Gümüşhane’nin ihracat potansiyeli bu panelde konuşulacak

Gümüşhane’nin ihracat potansiyelinin geliştirilmesi, fırsat ve tehditleri konu alan panel Üniversite-İş Dünyası-Öğrenci buluşmaları kapsamında sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek.

Gümüşhane’nin ihracat potansiyeli bu panelde konuşulacak

TOBB, Gümüşhane ve Kelkit Ticaret ve Sanayi Odaları, Gümüşhane Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Gümüşhane Üniversitesi’nin destekleriyle gerçekleştirilecek program 7 Temmuz günü saat 14.00’de dijital ortamda gerçekleştirilecek. 

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Türk Eximbank yöneticilerinin de katılacağı programda Gümüşhane’de ihracat yapan ya da yapma potansiyeli olan girişimcilerin ihracat konusunda yaşadığı sorunlara çözüm önerisi sunma, kolay ihracat, mikro ihracat, sağlanan ihracat desteklerini tanıtma konusu üzerinde durulacak, programda ayrıca soru- cevap bölümü olacak.

Gümüşhane Üniversitesi İşletme Bölümü öğretim üyesi ve aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) akademik danışmanı olan Prof. Dr. Hasan Ayaydın’ın yöneteceği panelde Türk Eximbank Trabzon Şube Müdür Yardımcısı Yakup Yıldız "İhracat kredisi ve sigorta uygulamaları", Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Devlet Yatırımları Şube Müdürü Ekrem Altun ise "Nasıl ihracatçı olunur" konularında katılımcıları bilgilendirecek.

Panele isteyen herkesin bahse konu gün ve saatte https://meet.google.com/mpb-rdpu-tvu adresinden katılabileceğini kaydeden modetatör Prof.Dr. Hasan Ayaydın, “İhracat, ülkelerin dış ticaret dengelerinin korunmasının yanı sıra, ülke içindeki ekonomik faaliyetlerin canlanması, ekonomik büyümenin artması, istihdam, üretim ve karlılığın artmasını sağlayarak makroekonomik dengelerin iyileşmesine katkıda bulunmaktadır. Dünyanın en büyük ekonomileri aynı zamanda en çok ihracat yapan ülkelerdir. İhracat şirketler için de sayısız ekonomik fayda sağlar. İhracat yaparak farklı pazarlara erişim sağlayan şirketler, artan talebi karşılamak üzere üretimlerini artırarak birim maliyetlerini düşürüp karlılık oranlarını yükseltirler. Dış pazarlarda rekabet eden şirketler artan bilgi birikimleriyle yeni teknolojiler ve pazarlama yöntemleri geliştirerek global piyasalarda pazar paylarını artırırken iç ve dış piyasalarda rekabetçi üstünlük elde ederler. Küresel ekonomide söz sahibi ülke konumuna gelebilmek ve bölge olarak ülke ekonomisine daha fazla katkı sunmak için teknoloji odaklı yatırım yapan, büyüme potansiyeli olan pestil-köme sektörünün yeni pazarlara açılması önem arz etmektedir” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ihracat sıralamasında 2020 yılı sonunda 64. sırada olan Gümüşhane’nin 2021 yılı Mayıs Ayı itibariyle 60. sıraya yükseldiğini hatırlatan Ayaydın, “Gümüşhane ilinin ihracat tutarı 2020 yılı Mayıs ayı itibariyle 19,8 milyon dolar iken, 2021 yılı Mayıs ayında 27,3 milyon dolara yükselmiştir. Gümüşhane ilinin maden firmaları ve gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalarının finansmana erişiminin sağlanması ve sorunlarının çözülmesiyle bu potansiyelinin geliştirilebileceğine inanmaktayız. KOBİ’ler Türkiye ekonomisinin bel kemiği, dinamosu, ekonominin can damarıdır. “Güçlü KOBİ Güçlü Türkiye” düşüncesinden hareketle bu seminer programları başlattık. KOBİ'lerin hızla dijitalleşen dünyaya ayak uydurmaları ve rekabet güçlerini artırmalarını sağlamak amacıyla; TOBB'un, Ticaret ve Sanayi Odalarımızın, Gümüşhane Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Üniversitemizin desteğiyle bir dizi seminer programı başlatıyoruz ve ikincisini “Gümüşhane İlinin ihracat potansiyelinin geliştirilmesi: Fırsatlar ve tehditler” temasıyla düzenleyeceğiz. Bu seminer programı kapsamında esnafımız ve sanayicimiz, sektör temsilcileri, üniversiteden bilim insanları, ilin ekonomik yöneticileri, sivil toplum kuruluşları, öğrencilerimizi bir araya getirmeyi de planlıyoruz. Programın Gümüşhane ilimiz esnafına, sanayicisine ve ilgilenenlere faydalı olmasını diliyorum” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER