Dondurmaya Hiç Bu Açıdan Baktınız Mı?

Dondurmaya Hiç Bu Açıdan Baktınız Mı?

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurma, günümüzde artık hemen hemen her mevsimde tüketilebilmektedir. Birbirinden farklı çeşitleriyle 7’den 70’e herkesin damağını tatlandıran dondurmalar, vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok şeyi karşılayabilmektedir. Hakkında yaygın olarak birçok yanlış bilginin bulunduğu dondurmanın boğaz hastalıkları gibi rahatsızlıklara neden olduğu düşünülmektedir. Aksine sağlığa oldukça faydalı olan dondurma günlük olarak alınması gereken minerallerin büyük bir kısmını ihtiva etmektedir. Böylelikle yaz-kış tüketiminde bir sakınca bulunmayan dondurmalara sadece serinleme ihtiyacını karşılayan bir tatlı gözüyle bakılmamalıdır. Dondurma ve insan sağlığı arasındaki ilişkiyi detaylı olarak öğrenebileceğiniz yazımız sizlerle.

Dondurma Faydaları Nelerdir?

Süt ve birbirinden farklı meyvelerle birlik hazırlanan dondurmalar, kakaolu, vanilyalı, kavunlu, karamelli veya çilekli gibi çeşitleriyle tercih edilebilmektedir. Lezzet şöleni sunduğu gibi insan sağlığına pek çok konuda fayda sağlayabilen dondurmalar bu bağlamda tüketilmesinde sakınca bulunmayan gıda ürünleri arasında yer almaktadır.

Sıcak yaz dönemlerinin olmazsa olmazı dondurma faydaları şu şekilde sıralanmaktadır;

·        Başta A olmak üzere C, D, E ve B grubu vitaminleri içeren dondurmalar, insan vücudunun ana besin maddelerini karşılayabilmektedir.

·        K vitamini bakımından oldukça zengin olan dondurma, böylelikle sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olmaktadır.

·        Antioksidan özelliğe sahip olan dondurma, vücuda zarar veren toksinlerin atılması konusunda etki edebilmektedir.

·        Dondurmanın kararında tüketilmesi durumunda kilo yapıcı değil aksine zayıflamayı destekleyici bir etki sunmaktadır. Düşük kalorili olması ve süt içermesi, kişinin uzun süre tok hissetmesine yardımcı olmaktadır.

·        Süt kaynaklı bir ürün olan dondurma, içerisinde kalsiyum ve fosfor minerallerini barındırmaktadır. Böylelikle dondurma faydaları arasında kemik ve diş gelişimine destek olduğu söylenebilmektedir.

·        Kişiye enerji verebilen dondurma, dolayısıyla mutluluk verici bir gıda ürünü olarak tüketilebilmektedir.

·        Dondurma, gebelik döneminde yaşanan bulantıları geçirebilmek amacıyla tercih edilebilmektedir.

Kaliteli Dondurma Nasıl Olmalıdır?

Herkes tarafından sıklıkla tüketilen dondurmaların sağlık ve lezzet açısından dikkatli olunması gereken detayları bulunmaktadır. Günümüzde onlarca çeşitten oluşan dondurmalar arasında seçim yapmakta zorlananların özen gösterebileceği detayların iyi bilinmesi gerekmektedir. Bunlardan ilki, dondurmaların üretim aşamasında kaliteli ve doğru malzemelerden yapılıyor olmasıdır. Dondurmanın kaliteli olup olmadığı konusunda en belirleyici kriter, malzeme seçimidir. Kullanılan sütün antibiyotik içermiyor olması, yağ oranının belirlenen kriterler arasında bulunması, herhangi bir şekilde su katılmaması ve kuru madde oranı en çok önem verilmesi gereken unsurlar arasındadır. Bunun yanı sıra dondurma yapılırken kullanılan şekerin de mutlaka kaliteli olmasına özen gösterilmelidir.

Üretim aşamasında kullanılan yağın özelliği ve miktarı da dondurmanın kalitesini belirleyen faktörler arasında yer almaktadır. Yağ, kaliteli dondurmaya lezzet veren önemli detaylardan biri konumundadır. Pamuk yağı, palm yağı veya margarin gibi ürünler kaliteli dondurmada bulunmaması gereken ürünler arasında sayılmaktadır.

Kaliteli dondurmanın olmazsa olmazlarından biri de sahip olduğu hacim artışı olarak öne çıkmaktadır. TS 4265 standartları kapsamında belirlenen kriterlere göre bu artışın en fazla yüzde 100 olmasına izin verilmektedir. Bu hacimden daha fazla yaşanan artışlarda dondurmanın sahip olduğu kalitede azalma gözlemlenmektedir. Hesaplar doğrultusunda bir dondurmaya kaliteli denilebilmesi için hacim artışının ortalama yüzde 10 ile 30 aralığında olması gerekmektedir.

Dondurmaların yüzeyine bakıldığında buz kristallerinin az miktarda ve küçük küçük görülmesi, bu ürünün kaliteli olduğunu göstermektedir. Depolama sürecinin son derece kaliteli yapıldığını gösteren bu detay, aksi durumlarda büyük buz kristallerinin zaman içerisinde dondurmaya karışmasıyla sonuçlanmaktadır. 10 dereceden fazla ısı farkına uğrayan bu ürünler, eridikten sonra yeniden donarak dondurmanın lezzetini olumsuz etkileyebilmektedir.

Kaliteli dondurmanın hemen erimemesi, çok tatlı olmaması ve ağza atıldıktan sonra aniden küçülmemesi gerekmektedir. Damakta buz kristallerinin hissedilmemesinin gerektiği kaliteli dondurmalarda aynı zamanda pestisit ve aflatoksin gibi maddeler bulunmamalıdır.

Dondurma Yemek Mutluluk Verir Mi?

Dondurma yemenin mutluluk verdiği bilimsel olarak kanıtlanmış durumdadır. İçeriğinde bulunan süt şekeri, vücutta serotonin hormonunun salgılanmasını hızlandırmaktadır. Böylelikle mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin fazla salgılanmakta ve kişi kendisini daha mutlu hissedebilmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalar dondurmanın, çikolatadan daha fazla mutluluk hormonu salgılattığını ortaya koymaktadır. Bu durumda çikolatalı dondurma yemenin mutlulukla doğrudan bir ilişkisinin bulunduğu söylenebilmektedir. Diğer tatlı çeşitlerine nazaran çok daha az şeker içeriyor olmasından ötürü kilo yapmaya etki etmeyen dondurma böylelikle kişinin psikolojik olarak rahat hissetmesine yardımcı olmaktadır. Sağlıklı ve mutlu bir hayat için sık sık dondurma tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Hazz’ın Tadını Çıkarın!

Birbirinden lezzetli çikolataları, tadına doyamayacağınız macaron çeşitlerini, her damak tadına hitap eden mochileri sizlerle buluşturan Hazz, sofralarınızı süslemeye devam ediyor. Bitter Belçika çikolatalı, karamelli yer fıstıklı, sütlü kaymaklı ve pekmezli dondurma seçeneklerini sizlere sunan Hazz, gastronomik açıdan keyifli bir deneyim yaşatırken hem kendinizi hem de sevdiklerinizi mutlu etmenize olanak sağlıyor.

Ham madde seçiminden özel koleksiyonların hazırlanması sürecine kadar titiz bir çalışma sürdüren Hazz ile kaliteli tatlı ve atıştırmalıkların farkını hissedebilirsiniz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER