GÜ’de KBRN masa başı tatbikatı

Gümüşhane Üniversitesinde KBRN (Kimyasal Biyolojik Radyasyon ve Nükleer tehlikeli maddeler) masa başı tatbikatı düzenlendi.

GÜ’de KBRN masa başı tatbikatı

Gümüşhane Üniversitesinde KBRN (Kimyasal Biyolojik Radyasyon ve Nükleer tehlikeli maddeler) masa başı tatbikatı düzenlendi.

Gümüşhane Üniversitesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü 3. Sınıf öğrencilerinin CBRN dersi kapsamında ders hocası Dr. Öğretim Üyesi Sevil Cengiz'in koordinasyonunda gerçekleştirdiği tatbikat, bu yıl ikinci defa düzenlendi.

Temel amacı Gümüşhane’yi KBRN olaylarına hazırlıklı hale getirmek olan tatbika tatbikata Yerel Düzey Hizmet gurupları sorumluları davet edildi. Tatbikata İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gümüşhane İtfaiyesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden temsilciler katıldı. 

Ana senaryosu 19 Mayıs törenlerini hedef alan bir terör saldırısı olarak belirlenen tatbikatta her bir öğrenci bir hizmet gurubunu temsilen kendi kurumu ile irtibat halinde kalacak şekilde tatbikata hazırlandı ve tatbikat esnasında gerçek veriler ile kurumlarının hazırlık düzeylerini belirtti. Ardından senaryoda ihtiyaç duyulan alanlarda kendilerine söz verildiğinde yapacakları işlemleri anlatmaları istendi.

İlerleyen süreçte masa başı yapılan bu tatbikatın saha tatbikatı olarak kamu kurumları ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanmakta.

KBRN, Kimyasal, Biyoloji Radyoaktif ve Nükleer kelimelerinin baş harflerinden oluşan ve bu tehlikeleri temsilen kullanılan bir kısaltmadır. Kapsamına salgınlar, nükleer kazalar, kimyasal sızıntılar vb. olaylar girmektedir. Ülkemiz terörden etkilenen bir ülkedir ve KBRN ajanları bu kapsamda kullanılabilecek etkenlerdir. Gümüşhane de geçiş güzergahı olduğu için risk altında olan bir ildir. 

16 Mart 2018 tarihinde yine AYAY bölümü İran’dan Prof. Dr. Seyed Naser Emadi'yi davet etmiş ve Dr. Emadi'nin bu konudaki tecrübelerinin paylaşması sağlanmıştı.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER