O günler !

Gümüşhanemizin Rus işgalinden kurtuluşunun 104. Seneyi devriyesi.  O günleri görmedik, görenlerin torunlarından dinledik. Mezalimden kurtuluş şenlik ve bayram sevinci olarak kutlansa bile, yaşananlar hafızalarda kalmaya devam ediyor. Ne hazindirki bir araştırmacı olarak bir çok esaret temalı bilgi belge ve fotoğraflara ulaşmışken,  bir kare sevinç, kutlama fotoğrafına denk gelemedim. Bahsettiğim yıllar 1918-19. Belkide nasıl olsun ki diyenleriniz olabilir. Muhacirlikte olan halk daha şehire gelmemiş ti ki ? Halk içinde durumu iyi olabilenler çıkabilmişti muhacirliğe,  Fakirliğin gözü kör olmasın! Fakirin gidecek yerimi olsun? Evde eli silah tutan erkek klamamış. Vatan savunması için Cephelere koşmuşlardı.  Kalan yaşlı teyzeler, genç çocuklar. Onlar için ne olursa olsun hayat devam ediyordu.  Elde kalmış bir kaç top iplik , çorap dokuyor teyzeler. Ayaklarda çarık ya var ya yok. Sizlerle kurtuluş mutluluğu yansıtacak fotoğraf yerine belki o günleri bir kez daha düşündürücü bir fotoğraf paylaşmak istiyorum. Gümüşhane - Bayburt - Erzincan bölgesine ait köyde esaret altında kalan köylülerin fotoğrafı. 

Araştırmacı Yazar : Adem Ezber

YORUM EKLE
YORUMLAR
BAKİ TURAN TUNCEL
BAKİ TURAN TUNCEL - 2 yıl Önce

Adem bey teşekkürler araştırmalarınız için,insanlar gülebiliyorlar.Umut var içlerinde Allah o günleri bir daha Aziz Milletimize göstermesin inşAllah.

Mehmet Deniz
Mehmet Deniz - 2 yıl Önce

Adem bey, paylaştığınız fotoğraflar inanın ki sayfalar dolusu makaleye değer! Renklendirmeniz de bence gayet başarılı. O zor şartlarda, belki bir dilim ekmeğe muhtaç insanların tüm zorluklara rağmen bu pozu verirken takındıkları merak ve yarı hüzün-mutluluk karışımı duruşla bugünümüzü mukayese edelim. Çok şükür bugün devletimiz ayakta, bayrağımız dalgalanıyor. Ama insanımız ne kadar mutlu? Geçmişteki o günlerle kıyaslanınca günümüzde herkesin huzur ve mutluluktan uçuyor olması gerekir. Acaba öyle mi?
Sözü şuna getireceğim; aslında mutluluk insanın bulunduğu her şartta Allah'a sarılması ve yaşama inatla sarılmasında yatıyor.
Baki selamlar...

Adem Ezber
Adem Ezber @Mehmet Deniz - 2 yıl Önce

Teşekkürler Mehmet bey, yorumlarınız için teşekkürler.