Başkanlık Sistemi Gümüşhane'de Anlatıldı

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölge Başkanı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Başkanlık sisteminin kamuoyunda algılandığı gibi eyalet sistemini de beraberinde getirmediğini söyledi.

Başkanlık Sistemi Gümüşhane'de Anlatıldı
Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölge Başkanı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Başkanlık sisteminin kamuoyunda algılandığı gibi eyalet sistemini de beraberinde getirmediğini söyledi.

AK Parti Gümüşhane İl Ar-Ge Başkanlığınca düzenlenen ‘Siyaset Akademisinin’ ilk dersine katılarak “Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor” başlığında Başkanlık sistemini anlatan anayasa hukukçusu Hakyemez, Türkiye’de gündemde olan yeni anayasa çalışmaları kapsamında en önemli mevzulardan birisinin başkanlık sistemi olduğunu söyledi.

Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen programda Akil İnsanlar Karadeniz Heyeti olarak Gümüşhane’ye daha sonra geleceklerini hatırlatarak konuşmasına başlayan Hakyemez, “Türkiye’de maalesef her konuda olduğu gibi başkanlık konusunda da çok sığ bilgilerle birlikte, çok enteresan, ucu nereye gideceği belli olmayan yorumlar yapılıyor. Bunları siyasal alanda da görebiliyorsunuz, akademik alanda da, insanların kendi aralarında yaptığı tartışmalarda da görebiliyorsunuz.” dedi.

“BAŞKANLIK SİSTEMİ, EYALET SİSTEMİNİN GELMESİ DEMEKTİR, MEMLEKET PARÇALANACAK BÖLÜNECEK YORUMLARI GÜLÜNECEK BİRER TESPİTTİR”

Kamuoyunda başkanlık sistemi değerlendirmesi yapanların ‘Başkanlık sistemi, eyalet sisteminin gelmesi demektir’, ‘memleket parçalanacak bölünecek’ yorumları yaptığını ve bunların gülünecek birer tespit olduğunu ifade eden Hakyemez, şöyle konuştu: “Başkanlık sisteminin olduğu ABD’de eyalet sistemi vardır. Ama başkanlık sistemi eyalet sistemi olmadan da uygulanabilir. Latin Amerikadaki bazı ülkelerde eyalet sistemi yoktur ama başkanlık sistemi vardır. Biz üniter devletiz, parlamenter rejimiz. Ama Avrupa’da parlamenter sistemi olupta eyaletleri olan ülkeler vardır. Buna ne diyeceksiniz? Bunlar komik şeyler ama halk nezdinde maalesef bunu işleyenler var. Eyalet sistemi ayrı bir şeydir, başkanlık veya parlamenter rejim ayrı bir şeydir. Çift meclis mi olacak? Hayır çift meclis eyalet sisteminden kaynaklanan bir zorunluluktur.”

Başkanlık sistemi nedir? sorusunu cevaplandıran Hakyemez, “Başkanlık sistemi ABD’de ortaya çıkmış olan bir modeldir. Bu sistemde halk yasama ve yürütmeyi belirlemek için iki ayrı oy verir. Bir seçimde parlamentoyu belirler, bir başka seçimde de yürütmeyi yani başkanı belirler. Yürütme eşittir başkan olduğu için bu seçim başkanlık seçimidir. Ama parlamento seçimi normal milletvekili seçimidir. Fakat yürütmedeki başkan tek başına bu yetkiyi kullanır.” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE REJİM DEĞİŞİKLİĞİ YAPILIYOR DİYENLERİN BİRÇOĞU REJİM VE HÜKÜMET SİSTEMİNİN NE OLDUĞUNU BİLMİYOR”

‘Türkiye’de rejim değişikliğine mi gidiliyor?’ konusunun tartışıldığını fakat bu yorumları yapanların birçoğunun rejim ve hükümet sisteminin ne olduğunu bilmediğini eleştiren Hakyemez, “Bunu bilmeden yorum yaparsanız böyle acayip sonuçlara ulaşabilirsiniz. Parlamentosu olmayan bir sistem olamaz. Böyle bir sisteme biz karşıyız. Bunlar tamamen cahillik örneğidir. Dünyada demokratik ülkelerde parlamentosu olmayan hiçbir ülke yoktur. Başkanlık sistemi dediğimiz zaman zannediyorlar ki memlekette sadece başkan olacak, parlamentosu olmayacak.” dedi.

“CUMHURBAŞKANINI DA VESAYETİN AKTÖRÜ HALİNE GETİRDİLER”

Türkiye’de Cumhurbaşkanının çok güçlü yetkileri olmasına karşın sorumluluğu olmamasına karşın yetkili ve sorumlu olan hükümet olduğunun altını çizen Hakyemez, “Türkiye’de aynı zamanda bir vesayet sorunu var. Bu vesayet sorununu bilinçli bir şekilde 1961 anayasasını yapanların sinsice oluşturduğu bir modeldir. Yani siyasetçilerin arkasında onları frenleyecek görünürde hukuk ve siyasi merci olarak bulunan ama özünde onların sistemi kendilerinin istemediği şekilde değiştirmesinin önüne fren koymak amacı vardır. Onun için Cumhurbaşkanını da vesayetin aktörü haline getirdiler. Bir sürü yetkiler verdiler ama sorumsuz bıraktılar.” diye konuştu.

Türkiye’de Cumhurbaşkanı’nı halkını seçmesinin de çeşitli problemleri beraberinde getireceğini kaydeden Hakyemez, şunları söyledi: “2014 yılında ilk defa doğrudan halkın oyu ile birlikte bir Cumhurbaşkanı seçilecek. Halkın oyuyla seçilen yetkili ama sorumsuz bir Cumhurbaşkanı, ama parlamentonun içerisinden gelen bir hükümet. Bu Cumhurbaşkanı yetkilerini öncekilere göre çok daha etkili ve ısrarlı bir şekilde kullanacaktır. Bundan emin olabilirsiniz. Bu sıkıntılar 2014’de bütün çıplaklığı ile ortaya çıkacaktır.”

Konferansta konuşan AK Parti Gümüşhane Milletvekili ve Genel Merkez Ar-Ge Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Kemalettin Aydın,  81 ilde Başkanlık ve Hükümet sistemleri üzerine konferansların Genel Merkez Ar-Ge Başkanlığı tarafından planlandığını söyledi. Ar-Ge Başkanlığı tarafından yapılan çalışmaları katılımcılarla paylaşan Aydın, “Türkiye’de bilginin çoğalmasını, çoğalan bilginin de dünyadaki yerini alması çalışmalarında birçok insanın katkılarıyla Ar-Ge Başkanlığı olarak yoğun bir süreç sürdürüyoruz.” dedi.

AK Parti Gümüşhane İl Başkanı Ercan Çimen ise konuşmasında Parti kadrolarının donanım ve birikimlerinin artırılmasının yanı sıra her türlü görüş ve düşünceden insanların AK Parti ile tanışmasına vesile olması hedeflenen siyaset akademilerinin aynı zamanda vatandaşların siyasi ve sosyal hayatına kaliteli bir katkı yapma amacında olduğunu söyledi.

AK Parti’nin 1920’deki Büyük Millet Meclisi ruhunu, 1923’teki kuruluş ruhunu bugüne taşıyan parti olduğunu kaydeden Çimen, “AK Parti, Türkiye’yi tarihin akışıyla örtüşen şekilde tabii mecrasına sevk den bir partidir. AK Parti ile birlikte siyaset artık ikbal kapısı değil, millete hizmetin vasıtası olarak ortaya konulmuştur. Biz bu partiye millete efendi olmak için değil, halka hizmet etmek için nefer olduk. Milletin önünde cereyan etmeyen, milleti hesaba katmayan, seçkinci, statükocu, vesayetçi eski siyaset, AK Parti ile bizzat millet tarafından tasfiye edilmiştir. Bugün artık siyasetin sahibi millettir. İşte böyle bir anlayışla başlatılmış olan siyaset akademilerimizin asli misyonu, millete hizmetkarlık yolunda yapılacak siyasetin tüm imkan ve yöntemlerini ortaya koymak ve milletin değerlerini yüceltmektir. Bu çerçevede millete hizmetin önündeki en büyük engellerin başında gördüğümüz Bürokratik Oligarşinin takip eden süreçte bütünüyle tasfiyesine imkân vereceğini düşündüğümüz Başkanlık Sistemi’nin bütün boyutlarıyla burada tartışılacağından hiç şüphem yok.” dedi.

Toplantıya ilçe ve belde belediye başkanları, partililer ve vatandaşlar katıldı.
Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2013, 17:32
YORUM EKLE
YORUMLAR
orhan karabulut
orhan karabulut - 11 yıl Önce

milletin kendi iradesiyle seçip türkiye büyük millet meçlisine gönderdiği sözüm ona akilli insanlarin aklimi durduda akil insanlar peydah oldu yaziklar olsun iradedisiyle seçip meçlise gönderenlere meçlis dişindan akil insan getiripte akil verenlere yaziklar olsun

VATAN SEVER
VATAN SEVER - 11 yıl Önce

türki̇yede reji̇m deği̇şi̇kli̇ği̇ yapiliyor di̇yenleri̇n bi̇rçoğu reji̇m ve hükümet si̇stemi̇ni̇n ne olduğunu bi̇lmi̇yor”

iste bu sözleriniz samimiyetinizi ortaya koyuyor. bir siz biliyorsunuz. kibirli insanlar topluluğu. dinden uzak imandan uzak milletten uzaksiniz. eğer tersi olsa idi biraz kibirsiz ve yalansiz olurdubuz.

SIRADAKİ HABER