Ara
Gümüşhane
Kapalı
3°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8044 %0.17
50,1756 %-0.07
5.972,23 % 0,28
Gümüşhane Haberleri Galeriler Gümüşhane GÜ'de Kültür Mantarı ve Organik Yumurta Üretimi Başladı

GÜ'de Kültür Mantarı ve Organik Yumurta Üretimi Başladı

Gümüşhane Üniversitesi (GÜ) Organik Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi, yürüttüğü çalışma ve projelerle bölge çiftçisine rehber oluyor.

153
Gösterim
Gümüşhane Üniversitesi (GÜ) Organik Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi, yürüttüğü çalışma ve projelerle bölge çiftçisine rehber oluyor.
 
Kelkit ilçesinde 2011 Mayıs ayında kurulan GÜ Organik Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi, organik yumurta ve mantar üretimi projelerini uygulamaya koyarak ülkede ve dünyada her geçen gün daha da önem kazanan organik üretime katkı sağlıyor.

Birim faaliyetleri hakkında açıklama yapan GÜ Organik Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yıldırım, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Rektör’ü Prof. Dr. İhsan Günaydın’ın güçlü desteği ile organik üretim anlamında önemli projelere imza attıklarını söyledi.

Merkezin amacının, her türlü organik bitkisel ve hayvansal üretimi gerçekleştirmek, tarımsal araştırma ve üretimde bilimsel çalışmaları ve teknolojiyi takip etmek, uygulamaya aktarmak, bölgesel sorunlar için çözüm üretmek, tarımsal üretimde strateji üreterek piyasayı yönlendirmeye yönelik araştırma ve eğitim çalışmaları yapmak, tarımsal üretimde kullanılan materyallerde kalite ve standardizasyon denetimleri yapabilecek alt yapıyı oluşturmak, bu alanda kurumsal ve bireysel talepleri karşılamak, çiftlik ölçeğinde ve bölgesel ölçekte etüt, planlama ve danışmanlık hizmetleri vermek olduğunu belirten Yıldırım, “Bu amaçlar doğrultusunda, bölgemiz çiftçisine önderlik etmek amacı ilk etapta ilçe merkezimizde organik yumurta ve mantar üretimi projeleri ile işe başladık” dedi.  

“KELKİT KÜLTÜR MANTARI İÇİN UYGUN DURUMDA”

Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, kültür mantarlarının yetişme yörelerinde sıcaklığın fazla olmasının hasat döneminde böcek, bakteri, örümcek ve akarlar gibi zararlıların faaliyetini arttırdığını ifade ederek, şunları kaydetti: “Mevsimsel sıcaklık ortalamalarının düşük olduğu yüksek rakımlı ve soğuk bölgeler kültür mantarcılığı üretiminde uygun olmaktadır. Kelkit ilçesinde kış ayları sıcaklık ortalaması -5°C ve yaz ayları 17°C dolayındadır. Kültür mantarı üretiminde 17-18 °C sıcaklığı yakalamak için klimalar ile sarf edilen elektrik enerjisi bu sektörün giderinin büyük kısmını oluşturmaktadır. Kelkit ilçesi uygun arazi şartlarının olması yanında iklim yönünden de kültür mantarcılığına uygun durumdadır. Kompost üretimi için gerekli samanın Kelkit yöresinden sağlanabilmekle birlikte yakın olan Erzurum ve Erzincan illerinden de sağlanabilir olması bu avantajlar arasında sayılabilir. Bu nedenle ilk etapta 4 üniteden oluşan mantar ünitemizin 2 ünitesini üretime açtık ve buradan mantar üretimine başladık. 2 üniteden toplam üretim hedefimiz 3 ton civarındadır. Mantar üretimi konvansiyonel olarak başlatılmış olup daha sonraki aşamalarda araştırmalar yapılarak organik üretim safhasına geçilmesi planlanmıştır.”

ÜNİVERSİTEDE ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ DE BAŞLADI

Bölgede kanatlı üretiminin yaygın olmayıp, sadece ev tipi yetiştiricilik olarak gerçekleştiğini dile getiren Yıldırım, “Üniversitemizde ülkemizde çok az olan ve bölgemizde olmayan organik yumurta tavukçuluğu benimsenmiştir. Bu üretim tarzı bölgemizde bu alanla ilgilenen kişilere bir örnek teşkil etmektedir. Organik yumurta tavukçuluğu ünitemizde, organik tarım mevzuatına uygun olarak yetiştiricilik yapılmaktadır. İlk etapta Haziran 2013 ayında bir günlük civciv olarak getirilen 700 adet civciv yetiştirilmesiyle başlanmıştır. Kasım 2013 ayında tam kapasite yumurta üretimine geçilmesi hedeflenmiş olup yıllık ortalama 200 bin adet organik yumurta üretilmesi hedeflenmektedir. Tavuk barınakları organik tarım mevzuatına göre düzenlenmiş olup, çağın modern tavukçuluk gereksinimlerini karşılayacak şekilde tesisler yapılmıştır. Bu amaçla 120 metre karelik kapalı alan ve 4 dekarlık yem bitkileri ekilmiş gezinti alanı tesis edilmiştir. Gezinti alanında rotasyon uygulaması da yapılacaktır. Gezinti alanının yüksekliği 2 metre olup etrafı ve üstü tamamen tel örgü ile kapatılmıştır. Araştırma geliştirme çalışmaları için laboratuvar ünitesi kurulmuştur. Üretilecek yumurtaların depolanma koşulları soğuk zincire uygun dizayn edilmiş depolarda gerçekleştirilecektir.  Tavukların beslenmesi de tamamen organik yemlerce yapılmaktadır. Hayvan refahına uygun olarak konvansiyonel kanatlı üretiminden farklı olarak, tavukların tünek ve folluk ihtiyacı da karşılanmıştır” diye konuştu.
GÜ'de Kültür Mantarı ve Organik Yumurta Üretimi Başladı 1
1 / 4
GÜ'de Kültür Mantarı ve Organik Yumurta Üretimi Başladı 2
2 / 4
GÜ'de Kültür Mantarı ve Organik Yumurta Üretimi Başladı 3
3 / 4
GÜ'de Kültür Mantarı ve Organik Yumurta Üretimi Başladı 4
4 / 4
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *