Ara
Gümüşhane
Kapalı
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,5851 %-0.32
45,6681 %-0.99
4.328,32 % 1,03
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Diyetisyenden Kurban Bayramı uyarısı: “Et tüketiminde aşırıya kaçmayın”

Diyetisyenden Kurban Bayramı uyarısı: “Et tüketiminde aşırıya kaçmayın”

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü diyetisyeni Merve Sözen Aydoğdu, Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme uyarısında bulunarak, yeni kesilen etlerin dinlendirilmesi, sağlıklı pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi ve şeker tüketiminin sınırlanması gerektiğini vurguladı.

395
Gösterim
2 Dakika
Okunma Süresi

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Diyetisyen Merve Sözen Aydoğdu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

İslam dininin en önemli günlerinden biri olan Kurban Bayramı’nda, özellikle kırmızı et tüketiminin arttığını belirten Diyetisyen Aydoğdu, bayram süresince de yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

“Yeni kesilen etler hemen tüketilmemeli”

Bayramlarda sıkça yapılan hatalardan birinin yeni kesilen etlerin hemen pişirilerek tüketilmesi olduğunu ifade eden Aydoğdu, bu durumun mide rahatsızlıklarına yol açabileceğini beliyerek “Yeni kesilen etler en az 24 saat uygun koşullarda dinlendirilmeden tüketildiğinde, hazımsızlık ve şişkinlik gibi problemler oluşabilir. Özellikle mide rahatsızlığı olan kişiler bu konuda daha dikkatli olmalı” dedi.

“Pişirme yöntemi sağlıklı olmalı”

Et pişirme yöntemlerinin de büyük önem taşıdığını belirten Aydoğdu, haşlama, fırın ya da ızgara gibi sağlıklı yöntemlerin tercih edilmesini önerdi. Etin yanında limonlu salata tüketilmesinin demir emilimini artırdığını ifade eden Aydoğdu, “Etin yanına C vitamini kaynağı olan yeşilliklerle hazırlanan bir salata eklenmesi hem besin değerini artırır hem de sindirimi kolaylaştırır” diye konuştu.

“Sakatatlardan uzak durulmalı”

Kolesterol ve kalp-damar hastalığı bulunan bireylerin özellikle sakatat tüketiminden kaçınması gerektiğini söyleyen Aydoğdu, posa içeriği yüksek sebze, meyve ve kurubaklagillerin tüketilmesinin sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olacağını kaydetti.

“Tatlı ve şeker tüketimine dikkat”

Bayramlarda ikram edilen şekerleme, çikolata ve tatlıların fazla miktarda tüketilmesinin sağlık açısından risk oluşturabileceğini hatırlatan Aydoğdu, su tüketiminin de ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti. Günde en az 8-10 bardak su içilmesini öneren Aydoğdu, “Sağlıklı bir yaşam için sadece beslenmeye değil, fiziksel aktiviteye de önem verilmelidir. Günde 30 dakikalık yürüyüşler hem kilo kontrolünü sağlar hem de sindirimi destekler” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *