Ara
Gümüşhane
Açık
-1°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8044 %0.17
50,1756 %-0.07
5.972,23 % 0,28
Gümüşhane Haberleri Galeriler Gümüşhane 2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar

2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar

Gümüşhane’nin merkeze bağlı ormanı olmayan ve şehrin rakım olarak en yüksek köylerinden Demirören köyünde yaşayan vatandaşlar, yıllardır evlerindeki ısınma ihtiyacını hayvan gübresinden 2 ay boyunca yaptıkları tezekle karşılıyor.

1183
Gösterim
KAYNAK: Recep Ergin

Gümüşhane’nin merkeze bağlı ormanı olmayan ve şehrin rakım olarak en yüksek köylerinden Demirören köyünde yaşayan vatandaşlar, yıllardır evlerindeki ısınma ihtiyacını hayvan gübresinden 2 ay boyunca yaptıkları tezekle karşılıyor.

Yayla gibi köy

İl merkezine 46 kilometre uzaklıkta ve Bayburt sınırında yer alan köy denizden 2 bin 170 metre yükseklikte kurulu. Yaz aylarında 40 hanenin yaşadığı köyde bulunanlar ısınma ihtiyaçlarını yüzyıllardır hayvan gübresinden yaptıkları “kokar yakıt” olarak adlandırılan tezekle karşılıyor.

Son dönemde devletin kömür yardımı yapması nedeniyle kısmen azalsa da vatandaşlar kadınıyla erkeğiyle birlikte harmana kış boyu yığdıkları ve loğ taşıyla sıkıştırdıkları hayvan gübresinden kalın kütleler halinde tezeği kürekle kesip kurutarak evlerinin bacasına taşıyıp yıl boyu yakmaya devam ediyor.

Tezeği yakmak için doğadan geven toplayan ve bununla tutuşturan vatandaşlar yılın 9 ayı soğuk geçen köyde ısınmak ve yemek için daha kullandıkları tandır ve kovalı sobalarda tezeği kullanırken, tezeğin yapım süreci ise tam 2 ay sürüyor.

Yapımı 2 ay sürüyor

Köy muhtarı Ekrem Hayal, tek gelirlerinin köyde uğraştıkları hayvancılık olduğunu belirterek, “Hayvanların gübrelerini kış boyunca yığıyoruz. Mayıs ayının sonlarında yağmurlar kesildikten sonra süpürüp altını temizleyip basma işlemini yapıyoruz. Daha sonra yayma dönemine geçiyoruz. Harmanın altına saman serip yayma yapıyoruz. 2-3 boyunca da loğ taşıyla eziyoruz iyice. Havanın durumuna göre 1 ay kadar kurumaya bırakıyoruz. Daha sonra kesme aşamasına geçiyoruz. 10 gün kesme işini bitirdikten sonra kurutup zincir aşamasına geçiyoruz. Burada kuruyanları alıyoruz, kurumayanları kumul aşamasına geçirip kurutuyoruz. 2 ayda bu sezon kapanıyor” dedi.

“Ormanımız yok, mecburuz. Tezek bizim en ideal yakacağımız”

Tezeği niçin yaptıklarını “Ormanımız yok, mecburuz. Tezek bizim en ideal yakacağımız” diyerek açıklayan Hayal, “Ekmeğimizi tandırda yapıyoruz. Burada da en önemli yakıtımız tezek. Tandır yakanlar tezek kullanınca zehirlenme tehlikesi olmadığı için tezek bizim için çok ideal” diye konuştu.

Koyun gübresinin tezeğinin çok daha kaliteli olduğunu hatta olsaydı kömüre ihtiyaçlarının olmayacağını beyan eden Hayal, “Eskiden evlerin tavanları davlumbaz şeklinde yapılırdı. Davlumbaz şeklinde olduğu için baca var. Eskiden evlerde gaz lambası yanardı. Eğer o şekil baca olmasaydı herkes zehirlenirdi. O davlumbaz yapı tezeğin dumanını, lambanın gazını alıp çekiyor havaya" ifadelerini kullandı.

“Önceden devlet yaşayanlara kömür yardımı yapmazdı, ormanımız da yok odun kesmek için”

Köy sakinlerinden 3 çocuk annesi Hamiye Hayal (60), İstanbul’a göç etmeden önce yaptıkları tezeği her aşamasında kadınların yer aldığını belirterek, “Eskiden erkekler çok karışmazdı bu işe. Artık erkekler bu işi daha çok üstleniyor. Karda kışta harmana taşır gübreleri süreci tamamlardık. Evlerin çatılarına taşı kış boyu kullanırdık. Önceden devlet yaşayanlara kömür yardımı yapmazdı, ormanımız da yok odun kesmek için. Bizde hayvanlarımızın gübrelerini yakıt yapıp geven toplayıp tutuşturup yakarız” dedi.

“Bunsuz olmaz bu dağın başında”

Köy sakinlerinden 80 yaşındaki Nadiye Hayal de “Bunsuz olmaz bu dağın başında” diyerek ürettikleri tezekleri 12 ay boyunca kullandıklarını belirterek, “Şimdi kalkıp İstanbul’a gittik diye yapmamazlık yapmıyoruz. Anamızdan doğalı yapmasını biliyoruz ve bunu yakıyoruz. Dağdan geven toplar getirir tutuşturur yakarız. Yine tezeğimiz var” şeklinde konuştu.

2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar 1
1 / 24
2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar 2
2 / 24
2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar 3
3 / 24
2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar 4
4 / 24
2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar 5
5 / 24
2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar 6
6 / 24
2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar 7
7 / 24
2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar 8
8 / 24
2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar 9
9 / 24
2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar 10
10 / 24
2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar 11
11 / 24
2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar 12
12 / 24
2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar 13
13 / 24
2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar 14
14 / 24
2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar 15
15 / 24
2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar 16
16 / 24
2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar 17
17 / 24
2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar 18
18 / 24
2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar 19
19 / 24
2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar 20
20 / 24
2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar 21
21 / 24
2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar 22
22 / 24
2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar 23
23 / 24
2 ayda yaptıkları tezekleri 12 ay boyunca yakıyorlar 24
24 / 24
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *