Gümüşhane’nin Yöresel Ürünleri

Gümüşhane’nin Yöresel Ürünleri

Gümüşhane’ye tatil yapmaya geldiyseniz ve buradan eli kolu boş dönmek istemiyorsanız doğru yerdesiniz! Doğu Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Gümüşhane’de kendiniz ve sevdikleriniz için alabieceğiniz pek çok yöresel ürün bulunmakta. Tatile gittiğiniz yerden magnet ya da anahtarlık gibi sıradan hediyelikleri almaktan sıkıldıysanız Gümüşhane’nin neyi meşhur adlı yazımızı okuyarak bu sorunun en özel yanıtlarını bulabilirsiniz. Pek çoğu Türk Patent Enstitüsü tarafından mahreç işareti ile koruma altına alınan bu yöresel ürünleri gelin birlikte inceleyelim. Keyifli okumalar.

1. Dut Pestili

Gümüşhane’nin meşhur pestili hem kendiniz hem de sevdikleriniz için tatil dönüşü alabileceğiniz en güzel ürünlerin başında gelmekte. Dut pestili aynı zamanda coğrafi işaret alan ürünler arasında yer alması ile de dikkat çekmekte. Bu eşsiz lezzeti şehirde kurulan pazarlardan aktarlara kadar her yerde bulabilirsiniz.

2. Gümüşhane Kömesi

Dut pestili dikkatinizi çektiyse yöreye özgü başka bir lezzet olan köme için de valizinize yer açmalısınız. Türk Patent Enstitüsü tarafından mahreç işareti ile tescillenen Gümüşhane kömesi halk arasında görüntüsü nedeniyle cevizli sucuk olarak da bilinmekte. Yöre halkı tarafından pestil kadar çok yapılan ve tüketilen köme sade, pikolalı ve cevizli olarak hazırlanabilmekte.

3. Deleme Peyniri

Coğrafi işaret alan ürünlerden bir diğeri ile listemize devam edelim. Deleme peyniri de yörenin en özel yöresel lezzetleri arasında yer almakta. Tamamen doğal yöntemlerle hazırlanan delem peyniri, ısıtılınca eriyen yarı sert yapısıyla damaklarda lezzet şöleni yaşatmakta. Siz de sevdiklerinize özel bir armağan götürmek istiyorsanız deleme peynirine bir şans verebilirsiniz.

4. Kelkit Zilli Kilimi

Gümüşhane, kilim dokumacılığı ile ünlü şehirlerimizden biridir. Kelkit zilli kilimi ise Türk Patent Enstitüsü’nün mahreç işareti ile koruma altına aldığı değerlerimizden biridir. Kelkit zilli kilimi hem kendi eviniz için tercih edebileceğiniz hem de sevdiklerinize armağan edebileceğiniz yöresel bir üründür.

5. Dölek Güveci

Gümüşhane’den alınabilecek yöresel ürünlerde biri de Dölek güvecidir. Bu güveç Gümüşhane’nin Dölek köyünde özel teknikler kullanılarak yapılmaktadır. Bu köyden çıkarılan farklı bir kil karışımından yapılan Dölek güveci, Gümüşhane’nin yöresel lezzetlerinin de aslında püf noktasıdır.

6. Gümüş Aksesuarlar

Gümüşhane’den kendiniz veya sevdikleriniz için alacağınız gümüş aksesuarlar kesinlikle sıradan olmayacaktır. Çünkü adından da anlaşılabileceği gibi bu şehir gümüşün ana vatanıdır desek yanlış olmaz. Şehirde 70 adet gümüş madeni bulunmaktadır. Dolayısıyla birçok gümüş atölyesi çıkarılan bu değerli madeni işleyerek harika aksesuarlara dönüştürmektedir. Özellikle takılarda ve antika kaplamalarda sık sık gümüş tercih edilmektedir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER