Ziganalar

Zigana Vadisi, Doğu Karadeniz sıradağlarını kuzey-güney istikametinde kesen geçitlerdendir. Sahildeki dar kıyı şeridini dağların güneyindeki bölgeye bağlayan en önemli geçiş noktalarından birisidir. Vadinin her iki yakasında farklı iklim, bitki örtüsü, geçim kaynağı ve yaşam tarzı vardır. Zigana Vadisi sayesinde Hint sınırından yola çıkan bir kervan Karadeniz vasıtasıyla Avrupa’ya ulaşabilir. 

Gümüşhane coğrafyası içinde bin bir rengi saklayan bu vadinin beyazlığında dinlenmeyse eğer düşlenen, insanoğlunu kendisinden bir parça olarak gören doğaya karşı, engel tanımaksızın ona kavuşmak içinse hasret, bu kucaklaşma bir çocuğun coşkun heyecanıyla çarpan kalbinizin varlığını hissederek, kadife gibi sizi okşamasına izin vermediğiniz beyazın sessizliğinde kaybolursunuz Zigana’da…

Gümüşhane İl merkezine 46 kilometre mesafede, otantik bir atmosfer içinde yükselen, kış sporlarını, temiz dağ havasını, muhteşem manzarasını görmek ve yaşamak isteyenler için, Türkiye’nin Doğu Karadeniz’inde bir doğa harikası Zigana…

Tartışılmaz kar kalitesiyle ideal kayma alanlarıyla, kısa ve uzun farklı zorluk derecesine sahip, kayak pistleriyle kayak severlerin gözdesi Zigana. Uçsuz bucaksız bu ak cennetin doruklarından hızla ve büyük bir keyifle kayarak inenler, doğanın insanoğluna sunduğu eşsiz ve muhteşem manzaranın davetkâr heyecanı karşısında yeniden doruklara çıkıyor…

O eski zaman masallarını yâda günümüzde fantastik bilim-kurgu hikâyelerini çağrıştıran,  yüksekliğinin 2200 metre olduğu, Zigana Dağı’nın ismini ilk duyduğunuzda hayal dünyamızı harekete geçiren Zigana, doğa ve kayak severleri misafir ediyor. Zigana Dağı üzerindeki 56 kilometrelik Tarihi İpek Yolu, üzerinde bulundurduğu hanlara acaba yeniden yolcu uğrayacak mı?diye düşünüyor insan.Karlı tutmuş dorukları, İlkbaharda yemyeşil yaylaları, berrak dereleri, hırçın zirveleri, İran’dan uzanan tarihi İpek Yolu’nu Trabzon’a bağlayan ünlü geçidi, derin vadilerde kayalara asılan manastırları, yeşil yamaçlara yaslanmış şirin köyleriyle Zigana Dağları, olağanüstü güzellikler sunuyor. 

Zigana’nın vadilerinde yaz, kış sislerin, bulutların, rüzgârların arasında dolaşmak dağarcığınızı bilmediğiniz çiçek, yayla, köy isimleriyle doldurmak, insanları tanımak ve zirvelerde üşümenin keyfine varıp, bunaltıcı kent yaşamından biraz uzaklaşmak için Ziganalara sığınabilirsiniz. Zirvesine tırmananları, yaylalarında dolaşanları kendine aşık eden Ziganaları tanımak için şairimizin Zigana da şafak şiirindeki bir dörtlük daha iyi anlatmıyor mu?...
…………….
Ziganalar yerleşir, doğan güne sırt verir 
Ben bu dağlardan bilirim şafağı
Aralanır, geçit verir Zigana’nın gündüzü 
Yılgının yitiğini yiğide iletir
Usul usul belletir kimiz biz, zaman nedir
Doğan günün gerçeği nefesime elverir 
Ben Gümüşhane’den bilirim şafağı.
 

YORUM EKLE