Ara
Gümüşhane
Kapalı
-1°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8159 %0.19
50,1754 %-0.05
5.954,96 % -0,01
Gümüşhane Haberleri Galeriler Gümüşhane Yılın ahisi Kadir Şaş oldu

Yılın ahisi Kadir Şaş oldu

Gümüşhane’de 35. Ahilik Haftası kapsamında Yılın Ahisi Kadir Şaş, Yılın Kalfası Samet Yaşar Dereli ve Yılın Çırağı Cemil Özcan seçildi.

1320
Gösterim

Ticaret İl Müdürü Mürsel Yaşar, 35. Ahilik Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada 13. Yüzyılda Ahi Evran Veli'nin öncülüğünde temelleri atılan Ahiliğin Anadolu'da birlik, beraberlik ve refahın sağlanmasına, toplumsal düzenin tesis edilmesine öncülük ettiğini, ticaret ahlakına, dayanışmaya ve paylaşmaya dayanan ilkelerinin günümüzde de esnaf ve sanatkarlara yol gösterdiğini söyledi.

Anadolu topraklarının Ahilik gibi kendinden sonraki zamanları aydınlatan, etkileyen ve biçimlendiren bir hayat üslubunu ortaya çıkardığını kaydeden Yaşar, “Ahilik, Anadolu’ da birliğin, beraberliğin ve kardeşliğin mayasını oluşturmuş, 13 üncü yüzyıldan 19 uncu yüzyıla dek Anadolu’da, Balkanlarda ve Türkistan’ da yaşayan Türk Halkının sanat ve meslek alanında yetişmesini ve ahlaki yönden gelişmesini sağlamıştır. Birlik, beraberlik ve kardeşlik gibi önemli değerleri içerisinde barındıran, meslek etiğinin ve çalışma prensiplerinin temelini oluşturan Ahilik kavramı; dünyada eşi benzeri bulunmayan Türk kültürüne özgü önemli bir kültürel birikimdir. Ahilik, sanat ve meslek yönüyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken, ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel özelliklerini belirlemiştir” dedi.

Günümüzde modern çağdaki ticaret ahlakının müşteri memnuniyeti, kalite standartları olarak ifade edilen birçok terimin temelinin Ahilik Teşkilatı çatısı altında oluşturulduğunu ve yüzyıllar öncesinde Anadolu topraklarında hayat bulduğunu ifade eden Yaşar, “Ahilik Teşkilatının yardımlaşma ve dayanışma gibi temel prensiplerini kendine şiar edinen esnaf ve sanatkârlarımız, ihtiyaç sahibi olanlara her zaman destek olmuştur. Yüzyıllar boyunca ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan gelişimimizi sağlayan Ahilik Teşkilatının dünya kültürüne ve ticaret literatürüne büyük katkıları olduğu gibi, milli birlik ve beraberliğimizin de teminatlarından birisi olmuştur. Günümüzde, esnaf ve sanatkârların oluşturduğu kurumlar, ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerinden yararlanmakta, insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk ve dayanışma gibi değerlere önem vermektedir. Asırlar öncesinden bugüne uzanan, yeni nesillerin yoluna da ışık tutacak olan Ahilik geleneği, 2023-2053-2071 hedeflerine güvenli ve istikrarlı adımlarla yürüyen ülkemizin manevi muhafızı ve sağlam yapı taşlarından biri olmaya devam edecektir” diye konuştu.

Covid-19 salgını ile sağlık, ekonomi ve diğer alanlarda tüm insanlığın sınandığı bugünlerde dayanışma ve yardımlaşma üzerine inşa edilen Ahilik geleneğinin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha anlaşıldığını vurgulayan Yaşar, “Bu sürecin günümüzün Ahileri olarak kabul ettiğimiz esnaf ve sanatkarlarımız üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek için gereken acil tedbirler Ticaret Bakanlığımız ve ilgili kuruluşlarca süratle alınmış, alınmaya devam edilmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle emek ve alın terini vatanseverlik duygularıyla birleştiren yaptıkları üretim, sağladıkları istihdamla ekonomik büyümeye katkı veren, sosyal istikrarı ayakta tutan ve refahın tabana yayılmasını sağlayan esnaf, sanatkâr ve tacirlerimizin Ahilik Haftası'nı kutluyor kendilerine bol ve bereketli kazançlar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Yaşar, Ahilik Haftası nedeniyle Gümüşhane’de “Yılın Ahisi” seçilen Kadir Şaş’ı “Yılın Kalfası” seçilen Samet Yaşar Dereli’yi ve “Yılın Çırağı” seçilen Cemil Özcan’ı tebrik etti.

Yılın ahisi Kadir Şaş oldu 1
1 / 9
Yılın ahisi Kadir Şaş oldu 2
2 / 9
Yılın ahisi Kadir Şaş oldu 3
3 / 9
Yılın ahisi Kadir Şaş oldu 4
4 / 9
Yılın ahisi Kadir Şaş oldu 5
5 / 9
Yılın ahisi Kadir Şaş oldu 6
6 / 9
Yılın ahisi Kadir Şaş oldu 7
7 / 9
Yılın ahisi Kadir Şaş oldu 8
8 / 9
Yılın ahisi Kadir Şaş oldu 9
9 / 9
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *