Gümüşhane’nin Merkeze bağlı Söğütağıl Köyü’nde, yerleşim ihtiyacının karşılanması ve köyün gelişiminin modern bir planlamayla sürdürülmesi amacıyla 2016 yılında başlatılan çalışmalarda kritik aşamaya gelindi.
Yaklaşık on yıllık süreçte köye ait halihazır haritalar titizlikle hazırlandı ve teknik altyapının temelini oluşturan zemin etütleri eksiksiz şekilde gerçekleştirildi.
Projenin hukuki ve idari zemini için imar planı ile parselasyon işlemleri tamamlanırken, söz konusu tüm adımlar Gümüşhane İl Genel Meclisi tarafından onaylanarak resmileştirildi. Bu yoğun mesai neticesinde köyün yerleşim alanını genişletecek yaklaşık 60 adet konut parseli ortaya çıkarıldı.
Doğrudan Satış Yöntemi Endişe Uyandırdı
Mülkiyeti Hazine adına kayıtlı olan bu alanın, Gümüşhane Milli Emlak Müdürlüğü tarafından doğrudan satış yöntemiyle ekonomiye kazandırılması planı, köy yönetimini harekete geçirdi.
Söğütağıl Köyü Muhtarı Serdar Gün Şişman, parsellerin serbest satışa sunulmasının köy halkının yerleşim ihtiyacını karşılamasını zorlaştıracağını ifade etti. Şişman, dışarıdan yapılacak alımların köyün demografik ve sosyal yapısını bozma riski taşıdığına dikkat çekerek, bu durumun yıllardır verilen emeğin amacına aykırı sonuçlar doğuracağını savundu.
Mevzuat Engeli ve Yerel İhtiyaçlar
Mevcut mevzuatta yer alan ve hak sahipliği için aranan “en az 5 yıl köyde ikamet etme” ile “mevcut konutun yıkık veya viran olması” gibi şartların günümüz sosyal dinamiklerine uygun olmadığını belirten Muhtar Şişman, bu kriterlerin köylünün mülk sahibi olmasının önünde engel teşkil ettiğini vurguladı.
Benzer sorunun Sarıçiçek ve diğer köylerde de olduğunu ifade eden Şişman, yerleşim alanındaki parsellerin doğrudan köy tüzel kişiliğine tahsis edilmesi gerektiğini dile getirdi. Bu sayede yerel ihtiyaçların daha sağlıklı belirleneceğini ve köy halkının öncelikli olarak faydalanmasının sağlanacağını kaydeden Şişman, konunun çözümü için idari makamlara çağrıda bulundu.