anıtmezarda yatmaktadır.

Eşi Semra Özal da dahil birçok kişi tarafından ölümünün şüpheli olduğu ve zehirlendiği iddiaları konuşulmuştur. En son 2012 yılında mezarı açılıp otopsi yapıldığı ve zehre rastlandığı ama Özal'ın bu zehirden ölüp ölmediğinin bilinmediği raporlara yansımıştır.

Tarihe geçen sözlerinden;

Özel kanalların yayına başlamasının anayasaya aykırı olduğu söylendiğinde: Anayasayı bir kez delmekle bir şey olmaz.

Demiryolları Moskof işidir.

Cumhurbaşkanı oldum diye namazı mı terkedeceğim?

Seçimden önce zam yapacak kadar enayi miyim?

Devlet millet içindir, millet devlet için değildir!

Rahmetle ve şükranla anıyoruz. Mekânı Cennet olsun.

Sevgi ve Saygılar.

YORUM EKLE