TÜRKİYE’DE SAĞLIK TURİZMİNİN GELİŞMESİ İÇİN YAPILAN İLK VE ÖNCÜ ARAŞTIRMA: TÜRKİYE MEDİKAL TURİZM ARAŞTIRMASI

Türkiye Medikal Turizm Araştırması, T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri bünyesinde faaliyet gösteren sağlık turizmi biriminin bir çalışması olarak dünyada sağlık turizmi alanında öne çıkan ülkelerin belirlenmesi, bu alandaki gelişmelerin takip edilmesi, örneklerinin araştırılması ve konuyla ilgili bir envanterin çıkarılması amacıyla Ekim-Aralık 2010 tarihleri arasında yapılmıştır. Bu araştırmada dünyadaki tıp turizmi gelişmesi ve birçok ülkedeki durumlar karşılaştırılmıştır. Sağlık turizmi alanında yurtdışında yapılan çalışmalar incelenmiş, gelişmeler takip edilmiş, sağlık turizminde öne çıkan ülkelerin (Hindistan, Tayland, Singapur, ABD ve Malezya) durumları irdelenmiş, iç ve dış dinamiklerine bakılmış ve başarılarının arkasında yatan asli unsurlar anlaşılmaya çalışılmıştır. 

Türkiye Medikal Turizm Araştırmasında şu veriler elde edilmiştir; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2010 verilerine göre 73.722.000 olan Türkiye nüfusunun yarısını 29 yaş altında olanlar oluştururken 65 yaş ve üzeri olanların sayısı ise 5.5 milyona ulaşmıştır. Türkiye’deki engellilerin toplam nüfusa oranı ise %12 civarındadır. TÜİK verilerine göre gezi ve tatil için 2010 yılında ülkemizi toplam 33 milyondan fazla kişi ziyaret etmesine rağmen elde edilen gelirde bir düşüş yaşanmıştır. Ülkemizde 2009 yılında 91 bin, 2010 yılında ise 95 bin civarında yurtdışından gelen hastaya sağlık hizmeti sunulmuştur. 

Ülkemize gelen yabancı sağlık turisti sayısı henüz istenen seviyelere ulaşamamıştır. Gezi ve tatil için gelen turistin ortalama 650 USD harcamasına karşılık, sağlık turisti ise bunun ortalama 4-5 katı civarında bir parayı ülkemize bırakmaktadır. Açık kalp ameliyatı, radyoterapi seansları, göz ameliyatları gibi karmaşık ve ileri teknoloji gerektiren ameliyat ve tedavilerde bu rakamlar on binlerle bazen de yüz binlerle ifade edilen bir seviyeye çıkmaktadır. Gerek genel turizmde gerekse sağlık turizminde Ortadoğu’dan gelen Arap turistler Batılı ve diğer turistlere nazaran oldukça fazla para bırakmakta ve özellikle körfez ülkelerinden gelenler Avrupalı turistin yaklaşık 10 katı harcama yapmaktadırlar. Göz ameliyatı için Türkiye’yi tercih eden turistler ülkede ortalama 4-5 gün kalmakta ve ülkemize ortalama 2.500 USD döviz bırakmaktadır.

Medikal Turizm araştırmasının sonucunda; sağlık turizminde dünyada önde giden Hindistan, Tayland, Malezya, Singapur ve Almanya gibi ülkelerin aslında Türkiye’den altyapı ve sağlık elemanı açısından çok ileri olmasından değil özel sektör ve devlet kurumlarının birlikte çalışarak ortak politika ve stratejiler geliştirme becerilerini göstermelerinden kaynaklandığı düşüncesine varılmıştır. Araştırma, 31 Aralık 2010 tarihinde sona ermiş ve 2011 yılında T.C. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 61 sayfalık kitap halinde basılmıştır. Bu araştırmadan elde edilen veriler doğrultusunda çok sayıda ulusal ve uluslararası makale, bildiri hazırlanmıştır. 

YORUM EKLE