Ara
Gümüşhane
Parçalı az bulutlu
6°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8198 %0.04
50,4130 %0.5
6.082,55 % 1,85

Dağlarda Ahududu Zamanı

Gümüşhane’nin Torul İlçesine bağlı Zigana Dağlarında mevsimi gelen ahududu, eşsiz tadı, kokusu ve güzelliğiyle meraklılarını dağlara yönlendiriyor.

1349
Gösterim
KAYNAK: Hüseyin Özgün
Gümüşhane’nin Torul İlçesine bağlı Zigana Dağlarında mevsimi gelen ahududu, eşsiz tadı, kokusu ve güzelliğiyle meraklılarını dağlara yönlendiriyor.

Ahududu bölgede yaşayan veya yaz tatillerini dağlarda, yaylalarda geçirmeyi tercih edenler için farklı, farklı olduğu kadar da doğal bir damak tadı sunuyor. 

Bilinen ismiyle ahududu veya frambuaz olan neredeyse çekirdeksiz meyve, bölge insanı tarafından hamefte olarak adlandırılıyor. Meyve, taze olarak tüketilebildiği gibi reçel ve marmelat yapımında da kullanılıyor.

Güçlü aroması sayesinde uzun süreli bir damak tadı sağlayan meyvenin meraklıları ellerinde toplama kapları ile dağları şenlendirdi.

Her sene İstanbul’dan yaz tatili için Zigana Köyüne geldiğini ifade eden Faruk Erkan Kabadayı’da bu meraklılardan birisi. Elinde; baltası, kuru ekmek ve soğandan oluşan azığıyla çobanlık dönemlerinden kalma bir gün yaşamak için yola koyulduğunu belirten Kabadayı; “Bu muhteşem güzellikler, eşsiz tatlar bizleri her yıl bu dağlara getiriyor. Bir taraftan geziyor, diğer taraftan hamefte (Ahududu), liforida (Yaban Mersini), more (Böğürtlen) gibi bildiğimiz lezzetleri toplama şansımız oluyor. Reçel yaparak İstanbul’a getiriyoruz. Böylece özlemimizi bir nebze olsun gideriyoruz” dedi.
Güçlü antioksidan özelliğinin yanı sıra pastaların vazgeçilmez meyvelerinden olan Ahududu, kan yapıcı özelliği ile ekonomik değeri oldukça fazla olan bir meyve olarak dikkat çekiyor. Yüksek rakıma sahip bölgede, doğal ortamda yetişmiş meyve çalılarına sıkça rastlanılırken, kültür meyvesi olarak yetiştirme çalışmaları da sürdürülüyor.
Dağlarda Ahududu Zamanı 1
1 / 6
Dağlarda Ahududu Zamanı 2
2 / 6
Dağlarda Ahududu Zamanı 3
3 / 6
Dağlarda Ahududu Zamanı 4
4 / 6
Dağlarda Ahududu Zamanı 5
5 / 6
Dağlarda Ahududu Zamanı 6
6 / 6
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *