Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Hasan PİR->GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ KURULUŞ ÇALIŞMALARI [ Arama ]

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ KURULUŞ ÇALIŞMALARI
Başlık GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ KURULUŞ ÇALIŞMALARI
Açıklama 27 Şubat 2008 tarihli Kuşakkaya Gazetesindeki yazısı
Mail hasanpir2002@yahoo.com
Siteye Ekleyen AdamGibi
        Gümüşhane Üniversitesi'nin kuruluşu ile ilgili olarak zaman süreci işlemeye devam ediyor. 2008 yılı içinde üniversite kuruluşunun gerçekleşmesini büyük bir heyecanla bekliyoruz.

        Üniversitenin kuruluşu öncesinde gerekli hazırlık çalışmalarının yapılması gereğine bundan önceki yazılarımızda zaman zaman değinmiştik. Kuruluş çalışması tamamlanana kadar da yazmaya devam edeceğiz.

        Son günlerde konu ile ilgili güzel teşebbüsler olduğu görülüyor.

        Bu bağlamda;


        Valimiz Sayın Enver Salihoğlu olayın üzerinde hassasiyetle duruyor.

        Basına yansıyan bilgilere göre milletvekillerimiz Sayın Aydın ve Sayın Doğan'ın üniversite ile ilgili özel takipleri ve çalışmaları var.

        Yıllardır olayın takipçiliğini yapan Gümüşhane Üniversitesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği'nin çalışmalarını üniversitenin kuruluşuna yoğunlaştırması memnuniyet verici.

        Ayrıca İktidar partisi Ak Parti'nin Gümüşhane il başkanlığının da konuyla yakından ilgilendiği görülüyor.

        Diğer taraftan, edindiğimiz bilgilere göre Gümüşhaneliler ve Gümüşhaneyi Sevenler Hizmet Vakfı'nın da üniversite kuruluşu ile ilgili olarak aktif çalışmalar içinde olduğudur.

        Temennimiz, üniversitenin açılması konusunda bütün oluşum ve gayret sahiplerinin ayrı ayrı etkinlik planlaması yerine tek bir organizasyonla çalışmaların yürütülmesi gereğidir. Bu birlikteliğin, ilin ileri gelenleri tarafından organize edilmesinin ve inisiyatifin, oluşacak ortak oluşumun elinde bulunmasının yararlı olacağı kanaatini taşımaktayız. Böyle bir organizasyonla hem dağınıklık giderilmiş olur, hem de zaman, kaynak ve güç israfı önlenmiş olur.

        Üçüncü fakülte hangisi olacak?


        Gümüşhane'de halen KTÜ' ye bağlı olarak kurulmuş olan iki fakülte bulunmaktadır. Gümüşhane Mühendislik Fakültesi ve Gümüşhane İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.

        2809 Sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Kanunu'nun 3. Maddesi gereği bir üniversitenin kurulması için en az üç fakültenin bulunması zorunluluğundan dolayı, Gümüşhane Üniversitesi kurulurken üçüncü fakültenin de kurulmuş olması zorunluluğu bulunmaktadır

        Zorunlu olarak kurulacak olan bu üçüncü fakülte hangisi olacaktır?

        Üniversiteler, bulundukları yörelerin ihtiyaç, kapasite ve özelliklerine göre kurulacaklarsa, bu üçüncü fakültenin, yörede tarihi bir geçmişe sahip olan ve son yıllarda tekrar önem kazanan ve öne çıkan maden potansiyelinden dolayı maden fakültesi olması gerekir diye düşünüyorum.

        Yaptığımız araştırmaya göre, çevremizde bulunan Trabzon, Erzurum, Rize, Artvin, Giresun, Ordu, Erzincan, Samsun gibi illerdeki üniversitelerden hiçbirinde maden fakültesi bulunmamaktadır. Sadece Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde bir bölüm olarak maden mühendisliği bulunmaktadır.

        Maden Fakültesi'nin kuruluşuna yasal olarak herhangi bir engel bulunmamaktadır. Üniversitelerimizden İstanbul Teknik Üniversitesi'nde maden fakültesi örneğini görmek mümkündür.

        Son zamanlarda ilimize gelerek faaliyet gösteren ve faaliyet planlaması içinde olan maden firmalarının çalışmaları ile ilgili olarak zaman zaman sağlık ve çevresel açıdan serzenişler ve tepkiler olmaktadır. Açılacak olan bir maden fakültesi bu yönden de işin doğrusunun bilinmesi, takip edilmesi ve halkın bilinçlendirilmesi konularında da önemeli bir vizyon üstlenmiş olacaktır.

        Gümüşhane'ye kurulacak olan yeni fakültenin akademik kadro sıkıntısı çekmemesi açısından da madem fakültesinde yarar vardır. Çünkü halen var olan Jeoloji mühendisliği bölümünün akademik kadrosu, eğitim öğretim alt yapı ihtiyacını büyük oranda gidermiş olacaktır.

        Bunca avantaja ve gereklilik sebebine rağmen maden fakültesinin açılamaması durumunda en az mühendislik fakültesi bünyesinde maden mühendisliği bölümünün açılmasında büyük zaruret vardır.

        Gümüşhane şartlarında maden fakültesinin alternatifi ise eğitim fakültesidir. Herşeye rağmen, eğitim fakültesinin üçüncü fakülte olarak açılması, arzu edilen çok büyük bir gelişme ve sürpriz olacaktır.

        Sadece tabelası da olsa önemli olan üniversitenin kuruluşudur.


        Üniversite konusu gündeme geldiğinde zaman zaman bazı hemşerilerimizin, daha ideali düşünmekten kaynaklı olarak, "üniversitemiz tabela üniversitesi" olmasın gibi düşünceleri bulunmaktadır...

        Bu gayet doğru bir düşüncedir. Ancak üniversitemiz bir an önce kurulsun da tabela üniversitesi olsun hiç önemli değil. Önemli olan bu ile ait bir üniversitenin bir an evvel kurulmasıdır. Aidiyet çok önemli bir kazanımdır. Diğer taraftan ülkemizdeki bütün üniversiteler de zaten ilk kuruluşlarında hep tabela üniversitesi olarak kurulmamışlar mıdır?

        Üniversitenin adı ne olacak?


        Üniversitenin adının da şimdiden ortak bir kabulle belirlenip başta Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK olmak üzere ilgili mercilere gerekçeli olarak bildirilmesi gerekir.   

        Gümüşhane'de yayın yapan www.gumushane.gen.tr internet sitesi tarafından konu ile ilgili yapılan ankette sırasıyala öne çıkan üniversite adları şunlardır: Gümüşhane Üniversitesi, Süleymaniye Üniversitesi, Ahmed Ziyaüddin Üniversitesi, Aydın Doğan Üniversitesi, Orhan Yüce Üniversitesi, Halit Zarbun Üniversitesi, Gümüşvadi Üniversitesi, Harşit Üniversitesi, Kuşakkaya Üniversitesi, Zigana Üniversitesi, Doğu Karadeniz Üniversitesi, Gümüşkent Üniversitesi, 15 Şubat Üniversitesi.

        Hoşçakalınız
Oyu Puanı: 3 - Ortalama: 5

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 5 (0 Kayıtlı Üye 5 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 1.3712 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu