Naylon Fatura Kullanma Suçu ve Cezası

Naylon Fatura Kullanma Suçu ve Cezası

Vergi mükelleflerinin, vergi yükümlülüklerini azaltma ya da vergi indiriminden faydalanma amacıyla gerçeği yansıtmayan belgeler kullanması yaygın bir durumdur. Bu tür eylemler, vergi iadesi elde etme ya da tamamen vergi ödemekten kaçınma gibi çeşitli amaçlarla gerçekleştirilebilir.

Sahte fatura kullanımı, Vergi Usul Kanunu içerisinde tanımlanan Kaçakçılık Suçları bölümünde ele alınmakta ve bu tür eylemler için 3 ile 8 yıl arası hapis cezası öngörülmektedir.

Hukuksal temeli olmayan işlemlere dayanarak düzenlenen belgeler sahte belge olarak kabul edilir. Bu, gerçekte var olmayan bir işlemi varmış gibi göstermek suretiyle sahte fatura düzenlenmesine neden olur.

Vergi Usul Kanunu'nun (VUK) 227. maddesine göre, belirli unsurları taşımayan belgeler sahte olarak değerlendirilir. VUK 359. madde, belge tanımını yapmakta ve bu tanıma göre fatura da dahil olmak üzere, hukuksal bir ilişkiye dayanmayan belgeler sahte olarak kabul edilir.

Sahte belge kullananlar, vergi işlemleri sırasında bilinçli olarak gerçeği yansıtmayan faturaları kullanır. Bu suçun işlenmesi için düzenlenen belgenin zorunlu unsurları içermesi ve vergi işlemleri sırasında kullanılması gerekir. Sahte fatura düzenleyen kişiler, gerçek gelirlerini gizleyerek vergi yükümlülüklerini azaltmayı amaçlar.

Sahte fatura kullanımında, belgeyi hazırlayan kişinin bu belgeyi kullanmış olması zorunluluğu bulunmaz. Ayrıca, sahte fatura kullanımı herhangi bir vergi kaybına neden olmasa bile, kullanılmış olması suçun oluşumu için yeterlidir. Suçun ciddiyeti ve mahkumiyet halinde kişinin karşı karşıya kalabileceği ceza dikkate alındığında bu suça ilişkin hukuki süreçlerde bir Ankara ceza avukatından hukuki yardım alınmasının kişinin etkin şekilde savunulabilmesi için önem arzettiği görülecektir.

Sahte Fatura (Naylon Fatura) Suç Unsurları

Sahte Fatura (Naylon Fatura) suçunun temel unsuru, kasten işlenmesidir. Suçun oluşabilmesi için faaliyetin kasıtlı olarak gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir. Bu suçun manevi unsuru, bilerek ve isteyerek sahte fatura kullanmaktır.

Sahte fatura kullanımı suçunun faili, bu tür belgeleri kullanan kişidir. Vasi, veli veya kayyum altında bulunan kişiler adına sahte fatura kullanımı nedeniyle ceza uygulanmaz; bu durumda sorumluluk atanan vasi, veli veya kayyuma aittir.

Tüzel kişiliklere hürriyeti kısıtlayıcı cezalar uygulanamaz; bu tür suçlarda yalnızca gerçek kişilere ceza verilir. Eğer sahte fatura düzenleme eylemi amir veya yöneticilerin talimatıyla gerçekleşmişse, iştirak hükümleri çerçevesinde değerlendirilir. Sahte fatura (naylon fatura) düzenleme, vergi kaçakçılığı suçları kategorisinde yer alır.

Vergi Kaçakçılığı Suçu

Vergi kaçakçılığı, vergi kanunlarına aykırı olarak defter ve kayıtların yanı sıra faturaların ve diğer belgelerin saklanması, ibraz edilmesi ve kullanılmasıyla ilgili suçları kapsar. Bu tür eylemler, VUK'un 359. maddesi altında düzenlenmiştir. Madde, defterlerin yanıltıcı şekilde düzenlenmesi, belgelerin tahrifi, gizlenmesi veya yanıltıcı belgelerin kullanılmasını cezalandırır. Ayrıca, defter ve belgelerin yok edilmesi, sahte olarak düzenlenmesi veya kullanılması gibi fiiller de bu madde kapsamında değerlendirilir.

Vergi kaçakçılığı suçları, Ceza Muhakemesi Kanunu çerçevesinde soruşturulur ve kovuşturulur.

Vergi Kaçakçılığı Suçu Uzlaşma ve Şikayet

Vergi kaçakçılığı, şikayete bağlı olmayan suçlardandır ve bu tür suçlarla ilgili haber alındığında savcılık makamı harekete geçer. Ceza davalarında, devletin haklarını savunma görevi savcılığa aittir. Vergi suçları bakımından Asliye Ceza Mahkemeleri görevlidir ve bu suçlar için 8 yıllık zamanaşımı süresi uygulanır. Vergi kaçakçılığı suçları, uzlaşma kapsamında değerlendirilmez.

Vergi kaçakçılığı suçlarından dolayı hukuki yardım almak, hak kayıplarının önlenmesi açısından önemlidir.

Sahte Fatura Kullanma-Düzenleme Suçu VUK 359/b

Naylon fatura veya sahte fatura, gerçek bir durumu yansıtmayan belgelerdir ve bu tür belgeler, vergi kaçakçılığı suçları arasında yer alır. Sahte fatura düzenlemenin çeşitli amaçları olabilir, örneğin haksız kazanç elde etme, daha az vergi ödeme ya da hiç vergi ödememe gibi. Vergi Usul Kanunu'nda getirilen özel düzenlemelerle sahte fatura suçunun önlenmesi amaçlanmıştır. Bu suçla ilgili yargılama sürecinde, dava dosyasında faturaların orijinali ve onaylı kopyalarının bulunması gerekmektedir. Suçun işlenmesi genellikle birden fazla kişinin etkileşimi gerektirir.

Sahte Fatura Kullanımı Etkin Pişmanlık ve Ceza İndirimi

Sahte fatura kullanımı nedeniyle yargılanan bireyler, belirli şartların sağlanması durumunda ceza indiriminden faydalanabilir. Bu indirim için gerekli şartlar şunlardır:

  • İlgili verginin ve vergiye ilişkin gecikme faizi ile gecikme zammının tamamının ödenmesi,
  • Kesilen cezaların yarısının ödenmesi gerekmektedir.

Eğer bu koşullar soruşturma aşamasında sağlanırsa, verilecek ceza yarı oranında azaltılır. Kovuşturma evresinde bu şartlar sağlandığında ise ceza üçte bir oranında indirilir. Ceza indiriminden faydalanabilmek için;

  • Vergi mahkemesinde dava açılmamış olmalı,
  • Açılmışsa davadan feragat edilmiş olmalı,
  • Kanun yollarına başvurulmamış ya da başvurulmuşsa bundan vazgeçilmiş olmalıdır.

Zincirleme Suç Hükümleri

Birden fazla takvim yılında veya vergilendirme döneminde aynı suçu işleme bağlamında işlenen sahte fatura suçları için, suçun zincirleme niteliği göz önünde bulundurularak ceza artırımına gidilebilir. Bu durumda ceza, bir dörtten üç dörde kadar artırılabilecek oranda yükseltilebilir. Ancak, sanık aynı beyanname döneminde birden fazla sahte fatura düzenlemişse, zincirleme suç hükümleri uygulanmaz. Vergi suçlarının incelemesi, vergi müfettişleri tarafından yürütülen bir süreçtir ve vergi incelemesi önemli bir ispat aracı olarak kabul edilir.

Vergi İncelemesi Nasıl Yapılır?

Vergi incelemesi, mükelleflerin iş yerlerinde veya vergi dairelerinde gerçekleştirilebilir. İnceleme sürecinde, vergi müfettişi gerekli belgelerin ibraz edilmesi için mükellefe bildirimde bulunur ve duruma göre 15 günlük bir süre tanıyabilir. Mükellefler, vergi müfettişinin işini kolaylaştırmakla yükümlüdür. Müfettişler, inceleme sürecinde gerektiğinde ilgili tüm gerçek ve tüzel kişilerden bilgi ve belge talep edebilir.

Şirketlerin tasfiye edilmiş olması, vergi suçu incelemesine engel teşkil etmez. Vergi suçlarına ilişkin ceza davası açılacağı zaman, vergi dairesi tarafından hazırlanan vergi tekniği raporu ve vergi suçu raporuna dayanılarak hareket edilir. Bu raporlar olmaksızın ceza davası açılamaz.

Vergi Kaçakçılığı Suçu-Sahte Fatura Düzenleme, Kullanma Suçu Cezası

Vergi kaçakçılığı suçunu işleyen bireyler, 18 aydan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir. Suçun işleniş biçimine göre değişiklik gösteren cezalar aşağıdaki fiilleri kapsar:

  • Muhasebede hile yapmak,
  • Yasadışı defter tutmak,
  • Gerçeğe aykırı kişiler adına hesap açmak,
  • Defter ve belgeleri yanıltıcı şekilde düzenlemek veya kullanmak,
  • Vergi incelemesi sırasında gerekli belgeleri ibraz etmemek.

Sahte belge düzenleme ve kullanma suçları için ise 3-8 yıl arasında hapis cezası öngörülür. Sahte fatura kullanma ve düzenleme suçu kapsamında verilen cezalar, suçun ciddiyetine göre belirlenir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER