Derneğin Kurucular Kurulu ve Yönetim Kurulu Üyesi, aynı zamanda da Çevre Komisyonu Başkanlığını yürüten Çevre Mühendisi Selçuk Tanış, yaptığı açıklamada toplum sağlığı, çevresel sürdürülebilirlik ve kamu yararı açısından, ilgili bakanlıkları, yerel yönetimleri ve denetleyici kurumları sürecin çözümüne yönelik adımlar atmaya davet etti.
Merkeze bağlı ArzularKabaköy Beldesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren Aşkale Çimento Sanayi Ticaret A.Ş.' ye ait çimento üretim tesisinin çevreye ve halk sağlığına olan etkileri konusunda son günlerde yaşanan sürece dair bizlerde teknik bir dernek olarak bazı hususları açıklama gereği duyduklarını kaydeden Tanış, “Konu ile ilgili sahadan alınan gözlemler ve belde halkının şikâyetlerine göre, yerleşim yerlerinde ve tarım alanlarında ciddi hava kirliliği yaşanmakta, klinker ve çimento kaynaklı toz partikülleri bina yüzeylerinde ve bitki örtüsünde yoğun şekilde birikmektedir. Bu durum hem solunum yolu hastalıklarında artışa hem de tarımsal verim kaybına yol açmaktadır. Fabrika bacalarından çıkan PM10 ve PM2.5 partikül maddeler ile Azot-oksit (NOx) ve Kükürt- dioksit (SO2) gibi gazlar mer’i mevzuat kriterleri doğrultusunda değerlendirilmeli ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır” dedi.
Tanış, 2872 sayılı Çevre Kanunu, ilgili ÇED Yönetmeliği ve Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği yükümlülükleri gereğince şu hususların da değerlendirilmesi gerektiğini belirtti: “Tesisin bacalarından ve kullanım alanlarından yayılan tüm emisyonların denetlenmesi ve sonuçların kamuoyu ile paylaşılması. Mevzuata uygun, güncel ve kapsamlı bir ÇED raporu ile ilgili gerekli bilgilendirmenin yapılması. Tesisin filtre ve arıtma sistemlerinin kapasitesinin ve etkinliğinin, ulusal ve uluslararası standartlara göre değerlendirilmesi. Yasal mevzuata aykırı tüm faaliyetler için cezai ve idari yaptırımların uygulanması. İnsan sağlığına zarar verdiği tespit edilen faaliyetlerin geçici olarak durdurulması ve gerekli teknik/çevresel iyileştirmeler yapılana kadar tekrar başlatılmaması.”
Yaşanan süreçte çimento fabrikasının çevresinde yaşayan vatandaşların görüşlerinin ve şikâyetlerinin dikkate alınarak sonuç odaklı bir denetim sürecinin oluşturulması gerektiğini vurgulayan Tanış, “Toplum sağlığı, çevresel sürdürülebilirlik ve kamu yararı açısından, ilgili bakanlıkları, yerel yönetimleri ve denetleyici kurumları sürecin çözümüne yönelik adımlar atmaya davet ediyoruz. Türkiyemizin, Gümüşhanemizin, beldelerimizin ve köylerimizin havasını, suyunu, toprağını koruyarak, gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakma sorumluluğundan ayrılmamalıyız.”