SOĞUK HAVALARDA KALBİNİZİ KORUYUN

Kış mevsimi ile birlikte soğuk havalara bağlı kalp krizi riski de artmaktadır. Kış aylarında özellikle vücut ısısındaki ani değişimler kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir. Kalp hastalarının soğuk havanın etkisine maruz kalmamaları ve dışarıda vakit geçirirken kendilerini koruyucu önlemler almaları kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltır.

Özellikle kalp hastalarının uzun süre soğuk havaya maruz kalmasının ciddi sorunlara yol açabilir. Soğuk havada kalp, mevcut vücut sıcaklığını koruyabilmek için daha fazla kan pompalar ve bu nedenle kalp daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Hava sıcaklıklarının hızla düşmesiyle birlikte özellikle kronik kalp rahatsızlığı olan kişilerin çok daha dikkatli olması gerekir. Soğuk hava, damar büzüşmesini tetikleyerek damar içi basınç artışına neden olabilir ve kalbin kan akımını bozabilir. Bu durum kalp krizini tetikleyebilir. Bunun yanı sıra yüksek tansiyon hastalığı olan kişilerde de kalp sağlığını bozabilir.

Ne Gibi Önlemler Alınmalıdır?
Kış aylarında kalp sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerin başında soğuk hava ve aşırı rüzgar gelmektedir. Bu iki faktöre aynı anda maruz kalmak, vücut ısısında ani değişimlere neden olarak kalp krizi riskini de artırmaktadır. Kalp hastalarının kış aylarını da sağlıklı bir şekilde geçirebilmeleri için soğuk havadan ve kalabalık ortamlardan uzak durması çok önemlidir. Özellikle havaların aşırı soğuduğu dönemlerde vücut ısısını korumak için kalın çorap giyilmeli, eldiven, atkı, şapka/beresiz sokağa çıkılmamalıdır. Kış aylarında açık hava egzersizleri daha aza indirilmeli. Spor için kapalı mekanlar tercih edilmeli. Soğuktan koruyan, termal kıyafetler giyinilmeli, vücut sıcaklığının önemli bir bölümü baş bölgesinden kaybedildiğinden mutlaka baş sıcak tutulmalı, soğuk havada kahve ya da sigara kullanımından kaçınılmalı ve bol sıvı tüketilmelidir.
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
yusuf  sadık
yusuf sadık - 4 yıl Önce

Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir teşekkürler.. sağllığımız için önemli öğütlerde bulundunuz sağolasın.. her hafta okur olarak siszin yazılarınızı merakla okumak bizi mutlu ediyor.. sağolun..