Gümüşhane’nin Kelkit ilçesi, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kuru fasulye ile tarihi bir başarıya imza attı.
Gümüşhane Valiliği, Kelkit Belediyesi ile Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle gerçekleştirilen organizasyonda, coğrafi işaretli Kelkit Şeker Fasulyesi kullanılarak devasa bir kazanda kuru fasulye pişirildi.
Gıda mühendisleri, teknik uzmanlar ve bağımsız şahitlerin gözetiminde yapılan resmi ölçümler sonucunda kazanda tam 6 bin 840 litre kuru fasulye bulunduğu tescil edildi.
Böylece 2012 yılında Makedonya’da 5 bin 600 litre ile kırılan eski rekor geride bırakıldı ve yeni Guinness Dünya Rekoru Kelkit’in oldu.
Tüm Süreç Mühendisler ve Hakemler Huzurunda Denetlendi
Organizasyon kapsamında hacim açısından dünyanın en büyük kazanında pişirilen kuru fasulye için geleneksel pişirme yöntemleri ve doğal malzemeler esas alındı.
Pişirme sürecinin her aşaması gıda mühendisleri tarafından titizlikle denetlendi. Kazanın teknik ölçümleri ve hacim tespiti, mühendisler ve iki bağımsız şahidin huzurunda resmi tutanak altına alındı.
Hazırlık çalışmaları için Trabzon sanayisinde özel olarak ürettirilen kazanın ısınma, sıcaklığı muhafaza etme ve soğutma testleri bir hafta boyunca gece gündüz sürdürüldü.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Aşcıoğlu Catering’in ana destekçisi olduğu rekor denemesi; Kelkit Meydanı’nda 7 bin litrelik dev kazanda 21 Ağustos Cuma akşamı kuru fasulyenin pişirilmeye başlamasıyla start aldı. 22 Ağustos Cumartesi günü saat 14.00’te protokol üyelerinin yerini almasıyla Guinness World Record Türkiye Hakemi ve Temsilcisi Şeyda Subaşı Gemici, uzmanlar eşliğinde resmi ölçümleri gerçekleştirdi. Gemici, daha sonra Guinness Dünya Rekoru’nun 6 bin 840 litre ile Kelkit’e geçtiğini resmen ilan ederek rekor sertifikasını teslim etti. Ardından protokol üyeleri, kuru fasulye kazanının başında aşçılarla birlikte poz verdi.
Başkan Ünal Yılmaz: "Kelkit Bugün Tarihi Bir Gün Yaşıyor"
Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, elde edilen uluslararası başarı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Sürecin yıllar süren bir emeğin ürünü olduğunu belirten Başkan Yılmaz, şunları söyledi: “Bugün Kelkit tarihi bir gün yaşamaktadır. Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na girmek için uzun süredir hazırlık yaptık. Kuru fasulyemizi ilçemize, ilimize, ülkemize ve dünyaya tanıtmak için bu organizasyonu düzenledik. Hakem heyeti kazanımızı ölçüp tartarak gerekli değerlendirmeleri tamamladı. Bu fasulyenin yıllardır ekimi yapılıyor ancak yeterince tanıtılmadığı için satış ve pazarlama noktasında sıkıntılar yaşanıyordu. Biz de belediye olarak çiftçilerimize nasıl katkı sağlayabiliriz düşüncesiyle bu yola çıktık. Amacımız, çiftçilerimizin emeklerinin karşılığını almasını, ürünlerini değerinde satmasını ve ilçemize ekonomik katkı sağlamaktır. Kaliteli ve aroması yüksek olan Kelkit Şeker Fasulyesi'nin bundan sonra pazarlarda daha fazla yer alacağına inanıyoruz. Kelkit Şeker Fasulyesi; Köse, Şiran ve Kelkit ilçelerimizi kapsayan coğrafi işaret alanında üretilmektedir. Bu yola Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımızla birlikte çıktık. Trabzon sanayisinde özel olarak yaptırdığımız kazanla ilgili teknik çalışmaları tamamladık. Belediye personelimiz, mühendislerimiz ve çalışanlarımız gece gündüz mesai yaptı. Bu mutluluğu bütün Kelkitliler olarak yaşıyoruz.”
Vatandaşlardan Rekor Organizasyonuna Tam Destek
Rekor denemesini alanda takip eden Kelkitli vatandaşlar da gururlarını dile getirdi. Yaşar Utku isimli vatandaş, "Kelkit için gerçekten çok önemli ve tarihi bir gün. Belediye Başkanımızı tebrik ediyorum. İnşallah bundan sonra da Kelkit’in tescillenmiş dönerini dünyaya tanıtırız. Bugün çok gururluyuz" açıklamasında bulundu.
Bir diğer ilçe sakini Kamil Kaya ise "Kelkit Şeker Fasulyesi kolay kolay herkese nasip olmaz. Bu büyük bir reklam, Kelkit’imizin tanınması ve üretim için önemli bir teşvik oldu. Turizm açısından da çok değerli bir olaydır" dedi.
Engin Şahin isimli vatandaş da organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederek, "Aylardır buna hazırlanıyoruz. Bu rekoru Makedonya’dan aldık. Harika bir gün, ülkemize ve bölgemize hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.
DALTABAN: FASULYEMİZE AB’DEN TESCİL ALMAYI HEDEFLİYORUZ
Rekorun açıklanmasının ardından katılımcılara hitap eden Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Servet Daltaban, “Burada hep birlikte çok güzel bir hikaye yazdık. Tabii her hikayenin bir başlangıcı, gelişmesi ve bir sonucu vardır. Biz ilk önce hayal kurarak başladık. 1yıl önce meclisimizde karar aldık ve 2026 yılı ocak ayında Guinness World Record’a başvurduk. Kaymakamımıza ve Belediye Başkanımıza aktardık. İrade gösterdiler, projeye sahip çıktılar ve proje gelişti, büyüdü. Bugün de hep birlikte son noktayı koymuş olduk. Bu hepimizin başarısıdır. Bu rekor denemesi; coğrafi işaretli ürünümüz olan ve yakında Avrupa Birliği tesciline hazırladığımız Kelkit Kuru Fasulyesini ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtma organizasyonudur. 7 bin 770 litre kazan içerisinde bin 300 kilogram kuru fasulye, 200 kilogram et ve 50 kilogram tereyağı kullanarak fasulyemizi pişirdik. Rekorumuz ülkemize hayırlı uğurlu olsun. İnşallah çarpan etkisi olsun. Hedefimiz memleketimizin, ülkemizin gelişmesi” dedi.
YILMAZ: FASULYEMİZİN PAZAR PAYI BÜYÜYECEK
Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz da törende yaptığı konuşmada, “Bugün burada devasa bir kazanın altını harlarken, yalnızca bir yemek pişirmiyoruz; binlerce yıllık bir medeniyetler geçidinin, toprağa eğinip ter döken çiftçimizin ve asırlık üretim hafızamızın ocağını uyandırıyoruz” dedi. Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Guinness rekoru için kazana döktüğümüz ürünümüz, coğrafi işaretle kayıt altına alınmış fiziksel ve morfolojik nitelikleriyle hakiki bir mirastır. Bu, yalnızca bir günlük bir gövde gösterisi değil, Kelkit’in yarınlarına vurulmuş küresel bir vizyon mührüdür. Bu tescil sayesinde; tarlasında gece gündüz alın teri döken çiftçimizin ürünü hak ettiği küresel marka değerine kavuşacak, pazar payı büyüyecek ve emeği doğrudan kazanca dönüşecektir. Kelkit Şeker Fasulyesi artık yalnızca Türkiye’nin değil, tüm dünyanın bildiği bir gastronomi markası haline gelirken; ilçemiz tarımsal kalkınmanın, gastronomi turizminin ve kırsal istihdamın cazibe merkezi olacaktır. Bu rekor, genç üreticilerimize ata tohumuna sahip çıkma özgüveni aşılayacak; Kelkit’in adını sınırların ötesine taşıyarak ilçemizi uluslararası bir çekim noktasına dönüştürecektir.”
YILMAZ: ÜRÜNÜMÜZÜ DÜNYAYA TANITMIŞ OLDUK
Kelkit Kaymakamı Mahmut Sami Yılmaz, “Kelkit ve Köse ilçelerimizde yetişen tescilli ürünümüz Kelkit Kuru Fasulyesini bu rekorla dünyaya tanıtmış olduk” ifadesini kullandı.
BAŞER: ATALARIMIZIN MİRASINI TAŞIMAYA DEVAM EDİYORUZ
Gümüşhane Belediye Başkanı Vedat Soner Başer da “Bu, sıradan bir rekor denemesi değil. Bu toprakların bereketi olan Kelkit Kuru Fasulyesini üreten, ticaretini yapan ve bu eşsiz lezzeti sofralarımıza ulaştıran herkese teşekkür ediyoruz. Kelkit ve Köse'de yetişen bu ürünün farklı isimlerle satılması üzücü bir durum. Birbirimizin emeğine saygı göstermeliyiz. Annelerimiz, kadınlarımız ve kızlarımız bu bereketli mirası atalarımızdan torunlarımıza taşımaya, bu rekorla birlikte daha güçlü şekilde devam edecektir” diye konuştu.
Gümüşhane Milletvekili Celalettin Köse de "Kelkit, Şiran ve Köse'nin bereketli topraklarının ve alın terinin ürünü olan bu değerli fasulyenin, bugün kırılan rekorla birlikte bölgemizde yetişen tarım ürünlerine önemli bir değer katacağına inanıyorum” ifadesini kullandı.
AYYILDIZ: REKOR ÜLKEMİZE HAYIRLI OLSUN
Adalet Bakan Yardımcısı Sedat Ayyıldız da "Kelkit'in bu gurur gününde, bu toprakların bir evladı olarak Adalet Bakan Yardımcısı sıfatıyla bu mutluluğu sizlerle paylaşmaktan büyük onur duyuyorum. 'Türkiye Yüzyılı, Adaletin Yüzyılı olacak' şiarıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu milletin emeğine ve devletine göz dikenlerin karşısında kararlılıkla durmaya devam ediyoruz. Kelkit'te bugün birlik ve beraberlik içerisinde bu rekorun kırılması da bunun en güzel göstergelerinden biridir. Bu rekorun Kelkit'imize, Gümüşhane'mize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."
ATAY: ÇOK GÜZEL BİR OLAYA ŞAHİT ETTİK
Gümüşhane Valisi Cevdet Atay da "Bugün burada çok güzel bir olaya hep birlikte şahitlik ettik. Kaymakamımızı, Belediye Başkanımızı ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımızı gönülden kutluyorum. Emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından Gümüşhane Valisi Cevdet Atay, etkinliğin onursal konuğu Sahrap Soysal'a katkılarından dolayı plaket takdim etti. Ayrıca etkinliğin destekçileri olan ilçe belediyeleri ve bölge firmalarına da teşekkür plaketleri takdim edildi.
Rekor tescili ve konuşmaların ardından pişirilen yaklaşık 7 bin litrelik kuru fasulye vatandaşlara dağıtıldı.
En Büyük Kazanda Pişirilmiş Kuru Fasulye Dünya Rekoru için düzenlenen etkinliğe Adalet Bakan Yardımcısı Sedat Ayyıldız, Gümüşhane Valisi Cevdet Atay, Milletvekili Celalettin Köse, Gümüşhane Belediye Başkanı Vedat Soner Başer, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oktay Yıldız, Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Kelkit Kaymakamı Mahmut Sami Yılmaz, Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Servet Daltaban, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, Gümüşhane il protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.