Radyo nedir? Kimler için önemlidir? İnsanların hayatını ne ölçüde etkiler radyo? Peki siz radyo sever misiniz? Gerçekten amacına uygun hizmet verebiliyor mu artık radyolar? Gibi sizlere onlarca soru sorabilirim radyo ile ilgili ama önce radyonun genel bir tanımlamasını yapalım bakalım radyo neymiş nasıl çalışırmış ve o dalgalar bizlere sesleri nasıl iletirmiş aslında bir nevi süreci tanıyalım. Radyo, büyüme dalgaları aracılığıyla sesli iletişim sağlayan bir teknolojidir. Radyo yayını, radyo frekansları olarak bilinen belirli dalga boylarında iletilir ve bu sinyaller bir radyo alıcısı tarafından dağıtılarak ses haline getirilir. Radyoda farklı türlerde yayınlar yapılabilir ve bu yayınlar çeşitli içeriklere hitap eder. Haber Yayınları; güncel olaylar, yerel, ulusal ve uluslararası haberler sunulmaktadır. Haber Bültenleri düzenli aralıklarla yayınlanır. Ekonomi, spor, hava durumu gibi özel başlıklara odaklanan bölümleri baz alır ve dinleyiciyle paylaşır. Müzik Yayınları; çeşitli müzik türlerine odaklanan programlar DJ, spiker müzikler arası geçişler yapar, şarkılar hakkında bilgi verir ve dinleyiciler istek parça programları da sıklıkla yapılır. Talk Show'lar ve Sohbet Programları Konukların davet edildiği, belirli konuların tartışıldığı sohbet programlarıdır Siyasi ve dini konular üzerine bilgi verici eğitici sohbetler gerçekleşir. Eğitim ve Bilgilendirme Programları, Belgesel ve Radyo Tiyatrosu, Spor Yayınları, Kamu Hizmeti Duyuruları, Kültür ve Sanat Programları, Dini ve Manevi Yayınlar.
Evet genele baktığımızda radyo programlarının içerikleri bilgilendirici eğitici programlardan oluşmaktadır peki günümüzde bu program akışını kaç radyo kanalı yapabiliyor DJ spiker kaç kişi sürdürebiliyor peki siz dinlemiş olduğunuz radyo program akışlarından yeterince memnun musunuz yani radyoda bilgi alışverişini yapıldığına inanıyor musunuz ya da kendinize ikna ettiniz mi veya onlar sizi ikna edemediler mi? Radyocu, radyo yayınlarında içerik hazırlayan, sunan veya teknik olarak yayını yöneten kişidir. Radyocular, çeşitli rollerle yönetilebilir ve radyo istasyonunun türüne ve yayın içeriğine bağlı olarak farklı sorumluluklara sahiptirler. Yani türü ne olursa olsun iki şarkı iki türkü arasına girip insanları bilgilendiren kişiler radyocu olması gerekirken günümüzde radyocular ne yapıyorlar arkadaşlar şarkı daha bitmeden şarkıya girip sizin göndermiş olduğunuz SMS'ler o onu çok seviyor, o onu çok özlüyor, onun ona bir mesajı var, onun buna bir mesajı var gibi iletileri sizlerle paylaşıyorlar radyoda radyo programcılığı böyle bir şey değil…
Bizlerin çocukluğunda radyo tiyatrosu diye bir şey vardı belki de çocukluk yaşlarda tiyatroya merakım radyoda oluştu bilemiyorum dramalar vardı inanılmaz güzeldi hala hafızamda onlarca radyo tiyatrosu oyunu vardır. Zamanında aklımıza sokulan bu harika enfes radyo programları, bugün ne için dinlediğimiz anda hafızamızdan siliniyor onu toplum olarak sorgulamamız gerekiyor bireysel bir problem olmaktan uzun zaman önce çıktı. Dinleyiciyle iletişim kurma yeteneği ve yayın içeriği üzerindeki yaratıcı katkılarıyla radyo spikerlerinin hiç görmedikleri insanlarla iletişim kurmaları beklenir kimisi bunu harika bir şekilde yapar, kimisi akşama kadar msj okur. Aradaki farkı lütfen unutmayın. Radyocu nasıl olmalı ve nasıl başarılı olmalı peki? Radyocunun başarılı olabilmesi için sahip olması gereken temel özellikleri, dinleyicilerle etkili bir iletişim kurmasını, yayınlarının ilgisini çekmesini ve yayın sırasında karşılaşılan zorluklarla başa çıkmasını sağlar. Radyocuda olsanız dinleyicide olsanız iyi bir dinleyici iyi bir iletişimci olmak gerekiyor. İyi iletişim ile iyi aktaralım eğitici öğretici insanlara fayda sağlayan programlarla merhaba diyelim. Nerede o eski radyolar demek istemiyoruz. Radyocularımızın eğitimlerini tam ve eksiksiz verirsek daha dinlenebilir iletişim kanallarını tam anlamıyla kullanarak yaparsak daha dinlenebilir radyolar çıkar karşımıza. Yaşadığımız bölgede radyo ve radyoculuk adına daha güzel şeyler yapılması dileğiyle.
Fatma hocam yine güzel esmişsiniz