Karadeniz’in saklı cenneti Gümüşhane, motosikletli gezgin Saliha Özkan’ın objektifinden yansıyan büyüleyici karelerle sosyal medyanın gündemine oturdu.
"Tek Kadın Tek Motor 81 İl Türkiye" yolculuğu kapsamında Türkiye'de daha önce yapılmamış bir yolculuğu yapan ve 81 İli tek başına gezen Saliha Özkan’ın zorlu arazi şartlarında 2500 rakımlı zirvelerde ve binlerce yıllık Karaca Mağarasında gerçekleştirdiği çekimler, şehrin turizm potansiyelini bir kez daha gözler önüne serdi.
Türkiye’de motosiklet camiasının en çok takip edilen isimlerinden birisi olan Özkan, Gümüşhane gezisindeki Abdal Musa Dağı’nın eteklerinden Karaca Mağarası’na, İmera Manastırı’ndan yerel lezzetlere uzanan yolcuğunu youtube kanalında paylaştı.
Abdal Musa eteklerinde nefes kesen mücadele
Yolculuğun en heyecan verici bölümlerinden biri kentin en yüksek noktası olan Abdal Musa Dağı ve çevresindeki buzul gölleri arayışı oldu. Saliha Özkan, Torul ilçesine bağlı Dağdibi, Kopuz köyleri ve yaylalarına motosikletiyle çıktı. Bu zorlu parkurda sadece doğayla değil, aynı zamanda oksijen azlığı ve fiziksel yorgunlukla da mücadele etti.
"Türkiye’nin iç kültür turizmine yön vermeye başladık" diyerek başladığı yolculuğunda, yüksek rakımın getirdiği baş dönmesine rağmen pes etmeyen gezgin, bölgedeki yayla hayatının son günlerine tanıklık etti.
Yol üzerinde Ayşe Bülbül gibi yöre sakinlerinin sofrasına konuk olan Özkan, Gümüşhane insanının o meşhur samimiyetini "İstanbul'dan buraya geldim, şu sıcaklık çok iyi geldi" sözleriyle ifade etti.
Karaca Mağarası: 15 Milyon Yıllık Bir Sanat Eseri
Videonun merkez noktalarından biri şüphesiz dünya çapında bir üne sahip olan Karaca Mağarası oldu. Mağara görevlisi Murat Aydoğan’dan mağaranın oluşumu ve özellikleri hakkında bilgi alan Özkan, 15 milyon yıllık bir sürecin ürünü olan sarkıt ve dikitlerin büyüleyici atmosferine girdi.
Karaca Mağarası’nın sadece görsel bir şölen sunmadığı, aynı zamanda sağlık turizmi açısından da kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Özkan, mağaranın içindeki "Budha heykeli" benzeri oluşumlar ve damlaların oluşturduğu sanatı “İnanılmaz bir şey, bu kadarını beklemiyordum" şeklinde yorumladı.
İmera Manastırı’nda Gotik Esintiler
Günün son ışıklarıyla birlikte Olucak köyündeki İmera Manastırı’na ulaşan Saliha Özkan, burada Gümüşhane’nin tarihsel derinliğine vurgu yaptı.
Restorasyon çalışmalarının ardından turizme kazandırılan manastırın içindeki akustik yapı ve devasa kubbeye dikkat çeken Özkan, manastırın etrafındaki kuşburnu bolluğuna ve bölgenin doğasına hayran kaldığını belirterek Gümüşhane’nin "her adımda bir tarih" barındıran yapısının altını çizdi.
Sonuç: Gümüşhane Tanıtılmayı Bekleyen Bir Cevher
Saliha Özkan’ın 45 dakikalık bu kapsamlı Gümüşhane serüveni, şehrin sadece bir geçiş güzergahı değil, başlı başına bir destinasyon olduğunu kanıtladı.