Türk Milli Eğitiminden bir yıldız daha kaydı: Adnan Müezzinoğlu Hakk’a yürüdü

Şehrimiz Kale deresi semti Müezzinoğlularından Adnan Zeki Müezzinoğlu 1928 yılında bu mahallede gözlerini dünyaya açar. Erzurum Öğretmen okulunu bitirir, ardından Şiran –Seydi baba köyü ilkokulunda göreve başlar. Daha sonra girdiği İstanbul- Çapa Eğiğim Enstitüsü’nden 1948 Haziran’da mezun olur, Trabzon- Beşikdüzü Köy Enstitüsünde görev alır. 

Türk eğitim tarihinde modeller aranırken verilen uğraşın tam göbeğinde hizmet etmenin gururunu taşıyan eğitim abidesi muhteşem öğretmen Adnan bey, derken askerlik, ardından 1954 yılında yeni açılan Gümüşhane İlköğretmen Okuluna nakleder. 

Memleketine hizmet etmek ondaki meslek aşkının gereğidir. Kuruluşunda ve okul müdürlüğü sırasında önemli hizmetler başarır. Çok sayıda Gümüşhaneli gence öğretmen olma imkanı sağlar. Sosyal yönü kuvvetlidir. Spor ve müzik şaşılmaları öncelikleri arasında yer alırdı.

Bir öğrencisinden dinlemiştim. “Gümüşhane Öğretmen Okulunda çalıştığı yıllarda masa tenisinde sadece bir öğrencisi onu arada bir yenermiş. Başka rakip yoktu. Bu başarısı ona Gençlik Spor Bakanlığı- Masa Tenisi Federasyon Başkanı olarak atanmasının referansı olmuştu.

Emeklilik döneminde “İstanbul Unkapanı Dershaneleri” müdürlüğünü yapmıştı. Burada birçok HEMŞERİ öğretmenimizin görev almalarına yardımcı olmuştu.

Yıllar önceydi. Bir yaz tatilinde Gümüşhane’ye gelmişti. Şehrin işlek bir yerinde oturduğu kıraathanedeki masanın etrafını çevirmiştik. Tanıyanlar, öğretmenler, öğrencisi olanlar, herkes orada idi. Katılım oldukça yoğundu. Dışardan görenler acaba ne var? diye bakmadan edemiyorlardı. Kendisi anlattı bizler dinledik. Arada sorular sorduk. En etkili anlattığı konu tabiki yöneticisi olduğu Öğretmen Okulu binasının (eski Orta Okul) yanması olayı idi. Sabotaj var mı? diye ekledik. Keşke hatırlatmasaydık. Duraksadı. Gözleri doldu. “Kim bilir” demekle yetindi.

Güzel bir sohbet olmuştu.  Unutamadığım o tatlı güler yüzünü artık göremeyeceğiz. Ve ders veren tatlı sözlerini de duyamayacağız. Çünkü Adnan hocamız artık aramızda yok.

96 yaşında 03.02.2024 günü İzmit Gölcük’te hayata veda eden Adnan hocamız, Gümüşhane Valilik Yazı İşleri Müdürlerinden Kenan Müezzinoğlu’nun ağabeyi, Tıp Doktoru Prof. Dr. A.Sefa Müezzinoğlu’nun  da babasıdır.

Aynı yerde toprağa verilecek olan değerli Eğitimci Adnan Zaki Müezzinoğlu’na Allah’tan rahmet, sevenlerine ve ailesine baş sağlığı dileklerimizi sunarım.

04.02.2024

Yusuf SADIK
Eğitimci Yazar-Gazeteci

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali Kemal Karakelle
Ali Kemal Karakelle - 3 ay Önce

Gölcükte değil Izmit Karamurselde vefat etti ve orada toprağa verildi.Oglu Prf.Dr. Umit Sefa Muezzinogludur.Ben kayin biraderiyim.

Engin Dalma
Engin Dalma - 3 ay Önce

Hocama Allah rahmet eylesin mekânı cennet olsun inşAllah sevenlerinin başı sağolsun

Talat Asan
Talat Asan - 3 ay Önce

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşAllah

İrfan Ataman
İrfan Ataman - 3 ay Önce

Allah rahmet eylesin. Mekanı Cennet kabri nur olsun. Metin Müezzinoğlunun amcası Yusuf Hocam sağlık diliyorum. Tanısakda sizin değer katmanız çok farklı oluyor. Bilmediğimiz yönlerini öğreniyoruz. Memleket sevdalısı ahirete intikal eden tüm değerlerimizin ruhları şad makamları Cennet olsun.

ESU
ESU - 3 ay Önce

Allah rahmet etsin kadirşinas ve değerli bir hemşehrimizdi emekliliğini Kocaeli nin Karamürsel ilçesine yerleşerek geçiriyordu zaman zaman yakın akrabası olan Karamürsel’de ikamet eden ebedi hayata göç eden Faruk amca ile görürdüm öğretmenler bahçesinde hatırlarını sorar çaylarını içerdim iki değerli hemşehrimize de Allah rahmet etsin mekanları cennnet olsun .

Metin ergin
Metin ergin - 3 ay Önce

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun sevenlerinin başı sağolsun

yusuf sadık eğitimci yazar  -gazeteci
yusuf sadık eğitimci yazar -gazeteci - 3 ay Önce

Değerli dost Alikemal Karakelle. Gölcük karamürsel ayni kapıya çıkar. Önemli olan Hocamızın anılmasıdır. Oğlunu da gıyaben tanıyorum. Tarafımdan kalemealdığım Ve "Koştular Yorulmadan" adlı kitabımda 96 gümüşhaneli duayen eğitimcilerden birisi de Adnan Müezzinoğlu hocamızdır.. Gümüşhane eğitim tarihinde ter almıştır. geleceğe taşınmıştır. Allah rahmet eylesin..