Milletvekili Üstün TBMM'deTorba Kanunu Konuştu

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, TBMM’de ‘302 Sıra Sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin birinci bölümünde şahsı adına söz alarak bir konuşma yaptı.

Milletvekili Üstün TBMM'deTorba Kanunu Konuştu
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, TBMM’de ‘302 Sıra Sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin birinci bölümünde şahsı adına söz alarak bir konuşma yaptı. 

Üstün, yaptığı konuşmanın ardından yaptığı değerlendirmede, mevcut kanunların çağımızın gereklerini karşılayamadığının herkesçe malum olduğunu belirterek “Milletimizin ihtiyaçlarının karşılanması sosyal hayatta yapılması gereken fiillerin insanlarımız için kolaylaştırılması amacı ile TBMM de Torba Kanun şeklinde bir çok alanda kolaylık sağlayan ve bir çok sorunun çözümü olacak düzenlemeler yapılmaktadır. Bu Torba Kanunun kapsamı incelendiğinde hepimizi ilgilendiren düzenlemelerin olduğunu ve bu düzenlemelerin gerekliliğini göreceğiz'' ifadelerini kullandı.

Üstün'ün konuşması şu şekilde:

"Sayın Başkan,Değerli Milletvekilleri

302 Sıra Sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin Birinci Bölümünde Şahsım adına söz aldım,bu vesile ile Yüce heyetinizi saygılarımla selamlıyorum.

Teklifin 2. maddesi, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Kanununun 15. maddesinde değişiklik yapmaktadır. Bu madde seçim yasaklarını düzenlemektedir. Buna göre oy verme gününden önceki gün saat 18:00’den sonra ve oy verme gününde seçim propagandası yapan, seçimin düzenini bozacak veya oy vermenin serbestlik içinde yapılmasını engelleyecek söz ve yazılar ile propaganda yapanlara 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecektir. Madde bu cezayı 100 günden 200 güne kadar adli para cezası şekline dönüştürmektedir.

10. Madde 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 41. Maddesinde değişiklik yapmaktadır. Maddede bazı ehliyet türlerine göre en az 8 yıllık kesintisiz eğitimi bitirmiş olma şartına yer verilmektedir. Teklif ile bu ehliyet türleri arasına “F, G ve H sınıfı ehliyetler de” dahil edilmektedir. F sınıfı traktörlerin, G sınıfı iş makinalarının ve H sınıfı da hasta veya sakatların kullanacağı araçların kullanılmasına yetki vermektedir. Ayrıca 18/8/1997 tarihinden önce ilk okulu bitirenlerde bu şartın aranmayacağına ilişkin istisna hükmü eklenmektedir.

12. Madde 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununun 2. Maddesinde değişiklik yapılmaktadır. Kanunun 2. maddesi genel olarak “herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi olmayan ve buralardan herhangi bir aylık almayanların”  fon kapsamına girmesini öngörmektedir. Teklifin bu maddesi ile bu kurala istisna getirilmekte ve hane içindeki kişi başına düşen geliri asgari ücretin net tutarının 1/3’ünden az olanlar (233 TL’den az olanlar), afetlerden zarar görenler ile şehit ve gazi yakınları da kapsama alınmaktadır.

13. Madde 3294 sayılı Kanuna yeni madde ihdas etmektedir. Eklenen yeni madde uyarınca 3294 sayılı Kanun uyarınca yapılan yardımlar ve destekler ile 2022 sayılı Kanun uyarınca kişilere bağlanan yaşlılık ve özürlülük yardımları kişi izin verse dahi haczedilemeyecek, devir ve temlik edilemeyecektir.

20. Madde ile 5352 sayılı Adli Sicil Kanununda değişiklik yapılmakta ve kamu kurum ve kuruluşlarına mevzuatın sicil ve arşiv kaydı alınmasını öngördüğü hallerde adli sicil ve arşiv kayıtlarında sorgulama yapabilme yetkisi verilmektedir. Mevcut durumda adli sorgulama hakim ve savcılar tarafından doğrudan; kolluk güçleri tarafından ise Adalet Bakanlığının onayı ile yapabilmektedir. Madde ile ayrıca gerçek kişilerin kendileriyle ilgili adli sicil ve arşiv kayıtlarını güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak sorgulama yapabilmesine ve kayıtları fiziki veya dijital ortamda ilgilisine verebilmesine imkan getirilmektedir. Güvenli kimlik doğrulama araçları olarak tanımlanan araçların başında e-devlet sistemi ile oluşturulan kullanıcı adı ve parolası gelmektedir. Bu sistemde bireyler sigortalılık durumları, aldıkları maaş ve devlete olan borçları gibi kamu ile olan ilişkilerini görebilmektedirler.

21. Madde ile de 5352 sayılı Kanunun 17. Maddesinde değişiklik yapmaktadır. Madde ile mevcut mevzuat uyarınca adli sicil ve arşiv kayıtlarının talep edilmesi halinde kişilerden alınan 5 TL’lik ücret alınmakta ve bu ücret Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İşyurtları Kurumuna gelir kaydedilmektedir. Kişilerden alınan bu ücretten vazgeçilmesi öngörülmektedir.
Uygulamada yaşanan sorunların giderilmesi ve ihtiyaçların karşılanmasını amaçlayan bu kanun teklifinin milletimize hayırlı olmasını diliyor,saygılarımı sunuyorum."
Güncelleme Tarihi: 28 Haziran 2012, 11:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER