Ara
Gümüşhane
Kapalı
-1°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5359 %0.07
49,6539 %0.06
5.778,15 % 0,44
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Köylü kadınların kararlılığı maden aramasını durdurdu

Köylü kadınların kararlılığı maden aramasını durdurdu

Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Güvemli köyünde, su kaynakları ve yaşam alanlarının yakınına kurulmak istenen maden arama sondajına karşı çıkan köylü kadınların kararlı tavrı sonuç verdi ve çalışma ileri tarihe ertelendi.

3357
Gösterim
4 Dakika
Okunma Süresi
MUHABİR: Uğur AYDIN

Gümüşhane’de köylü kadınlar ve vatandaşlar köylerinde Maden Tetkik Arama (MTA) adına yaptırılan maden araması ve sondaj çalışmasına tepki gösterdi. Köylü kadınların kararlılığıyla maden araması ileri bir tarihe ertelendi.

Torul ilçesine bağlı Güvemli köyünde su kaynaklarına ve yerleşim yerine çok yakın bir noktada yapılacak sondaj çalışmasının doğaya ve canlılara zarar vereceğini belirten köylüler, arama ekibini bölgeye sokmamak için toplandı.

Jandarma ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı bölgede özellikle köyün yaşlı kadınları, kapatılan yolu aşmak için patika yollardan yürüyerek arama yapılacak bölgeye ulaştı. Zorlu bir yürüyüşün ardından alana gelen kadınlar, nöbet tuttu.

Köy sakini erkekler de firma yöneticileriyle birlikte çözüm arayışı için istişare gerçekleştirdi.  

Firma yöneticileri ile köy sakinleri arasında yapılan görüşmelerin ardından çözüm arayışları netice verdi. Arama çalışmaları durdurularak ileri bir tarihe ertelendi.

“Buradaki ağaçların bir tanesi bile bizim için kıymetli”

Yıllardır köylerini maden firmalarından korumak için mücadele ettiklerini söyleyen Songül Üçüncü Hekimoğlu, “Bu ağaçlarımızın bir tanesi bile bizim için kıymetli. Biz ağaçlarımızın her birini herkesten koruduk, büyüttük. Madeni istemiyoruz köyümüzde, maden lazım değil. Biz buraların suyu kesilsin istemiyoruz. İçme suyumuz kesilmesin bizim. Susuz yaşanılmaz, bahçelerimize su lazım. Hayvanlarımız var ondan geçinenler var. Bu köyü almasınlar elimizden. Biz izin vermiyoruz, hiçbir zaman izin vermedik. Verenleri de varsa günahları boynuna. Ben çocukken buraya madenciler geldi, yine verilmedi. Gelmesinler, bizim köyümüzün doğası bize yetiyor. Bizim aşağıda küçük bir yerimiz var 5 sene savaştık da başka köye vermedik. Bunları koymayacağız buraya gelmesinler” dedi.

“Gerekirse canımı ortaya koyacağım, izin vermeyeceğim”

Çalışmaların durdurulması için yetkililerle görüşme gerçekleştireceğini ifade eden Güvemli köyü muhtarı Zeki Aksu, “Köy halkımızla beraber sağlığımıza ve doğamıza zarar vereceği için biz maden istemiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanıma da sesleniyorum biz bunu istemiyoruz. Benim için önemli olan halkımın sağlığı, onların yaşamıdır. Biz sondaja devam edeceğiz diyorlar, biz de köylü olarak karşı çıktık. Kaymakamla görüşeceğiz, pazartesiye kadar burada çalışma izni vermedik. Gerekirse canımı koyacağım ortaya izin vermeyeceğim” diye konuştu.

Güvemli köyü sakini Hüseyin Kalaycı da “Bu yeni bir olay değil biz 15 yıldır bu maden olaylarıyla uğraşıyoruz. Biz burada gerekli araştırmaları yaparak hiç taşkınlık yapmadan tepkimizi ve haklı mücadelemizi ortaya koyuyoruz. Bu zamana kadar sonuçları aldık fakat şu anda bakıldığında sondaj cihazları sondaj noktalarına indirildi. Maalesef biz bu noktada güvenlik güçleriyle karşı karşıya kaldık. Fakat biz hiçbir şekilde kimseye zarar verecek şekilde değil biz bu süreçte kendimizi nasıl daha iyi savunabiliriz, buradaki haklılığımızı nasıl daha iyi ortaya koyabiliriz yaşlı, genç, annelerimizle beraber biz bunun derdindeyiz. Belki de 80 yaşında teyzelerimiz var burada yıllardır bu köyün, bu dağın, bu taşın ekmeğiyle, emek vererek tırnaklarıyla hayata tutunmaya çalışıyorlar. Biz köysüz bir yaşam düşünemiyoruz. Gümüşhane maden şehri, daha önce maden firmalarının nasıl talan ettiğini, sonrasında nasıl göçler verdiğimizi, kalıcı hiçbir istihdam yaratılmadığını gördük. Sonucun ne olacağını biz çok iyi biliyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Gümüşhane'ed yerin üstü yerin altından daha değerlidir”

Köylülere destek vermek için köye giden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gümüşhane İl Başkanı Özgür Deniz Demir ise “Yine vahşi madenciliğe karşı mücadele için köylülerimizle bir aradayız. Dün Kürtün’ün Beytarla köyünde olduğu gibi, öncesinde Gümüşhane'nin Aksu, Yeşilyurt köylerinde olduğu gibi, daha öncesinde Torul'un Yalınkavak'ta olduğu gibi bugün de yine Güvemli’deyiz. Vatandaşlarımızın açık bir mesajı var: Gümüşhane'de yerin üstü yerin altından daha değerlidir diyor. Yani vatandaşlarımız yüzyıllardır yaşadığı bu coğrafyadan bir kaç tane şirketin zenginleşmesi için köylerinden, yerlerinden edilmesini, sürgün edilmesini kabul etmiyorlar. Burada sadece yaşayan insanlarımız değil. Bu coğrafyada yaşayan faunada, florada, burada yaşayan binlerce canlı varken sadece birkaç kişinin zenginleşmesi için insanların buralardan sürgün edilmesine karşıyız. Bizler mesajımız net, yerin üstü yerin altından daha değerlidir diyoruz ve bu mücadelede köylülerimizle beraberiz. Sürecin sonuna kadar da onlarla beraber olacağız” dedi.
 

Köylü kadınların kararlılığı maden aramasını durdurdu 1
1 / 12
Köylü kadınların kararlılığı maden aramasını durdurdu 2
2 / 12
Köylü kadınların kararlılığı maden aramasını durdurdu 3
3 / 12
Köylü kadınların kararlılığı maden aramasını durdurdu 4
4 / 12
Köylü kadınların kararlılığı maden aramasını durdurdu 5
5 / 12
Köylü kadınların kararlılığı maden aramasını durdurdu 6
6 / 12
Köylü kadınların kararlılığı maden aramasını durdurdu 7
7 / 12
Köylü kadınların kararlılığı maden aramasını durdurdu 8
8 / 12
Köylü kadınların kararlılığı maden aramasını durdurdu 9
9 / 12
Köylü kadınların kararlılığı maden aramasını durdurdu 10
10 / 12
Köylü kadınların kararlılığı maden aramasını durdurdu 11
11 / 12
Köylü kadınların kararlılığı maden aramasını durdurdu 12
12 / 12
Yorumlar
Z
Ziyaretçi 1 ay önce
Helal olsun teyzelerime <3
BEĞENME
0
CEVAPLA