Gümüşhane genelinde ayıların yerleşim alanlarındaki tahribatlarıyla ilgili haberler artarak devam ediyor.
Son olarak Torul ilçesine bağlı Yücebelen köyünün yüksek kesimlerinde bulunan Büyük Yücebelen Yaylası’nda meydana geldi.
Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte ıssızlaşan yaylada, Bahri Yolcu’ya ait taş ve ahşap karışımı evin çatısı, aç kaldığı tahmin edilen bir ayının hedefi oldu.
Çatıyı Delerek İçeri Sızdı
Bölgede etkili olan yoğun kar yağışı sonrası kar kalınlığının yer yer 2 metreyi aşması, ayının evin çatısına ulaşmasını kolaylaştırdı.
Evin sac kaplama çatısını fiziksel gücüyle delerek içeri giren yabani hayvan, evin içinde adeta savaş alanı manzarası oluşturdu.
Mutfak bölümündeki erzaklara ulaşmaya çalışan ayı; dolapları parçaladı, kapıları yerinden söktü ve evdeki eşyaları kullanılamaz hale getirdi.
"Her Şey Darmadağın Edilmiş"
Evinin halini gören Bahri Yolcu, karşılaştığı manzara karşısında büyük şaşkınlık yaşadı. Evin içindeki mutfak gereçlerinin, yağ bidonlarının ve mobilyaların parçalandığını belirten Yolcu, ayının evin çatısından girip aynı yolu kullanarak çıktığını ifade etti. Bölgedeki diğer yayla sakinleri de benzer olayların yaşanmasından endişe duyduklarını dile getirdi.
Eve girdiğinde karşılaştığı manzarayı cep telefonuyla kayıt altına alan Yolcu, “Yine aynı olduğu gibi kazanı her şeyi kırdı. Yatak yorgan aldı bu tarafa. Her yeri kırıyor. Ters kapıları bile açıyor. İşte ayağını mı elini mi ne kesti, kan lekeleri burada. Kepek yedi, cücük yedi. Bize de bir avuç zeytinyağını bıraktı. Hep kırdı buraları. Darmadağın etti. Çıkamadı ama buraya da duman koydu. Çatıdan girmiş, gireceksen kapıdan gir, bacadan niye giriyorsun? Bizim ayılarımız artık bacadan giriyor içeri.”
Ayıların yayla evlerine çok zarar verdiğini ve bu konuda devletin artık önlem alması gerektiğini kaydeden Yolcu, “Akşamın saat 6'sında ayı önüme çıktı ya. Koca ayılar... Artık korkudan ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bunların bir şekilde devlet önlemini alması lazım ya da serbest etsin vuralım onları” diye konuştu.
Uzmanlar Uyarıyor: Erzak Bırakmayın
Yetkililer, kış aylarında yayla evlerinde kalan yiyecek maddelerinin ayıların koku duyusunu harekete geçirdiğini vurguladı. Özellikle yağ, un ve şeker gibi temel gıdaların yayla evlerinde bırakılmaması gerektiği, aksi takdirde bu tür saldırıların kaçınılmaz olduğu ifade edildi.