SİZİN DE BÖYLE TANIDIKLARINIZ OLDU MU?

Onurlu yaşamak kadar beni mutlu eden başka bir şey bilmiyorum. Nerede ve hangi durumda olursa olsun. Onurlu yaşamak en güzeli… Hayat geçici, servet geçici, sağlık geçici… Kalıcı olan tek bir şey var. O da şairin dediği gibi: “Bâkî kalan bu kubbede bir hoş sadâ imiş." Gelip geçici bu âlemde bir hoş seda bırakabildik mi ne mutlu bize.

Bu hoş sadâ için öncelikle insan olmak ve insana özgü yeteneklerle donanmak gerekir. Bilgi, görgü, adap, onur, haysiyet, merhamet, karakter bunların belki en başta gelenlerindendir. Fakat ne yazık ki günümüzde pek de bulunur cinsten değil bu saydıklarımız.

İnsan, hayatı boyunca hep aynı kalamaz. Bu bilinen bir gerçektir. Ne var ki gerçeğin dışında kalanlar da yok değildir. İnatla, körü körüne süren bir cesaretle(!) ve cehaletle direnirler. Böyleleri, yaşadıkları sürece gözlerini bir noktaya diker, hep o noktaya bakarlar.

At gözlüğü takmışçasına yalnız tek bir açıdan bakarlar. Beynini kiraya vermişçesine yabancıdırlar kafataslarının içindekine. Daha doğrusu bir düşünceye bağlanır, başka düşüncelere hayat hakkı tanımazlar. Bu saplantı içinde yaşayıp giderler. Fanatik bir futbol taraftarı gibidirler. Takımı iyi ise de kötü ise de canla başla savunurlar takımlarını, partilerini, derneklerini, memleketlerini, kendilerini… Menfaatleri olduğu için yaparlar bu işi. Kaz gelecek yerden tavuğu esirgemezler. Her devrin ve her siyasi rüzgârın adamıdırlar. Seçimleri kim kazanırsa kazansın onların yeri değişmez.

Sendika onların dans alanıdır. Tek ölçütleri vardır ve bu da “para, para, para…”dır. Koltuğa yapışıktır onlar. Eleştirirsen öfkelenir, kapanırlar karanlık dünyalarına. Varlıklarıyla yoklukları belli olmaz artık. Ta ki koltuk tehlikesi yaşayacakları zamana dek… Çünkü yağcılık, bukalemunluk, palyaçoluk onlar için tedbirli olmak anlamına gelir. Bunun için de hem kör hem bencildirler.

Sizin çevrenizde de böylesi karaktersizler var mı? Benim yaşadığım ortamlarda sayıları azımsanmayacak kadar çoktu. Ben hepsiyle yollarımı ayırdım. Yıllar geçtikçe “Çok iyi yapmışım.” diyorum.

Aklınız ve gönlünüzle yolunuz açık; alnınız ak olsun.

YORUM EKLE