Gümüşhane-Besni Hattı

Orası Besni, burası Gümüşhane. Arada var 636 km yol. Arabanızla giderseniz yaklaşık 9 saatten fazla devam eden bir yolculuk süresi.

Neden? Nasıl bir yolculuk? Dilerseniz anlatayım:

Kış mevsiminin son ayı Şubat’tayız. Yerelde Gücük ayı olarak bilinen en kısa ömürlü Ay. Ama başımıza büyük işler açmakla ünlenen bir Ay oldu. Takvimler 2023’ün 06 Şubat’ı gösterdiğinin üzerinden birkaç saat geçmişti ki, saat tam 04.20 de Doğu ve Güney Doğu İllerimizin 11 tanesi asrın depremi ile sarsıldı.

Depremzedelerin ifadesine göre “Bu deprem değil bir bitişti bizim için” değerlendirmesini yaptılar. 50 binden fazla şehit binlerce yaralımız oldu. Hayatta kalanlar, kaybettikleri yakın canlarının acısına bir daha göremeyecekleri komşularının acısı da eklenince dayanılması imkansız bu yürek yangını tüm vatandaşlarımızı derinden sarsmaya yetti ve arttı bile.

Hasılı bölgede hüzün ve yas vardı. Bu hasret belli ki bir süre daha devam edecek. Millet olarak yaşanan acı ortak paydamız oldu.

Hayat devam ediyor diyerek devlet Millet iş birliği çerçevesinde daha ilk günden itibaren yaralar sarılmaya başlandı. Birinci derecede sorumlu devlet ve erkânı ilk saatlerde deprem bölgesinde vatandaşlarla buluştu. Dayanacak gücü kalmayanlara destek olundu, bunu vefalı yurttaşlarımızla başarmaya çalıştılar ve de başarıyorlar. Öyle ki:

Bölgeye Koordinatör Valiler, Kaymakamlar atandı. Bu Mülki İdare amirleri geldikleri illerden ekipmanlarını ve personellerini getirerek kurtarma, enkaz kaldırma ve sosyal ihtiyaçların noksansız karşılanmasında etkin görevler üstlendiler. Ve üstlenmeye de devam ediyorlar. Bu koordinatör Valilerden birisi de muhterem Valimiz Kamuran Taşbilek, ADIYAMAN- BESNİ İlçesinde görevlendirildi. Sayın Vali görev emri daha yolda iken kendisini aradığımda, “Hocam Besni’ye girmek üzereyiz” yanıtı benim için şaşırtıcı olmadı. Çünkü Sayın Vali TAŞBİLEK, depremin olduğu 06 Şubat saat 04.20’den beri teyakkuz durumunda olduğunu biliyordum.

Yanında Özel Kalem Müdürü Ertuğrul Akçay, makam şoförleri Gökalp Üzüm, Nahit Okumuş, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Kemalettin Demirkıran ve korumaları ile bölgeye intikal eden Vali Taşbilek kriz merkezinde yaptığı toplantıdan sonra iş bölümü ilkesi çerçevesinde enkaz kaldırmalarına hız verdi. Bir yandan da vatandaş ziyaretleri, gönüllere dokunuş toplantıları yaparak halkın ayakta durmasına katkı sağladı.

Kendisi anlatıyor. Hocam bazı geceler 5 saat bazı geceler 3 saat uykudan sora hep vatandaşların arasında olduk. Uyku nedir bilmedik. Yaklaşık 60 köyün tamamına yakınını bizzat dolaşarak, gidemediğim köylere de arkadaşlarımı göndererek vatandaşlarla hem-hal olduk. 10 gün kalacaktık 32 gün sonra ilimize döndük. Çünkü, Zigana Tünelinin açılış törenine katılmak mecburiyeti vardı.

Bu nedenle Yazımızın başlığını 1986 Yapımı “Mardin- München (Münih) hattı” filminden esinlenerek konumuzla da ilintili olduğu için “Gümüşhane- Besni hattı” olarak koydum.

Depremzedelerin adeta Vali babası olan Sayın Taşbilek duyduğu ve tanık olduğu olaylar içerisinde birisi var ki onu hiç unutamıyor. Efendim: “Depremde eşini ve kızını kaybeden depremzede bir öğretmen geriye kalan 10 yaşındaki diğer kızı ile hayata tutunmaya çalışıyordu. Ama nasıl olduysa bunalıma giren baba öğretmen önce yavru kızının hayatına sonra da kendi hayatına kıyarak yaşamına veda etti.” Bölgeden ayrılmasına birkaç gün kala yaşadığı bu olayın şokunu henüz üzerinden atamayan Vali Taşbilek, olayı naklederken, mani olamadığı gözlerinden akan iki damla yaş bizi de ağlattı ve içimizi sızlatmaya yetti. Allah rahmet eylesin.

Besni siyah üzümü ile ünlenen şirin bir ilçe. Yıllar önce ilimizde Mal Müdürlüğü yapan Kaplan Kanatlıtürk de Besnili idi. Yakın dostluğumuz vardı. Gümüşhane- Besni hattı, yıllar öncesinde atılmıştı ama Vali Taşbilek bunu “Gümüşhane-Besni Gönül köprüsü”ne dönüştürmeyi başardı. Kendisine minnettarız. 

Koordinatörlük görevi devam eden Valimize başarılar, Besni ve deprem bölgesinde hayatlarını kaybedenlere Allahtan rahmet, depremzedelere sağlıklar dilerim. 

12.05.2023
Yusuf SADIK
Demokrat Gümüşhane Gazetesi Yönetmeni Eğitimci Yazar –Gazeteci

YORUM EKLE
YORUMLAR
Doğan ergin
Doğan ergin - 12 ay Önce

Hocam yazınızı tümünü okudum kaleminize elinize sağlık