Ara
Gümüşhane
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,0514 %0.03
46,9841 %-0.05
4.240,61 % -0,23
Gümüşhane Haberleri Galeriler Gümüşhane Gümüşhane Kuşburnusu Türkiye’nin sofralarını süslemeye devam ediyor

Gümüşhane Kuşburnusu Türkiye’nin sofralarını süslemeye devam ediyor

Türkiye’deki 27 kuşburnu türünün 17’sine ev sahipliği yapan Gümüşhane, dağlarda doğal olarak yetişen kuşburnu meyvesiyle hem yerel ekonomiye hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor. 

1056
Gösterim

Gümüşhane’nin dağlarında yetişen C vitamini deposu kuşburnu meyvesi yöre halkı tarafından özenle toplanıp fabrikalarda işlenerek marmelat ve nektar formunda şişelenip sofralara ulaşıyor.

Katkı maddesi içermeden üretilen marmelat ve nektarı fabrikalarda şişelenerek Türkiye’nin dört bir noktasında sofraları süslüyor.

Yetiştiği bölgelerdeki yöre halkının kendi el emeğiyle toplayarak işletmelere getirdiği ve değeri karşılığında işletmeler tarafından alınan kuşburnu meyvesi fabrikalarda bir dizi işlemden geçerek marmelat ve nektar olarak tüketime hazır hale getiriliyor. 

“Kuşburnular burada 2 farklı ürüne dönüştürülüyor”

Kuşburnu meyvesinin özellikle kış aylarında bağışıklık kazanmak isteyen vatandaşlar için birebir olduğunu ve hiçbir katkı maddesi içermediğini söyleyen Gıda Mühendisi Göktuğ Yetimoğlu, “Gümüşhane dağlarında kendiliğinden yetişen kuşburnular vatandaşlar tarafından toplanıp işletmemize getiriliyor. İşletmemize getirildikten sonra bu kuşburnular burada 2 farklı ürüne dönüştürülüyor biri kuşburnu nektarı diğeri ise marmelat. Gelen ürünler ilk olarak yıkama havuzunda yıkanıyor daha sonra kırma işleminden geçiriliyor ürünün yapısını bozmayacak şekilde bir süre haşlandıktan sonra çekirdek ve tüyünden ayrılma işleminden geçiyor. Daha sonra ortaya çıkan ürünü şişeleme hatlarımızda şişeledikten sonra pastörizasyon işlemi yapılıyor. Son olarak etiketlenip satışa sunuluyor” dedi.

“Ürünler Türkiye’nin dört bir tarafına gönderiliyor”

Kuşburnunun doğada kendiliğinden yetişmesi nedeniyle maliyetsiz bir ürün olduğunu, zahmetli bir toplamadan sonra katma değerli ürüne dönüştüğünü kaydeden Yetimoğlu, “Kuşburnu C vitamini açısından çok zengin. Özellikle kış aylarında tüketilmesi hastalıklara karşı korunmada önemli bir rol taşıdığı için çok önemli bir ürün. Ben bu yönüyle içeceklerin ‘kralı’ olarak değerlendiriyorum kuşburnu suyunu. Birçok ürünün aksine içinde katkı maddesi bulunmayan doğal bir ürün. İnsanlar bunu gönül rahatlığıyla tüketebilir. Doğallığa önem veren insanlar kafalarında hiçbir soru işareti olmadan bu ürünü tüketebilir. İşletmemizde günlük ortalama 1 ton kuşburnu işleme kapasitesine sahibiz. Bu işlemenin ardından 10 bin ila 15 bin şişe ürün elde ediyoruz. Bu ürünler ise Türkiye’nin dört bir tarafına gönderiliyor” diye konuştu. 
 

Gümüşhane Kuşburnusu Türkiye’nin sofralarını süslemeye devam ediyor 1
1 / 9
Gümüşhane Kuşburnusu Türkiye’nin sofralarını süslemeye devam ediyor 2
2 / 9
Gümüşhane Kuşburnusu Türkiye’nin sofralarını süslemeye devam ediyor 3
3 / 9
Gümüşhane Kuşburnusu Türkiye’nin sofralarını süslemeye devam ediyor 4
4 / 9
Gümüşhane Kuşburnusu Türkiye’nin sofralarını süslemeye devam ediyor 5
5 / 9
Gümüşhane Kuşburnusu Türkiye’nin sofralarını süslemeye devam ediyor 6
6 / 9
Gümüşhane Kuşburnusu Türkiye’nin sofralarını süslemeye devam ediyor 7
7 / 9
Gümüşhane Kuşburnusu Türkiye’nin sofralarını süslemeye devam ediyor 8
8 / 9
Gümüşhane Kuşburnusu Türkiye’nin sofralarını süslemeye devam ediyor 9
9 / 9
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *