Ara
Gümüşhane
Parçalı bulutlu
2°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8044 %0.17
50,1756 %-0.07
5.972,23 % 0,28
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Gastronomi söyleşisine dünyaca ünlü gurme Haldun Tüzel konuk oldu

Gastronomi söyleşisine dünyaca ünlü gurme Haldun Tüzel konuk oldu

Gümüşhane Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü tarafından gastronomiyi farklı konu ve konuklarla ele alan söyleşi etkinliğinin son serisine ünü ülkemiz sınırlarını aşan gurme Haldun Tüzel konuk olarak katıldı.

1679
Gösterim
4 Dakika
Okunma Süresi

Gümüşhane Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü tarafından gastronomiyi farklı konu ve konuklarla ele alan söyleşi etkinliğinin son serisine ünü ülkemiz sınırlarını aşan gurme Haldun Tüzel konuk olarak katıldı.

Çevrimiçi olarak düzenlenen etkinliğin moderatörlüğünü Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Rıfat Pir yaptı. Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi İsmail Çalık ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Eray Polat’ın da hazır bulunduğu etkinliğe, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin yanı sıra Şiran Mustafa Beyaz MYO Aşçılık bölümü öğrencileri de ilgi gösterdi. 

“Gastronomi Yazarlığı ve Türk Mutfak Kültürü” konu başlığındaki etkinlikte konuşan Haldun Tüzel, Türk mutfağının dünyada yeteri kadar bilinmediğini, çok farklı kültürlerden izler taşıyan ve yemek çeşitliliği açısından çok zengin olan Türk mutfağının uluslararası mecralarda döner-baklava-kebap üçgenine sıkışmış olduğunu ve bu şekilde tanındığını dile getirdi. 

Dünyada gastronomi turizminin geliştiğini ve Türk mutfağının zengin yapısı ile turistleri çok rahatlıkla cezbedeceğini ifade eden Tüzel, bunu başarabilmek için bazı yemek ya da tatlı çeşitlerinin günümüz insanına hitap edebilecek tarzda yeniden ele alınabileceğini sözlerine ekledi. Bu bağlamda örnek olarak baklavadaki şeker oranının ya da kebaplardaki acı oranının azaltılabileceğini gündeme getirdi. 

Tüzel, etkinliğin bir diğer konu başlığı olan “Gastronomi Yazarlığı” hakkında ise şunlara değindi: “Gastronomi yazarlığı, gastronomi yazmak ve yemek tarifleri yazmak şeklinde iki başlık altında incelenmelidir. Yemek tarifleri yazmak, günümüzde artık bir trend unsuru haline geldi ve ilgili/ilgisiz her kesimden insan buna girişti. Ancak kimi yayınlar istenen doyuruculuğu okuyucuya sunmaktan uzaktır. Bu nedenle yetkin olan insanlar buna yönelmeli ve konuya oldukça hassas bir şekilde yaklaşmalıdır. Gastronomi yazmak ise daha meşakkatli bir süreçtir. Çünkü gastronomi yazmak sadece yemek tarifleri yazmaktan öte, yemeklerin hikayesini de ortaya koyma ve bunu okuyucuya ilgi çekici bir şekilde aktarabilme sürecidir. Diğer taraftan gastronomi yazarlığı, diğer alanlardaki yazarlık sürecine göre daha maliyetli olabilmektedir. Çünkü bir yemek yapıldıktan sonra fotoğraflama aşamasında kimi zaman istenen karelerin elde edilememesi, yemek yapım sürecinin en başından itibaren tekrarlanmasını gerektirebilmektedir. Bu da maliyeti artıran bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.”   

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Eray Polat ise günümüz tüketicilerinin ve turistlerinin deneyim odaklı ürünlere yönelmesi nedeniyle Türk mutfağına yönelik pazarlama çalışmalarında, deneyimsel pazarlama unsurlarının kullanılabileceğine dikkat çekti ve bu kapsamda sokak lezzetlerinin kolaylıkla işlevli hale getirilebileceğini ifade etti. 


Keyifli bir sohbet ortamında geçen ve iki saatlik süreyi aşan çevrimiçi etkinlik, bundan sonraki süreçte Gümüşhane’de, Turizm Fakültemizde yüz yüze yapılabilmesi temennileri ile son buldu.

İtalya merkezli Slow Food organizasyonuna üyeliği bulunan bir gurme olan Haldun Tüzel’e 600 yıllık Fransız derneği Chaine des Rotisseurs (Gastronomi Birliği Rötisörler Zinciri Derneği) tarafından şövalye unvanı verildi. Bunun yanında Haldun Tüzel, Milliyet Favori Lezzetler Gazetesi’nde uzun yıllardır köşe yazarlığı da yapmakta.

Haldun Tüzel’in üniversite öğrencilerine bilgi ve tecrübelerini aktardığı etkinlik hakkında Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şu açıklamaları yaptı: “Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümümüz tarafından belirli aralıkla düzenlenen ‘Çevrimiçi Gastronomi Söyleşileri’nin bu son serisinde dünyaca ünlü gurme Haldun Tüzel beyefendiyi konuk etmekten ayrı bir mutluluk duyduk. Öğrencilerimizin sektörel tecrübelerin ve bilgi birikimlerin yanı sıra gastronomi kültürünün de yaygın bir şekilde aktarıldığı bu programdan büyük keyif aldıklarına inanıyorum. Ülkemiz coğrafi ve kültürel yapısı bakımından dünyanın en zengin gastronomisine sahiptir. Bu gastronomi kültürünün de turizm ile harmanlanması ülkemizin gelişimi ve tanıtımı açısından büyük bir fırsattır. Gümüşhane Üniversitesi olarak öncelikli olarak bölgemizde ve sonrasında da ülkemizde olmak üzere bu zenginliği turizme kazandırmak istiyoruz. Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüz bu yönde seri şekilde çevrimiçi etkinlikler düzenleyerek, öğrencilerimizin ufkunu açmaktadırlar. Bundan dolayı halen devam etmekte olan salgın dolayısıyla çevrimiçi olarak düzenlenen etkinlikler ve böylesi değerli konukları bizlerle buluşturan bölümümüzü kutluyorum. Engin bilgisi ve tecrübesiyle bizlerle buluşan Sayın Haldun Tüzel beyefendiye de aramızda bulunmasından ve öğrencilerimize vakit ayırmasından dolayı çok teşekkür ediyorum.” 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *