Süleymaniye’de bir ilk

1871 yılında kurulan Gümüşhane Belediyesi, 145 yıl aradan sonra bir ilki daha gerçekleştirdi. Belediye Meclisi’nin Belediye Başkanı Ercan Çimen başkanlığında devam eden Aralık ayı toplantılarının 10’uncu birleşimini, Süleymaniye Mahallesi’nde gerçekleştirilerek bir ilke imza atıldı.

Süleymaniye’de bir ilk
HABERİN GALERİSİ
Süleymaniye’de bir ilk

Süleymaniye’de bir ilk

1871 yılında kurulan Gümüşhane Belediyesi, 145 yıl aradan sonra bir ilki daha gerçekleştirdi. Belediye Meclisi’nin Belediye Başkanı Ercan Çimen başkanlığında devam eden Aralık ayı toplantılarının 10’uncu birleşimini, Süleymaniye Mahallesi’nde gerçekleştirilerek bir ilke imza atıldı.

Tarihi Kadirbeyoğlu Konağında gerçekleştirilen toplantıya Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, AK Parti Gümüşhane İl Başkanı Celalettin Köse, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Gümüşhane İl Başkanı Nadim Aydın ile Belediye Meclis Üyeleri katıldı.

Vali Memiş, toplantıda yaptığı konuşmada, Süleymaniye Mahallesi’nin il ve ülke turizmine katılmasında Gümüşhane Milletvekilleri Hacı Osman Akgül ile Cihan Pektaş’ın, Belediye Başkanı Ercan Çimen’in, Gümüşhane’de kendisinden önce görev yapan Valilerinin, kentin tamamında olduğu gibi Süleymaniye Mahallesi’nde de büyük emekleri olduğunu söyledi.

“BİZE İŞİN KAYMAĞINI YEMEK DÜŞTÜ”

Süleymaniye Mahallesi’nde kendisinden önce yapılan çalışmaları takdirle karşıladığını ifade eden Vali Memiş, “Bize de işin kaymağını yemek düştü. Süleymaniye’de çok önceden oluşturulmuş bir konsensüs var. Ortaklaşa yapılan çok önemli çalışmalar var” dedi.

"SÜLEYMANİYE ÖNEMLİ BİR MERKEZ"

Süleymaniye Mahallesi’nin önemli bir merkez olduğunu vurgulayan Vali Memiş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Süleymaniye Mahallesi’nin önemi, Müslüman Türklerin, Hıristiyan Ermeni ve Rumların yüzlerce yıl, barış ve huzur içerisinde yaşadığı bir madencilik kasabası olmasından kaynaklanıyor.  Yüzyıl önce burada, belki de daha öncesinde burada yerleşim olduğunu biliyoruz. Hala yerleşim var ama o tarihlerde çok daha kalabalıktı. Bu havza, Romalılardan beri madencilik faaliyetlerinin yapıldığı yer. Biz, ismi madencilikle anılan tek vilayetiz. Gümüşhane ismi boşa konulmuş değil. Osmanlı döneminde gümüş sikkelerin basıldığı, darphanelerin olduğu bir kentiz. Bu nedenle kısa bir süre içerisinde Süleymaniye Mahallesinde maden müzesini de oluşturacağız.”

“ÜÇ NOKTADAN BİRİYİZ”

Osmanlı İmparatorluğunun emperyalist bir devlet olmadığını vurgulayan Vali Memiş, “Hoşgörü ortamında insanların kendi kültürlerini, kendi medeniyetlerini yaşamasını mümkün kılan bir devlet anlayışına sahipti. Ancak bu yönetim üç noktada daha belirgindir. Bunların biri Mardin, ikincisi Hatay, üçüncüsü ise Süleymaniye’dir. Bu kadar iddialı bir yerdeyiz.  Bunun somut göstergesi de Süleymaniye Camisinin mihrabındaki Davut Yıldızı’dır. Davut Yıldızı, Türk-İslam geleneğinin sembolünden bir tanesidir. Birden fazla kültürlerin birlikte yaşadığı yerlerin işaretidir. Bu bizim için çok önemli bir zenginliktir. Biz, Süleymaniye’yi adeta bir Beypazarı, bir Safranbolu yapmayı hedefliyoruz. Bunu sizlerle birlikte, hep beraber yapacağız” dedi.

“EKSİKLİKLERİ TAMAMLADIK”

Süleymaniye Mahallesi’nde çığ ve heyelan gibi ileri sürülen eksikliklerin tamamlandığını kaydeden Vali Memiş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Süleymaniye’de hukuksal olarak nerede olduğumuzu sordum. Devletin dili yazıdır. Bana getirdiler, koruma imar planı daha imzalanmamış. Onaylanmamış bile. Onlarla uğraştık. Tüm bunları yaparken Kültür ve Turizm Bakanlığından gelen 2 milyon lirayla buranın yolunu ihale ettik.  Koruma imar planına uygun bir şekilde doğalgaz, elektrik, içme suyu ve kanalizasyon hattını belediye ile beraberce çalışarak bazı eksikliklerimize rağmen tamamladık.”

“DEVLET ELİNDEN GELENİ YAPTI”

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, devlet olarak Süleymaniye Mahallesi için elinden geleni yaptığını, sırada özel sektörün olduğunu vurgulayarak, “Süleymaniye her türlü yatırıma hazır. Gümüşhane ölçeğindeki illerin kalkınması ancak kamu desteği ile oluyor. Onun için biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  4 kilisenin ihalesini de yaptık. Bunların da restorasyonuna başlayacağız. Çatısına kadar değil olduğu haliyle kalmak şartıyla restorasyonları yapılacak” dedi.

“DERSİMİZE ÇALIŞIYORUZ”

Vali Memiş, “Gecemiz, gündüzümüz bu kent için. Dersimize çalışıyoruz. Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Çalışmalarımızı hep birlik ve beraberlik içerisinde yapıyoruz. Belediye meclisleri, belediyelerin karar organıdır. İl genel meclisleri ile belediye meclislerinin yönetim diye bir görevi yoktur. Belediyede yönetim görevi Belediye Başkanına, il genel meclislerinde de Valiye verilmiştir. Belediye Kanunu, güçlü başkanlık sistemini esas alan bir kanundur. Belediye meclisleri de çok güçlü yetkilerle donatılmıştır. En küçük belediyenin 5 binden az nüfusu olmamalı görüşü vardır. Bir il belediyesinin ise kendi yağı ile kavrulabilmesi için de en az 100 bin nüfusu olması lazım” ifadelerini kullandı.

“BU KENTİ BÜYÜTMEMİZ LAZIM”

Gümüşhane Valisi Memiş, Gümüşhane’nin mutlaka büyütülmesi gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti: “Bu kenti, hinterlandımızdaki köylerimizi mahalle yaparak büyüteceğiz. Bu belediyenin işi değil, bu daha çok benim işim. Belediyeyi ilgilendiren bir şey ama ben bu kentin valisi olarak bu kenti büyütmemiz gerekiyor. Akçakale, Tekke ve Mescitli köylerimizi bu kente katmalıyız. Bana göre Çamlıköy, Alemdar, Yeşildere gibi 5 kilometre hinterlandımızdaki köylerimizi merkeze dahil etmemiz lazım. Buralarda çok fazla nüfus oturmuyor ama bunların katılımı ile beraber asgari 10 bine yakın nüfus ile birlikte 70 bine yakın bir nüfusa ulaşmış olacağız.”

“ÇOK GÜZEL KAMU HİZMETLERİ ALIYORUZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde hükümetten çok güzel kamu hizmetleri alındığını dile getiren Vali Memiş, konuşmasını şöyle tamamladı: “Yeni Zigana Tüneli’nde bin 450 metreye ulaştık. Her gün 8 metre ilerliyoruz. 2019 yılının sonunda bitecek. Trabzon 40 dakikaya iniyor. Bu kentin geleceği var. Turizme yönelik çok güzel çalışmalarımız var. Limni Gölü, Örümcek Ormanları, Tomara Şelalesi, Karaca Mağarası. Ancak Limni ve Karaca Mağarasına gelen turistleri il merkezine getirmemiz lazım. 100 bin turist Karaca Mağarasına geliyor, Gümüşhane’yi görmeden geri dönüyor. Gerekirse polis koyacağım oraya. Çok değerli iş adamımız Ramada Oteli yapıyor. Çok yakında bitecek ve kentimize ayrı bir değer katacak. Kan kaybetmeden, vites büyüterek yolumuza devam edeceğiz. Bizler, bu kentin yönetimini hep istişare ile yapıyoruz. Yapacağımız her çalışmayı sizlere danışıyoruz. Bu kentin sahibi sizlersiniz.”

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ise yaptığı konuşmada, belediye tarihinde ilk kez Süleymaniye Mahallesi’nde, belediye meclis toplantısını yapmakla büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederek, toplantıya katılan Gümüşhane Valisi Okay Memiş’e, AK Parti Gümüşhane İl Başkanı Celalettin Köse’ye, MHP Gümüşhane İl Başkanı Nadim Aydın ile belediye meclis üyelerine teşekkür eti.

“ONUNCU BİRLEŞİMİ YAPIYORUZ”

Belediye Meclisinin Aralık ayı toplantılarının sürdüğünü, 10’uncu birleşimi Süleymaniye Mahallesinde Gerçekleştirdiklerini belirten Çimen, şunları söyledi: “Birleşimi açıyorum, toplantımız hayırlara vesile olsun. Sayın Valimizin makamını Süleymaniye Mahallesine taşımasına eş zamanlı olarak biz de belediye makamını Süleymaniye Mahallesine taşıdık. Bu adımı atan Valimiz Sayın Okay Memiş’e hem ilimiz hem de belediyemiz adına bir kez daha teşekkür ediyorum.”

“İLKLERİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Vali Okay Memiş’in Valilik Makamını Süleymaniye Mahallesine taşımakla bir ilki gerçekleştirdiğinin altını çizen Çimen, konuşmasında şöyle dedi: “Biz de belediye olarak makamımızı buraya taşımakla bir ilki gerçekleştirmiş olduk. Süleymaniye Mahallesi ilimizi tarihi ve kültürel açıdan, her yönden ilimizi temsil edecek bir tarihi sürece sahip. Turizm açısından çok önemli bir mahallemiz, bunu her açıdan yansıtacağız. Milletvekillerimiz Hacı Osman Akgül ile Cihan Pektaş’a da teşekkür ediyoruz. Burada yapılan çalışmalarda onların da büyük emek ve destekleri var. Süleymaniye Mahallesi, 2017 yılında çok hareketli bir mahallemiz olacak. Bugüne kadar hayata geçirdiğimiz projelerin dışında daha farklı projelerimiz var. Bunu hep birlikte gerçekleştireceğiz. Başta Sayın Valimiz olmak üzere, toplantımıza katılan herkese teşekkür ediyorum.”

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Haberin Kaynağı: Olay Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2016, 23:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER