Ara
Gümüşhane
Kapalı
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5354 %0.07
49,5729 %-0.06
5.746,23 % -0,12
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Şeker Tüketiminde Aşırıya Kaçmayın Uyarısı

Şeker Tüketiminde Aşırıya Kaçmayın Uyarısı

Diyetisyen Esra Kale, şeker tüketiminin çocuklar ve gençler için sağlık riski oluşturduğunu vurguladı. Paketli gıda etiketlerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Kale, dengeli beslenme ve fiziksel aktivitenin önemini de açıkladı.

602
Gösterim
2 Dakika
Okunma Süresi

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Esra Kale, özellikle çocuklar ve gençler arasında artan şeker tüketiminin sağlık açısından ciddi riskler oluşturduğunu belirterek vatandaşlara uyarılarda bulundu. Kale, şekerin yalnızca tatlı yiyeceklerle değil, birçok hazır gıdanın içinde gizli olarak bulunduğuna dikkat çekti.

“Şeker sadece tatlılarda değil, birçok üründe gizli”

Diyetisyen Kale, şekerin hem doğal hem de ilave olarak iki şekilde beslenmemize girdiğini belirterek, “Şeker; şeker pancarı ve şeker kamışından elde edilen doğal bir bileşiktir. Ancak yiyeceklerin hazırlanması sırasında eklenen ‘ilave şeker’ beslenmede dengesizliğe yol açabiliyor. Fazla miktarda şeker tüketimi, diyetin enerji içeriğini artırarak obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları ve diş çürükleri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor” dedi.

“Çocuklarda şekere dikkat edilmeli”

Özellikle küçük yaş gruplarında şekerli ürünlerin tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Kale, “İki yaşından küçük çocuklarda şekerli yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır. Ayrıca şeker içeren besinlerin öğün aralarında ve yatmadan önce tüketilmemesi gerekir” ifadelerini kullandı.

“Etiketleri okumadan satın almayın”

Kale, vatandaşların paketli gıdaların etiketlerine dikkat etmesi gerektiğini hatırlatarak şu bilgileri paylaştı: “Ambalajlı ürünlerin üzerinde ‘beyaz şeker, glukoz şurubu, fruktoz, mısır şurubu, invert şeker çözeltisi, pudra şekeri’ gibi ifadeler bulunuyorsa, o ürün ilave şeker içeriyor demektir. Özellikle bazı kahvaltılık gevrekler, yoğurtlar ve meyve suları yüksek miktarda serbest şeker içerir. Bu nedenle sade yulaf lapası veya şekersiz müsli gibi tahıllar tercih edilmeli, tatlandırmak için taze meyveler kullanılmalıdır.”

“Sadece şekeri azaltmak yetmez”

Diyetisyen Kale, “Bazı ürünlerin etiketinde ‘şeker oranı az’ yazmasına rağmen yağ oranı yüksek olabiliyor. Bu durumda enerji değeri düşmediği için kilo verme veya sağlığı koruma açısından bir fayda sağlanmıyor. Sağlıklı bir yaşam için sadece şekeri azaltmak değil, dengeli beslenmek ve fiziksel aktiviteyi artırmak da önemlidir” diye konuştu.

“Günlük enerjinin yüzde 10’unu geçmemeli”

Türkiye Beslenme Rehberi’ne göre şekerden gelen enerjinin günlük enerjinin yüzde 10’unu geçmemesi, yüzde 5’in altında tutulmasının ise daha sağlıklı olacağına dikkat çeken Kale, vatandaşların bu konuda daha bilinçli davranması gerektiğini söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *