Gümüşhane Haberleri
2019-03-07 12:39:05

GELECEĞE İZ BIRAKIN, OY KULLANIN 

Gülden Meydan

07 Mart 2019, 12:39

Demokrasinin en önemli parçasıdır, hükümeti seçmek, sandığa gitmek. Demokrasiye sahip çıkmanın gereği ve önemli bir vatandaşlık görevidir.

Oy vermek çok önemlidir çünkü hükümete iktidar olma hakkını veren halkın oylarıdır. Oy kullanmak bizim en büyük ve en önemli siyasi gücümüzdür. Hiçbir siyasi güce ya da etkiye sahip olmadığınızı düşünseniz bile bir oyunuz ile cumhuriyete sahip çıkabilirsiniz. Siyasi düşünceniz ne olursa olsun, oy kullanmazsanız, ülkenin şu an içinde bulunduğu durum ya da gelecekte içinde bulunacağı durumla ilgili hak iddia edemezsiniz. 

Seçimlerde oy kullanmak, oyunuza sahip çıkmak, yaşadığımız ülkenin geleceği için bir şeyler yapmak sizin en büyük hakkınızdır.  Oy kullanmak bir seçmen olarak vatandaşlık görevimizdir. Oy kullandığımız zaman, doğal olarak, ülkenin geleceğinde de söz sahibi oluyoruz, oy kullanarak diyoruz ki, ‘’yönetimde ben de varım, benim kararım da önemli’’. Oy vatandaşın elindeki en büyük nimettir. İktidarı ele geçirmek için uğraşan siyasi partiler zamanı geldiğinde bizlerden bir oy alabilmek için var gücüyle birbirleriyle yarışırlar. Bundan da anlaşılacağı gibi oy hakkı insanın en büyük silahıdır ve bu silahı en etkili şekilde kullanmak yine sizin elinizdedir. Seçimlerin en güzel taraflarından biri de hangi kitleye mensup olursa olsun, zenginin oyu da aynı değere sahiptir, fakirin oyu da aynı değere sahiptir. 

Bazen duyuyorum ‘’Bir oy neyi kurtarır veya bir oydan bir şey olmaz, kimse bir şey kaybetmez de kazanmaz da’’.  Bu düşünceye sığınıp oy vermeden tatile gidenler, evde uyumayı seçenler, tatili de uyumayı da erteleyebilirler çünkü oy kullanabilmek için sadece bir gününüz var. Öğrenciler de  öğrenim gördükleri yerlerde oylarını kullanmak isteyen öğrenciler (askeri öğrenciler hariç), öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduklarına ve kaldıkları yurt müdürlüğünden de yurtta kaldıklarına ilişkin alacakları belgelerle bağlı bulundukları okul ve yurtların ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvurmaları ve tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ile eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim etmeleri halinde bulundukları yerden oy kullanabilecek.  Unutulmamalıdır ki kullandığınız oy sizin vicdanınızdır. Bir oyun önemini idrak edemeyenlere, “Bir çivi bir nalı, bir nal bir atı, bir at bir süvariyi, bir süvari bir orduyu ve bir ordu bütün memleketi kurtarır.” Diye çok açıklayıcı, teşvik edici bir atasözümüz vardır. 

Sandığa attığımız boş bir kağıt değildir. Bizim vicdanımızdır. Bir oyla geleceğe iz bırakmaya herkesin hakkı var !

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.